Fengslingsmøte for terrorsiktet bak lukkede dører

<p>Veldig mange somaliere hadde møtt fram i Oslo tingrett lørdag til fengslingsmøtet for en 38 år gammel somalier som er siktet for terrorfinansiering. Fengslingsmøtet ble holdt for lukkede dører. Foto: Lise Åserud / SCANPIX</p>
Veldig mange somaliere hadde møtt fram i Oslo tingrett lørdag til fengslingsmøtet for en 38 år gammel somalier som er siktet for terrorfinansiering. Fengslingsmøtet ble holdt for lukkede dører. Foto: Lise Åserud / SCANPIX

Mens Oslo tingrett lørdag ettermiddag drøftet varetektsfengsling av en somalier siktet for terrorfinansiering, sto mange titall landsmenn i gangen utenfor rettslokalet og avventet fengslingskjennelsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter krav fra påtalemyndigheten bestemte retten at dørene skulle lukkes under behandlingen av kravet om varetektsfengsling av den 38-årige somalieren.

Av rettens kjennelse i spørsmålet om lukket rett går det fram at politiets etterforskning av terrorsaken er i en startfase og at et rettsmøte for åpne dører derfor kan være uheldig.

Før retten bestemte seg for å lukke dørene, var rettslokalet fylt av rundt 100 somaliere som måtte forlate rettssalen sammen med journalister og andre interesserte.

To andre somaliere på 40 og 48 år som er siktet i saken, satt lørdag ettermiddag i politiavhør, men ble sent lørdag ettermiddag løslatt. Ifølge informasjonsrådgiver Martin Bernsen i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) blir siktelsen opprettholdt for alle tre.

Hvem er terrorister?

De tre er siktet etter paragraf 147b i straffeloven som handler om finansiering av terror i utlandet, dvs. Somalia.

Situasjonen i Somalia blir av mange karakterisert som uoversiktlig med flere konfliktlinjer og grupper som er i strid med hverandre. Et av spørsmålene som norsk påtalemyndighet har vært nødt til å ta stilling til i denne saken, er hvem som skal regnes som terrorister. Påtaleansvarlig i PST, politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff, sier til NTB at siktelsen mot de tre tar utgangspunkt i norsk lov, i internasjonale konvensjoner som Norge har undertegnet og i krigens folkerett.

Protester utenfor retten

Ettersom rettsforhandlingene i Oslo tingrett trakk utover ettermiddagen var det mange av de oppmøtte somalierne som ble igjen i tinghuset for å høre på utfallet av rettsmøtet. En del av somalierne delte ut plakater med protester mot det de kaller den etiopiske okkupasjonen av og folkemord i Somalia. Det ble også holdt en appell til de frammøtte somalierne.

– Det er medlemmer fra flere somaliske organisasjoner som er samlet utenfor retten her i protest mot fengslingen som vi føler er urettferdig, sier Hassan Ali Omar, styreleder i Organization for development, til NTB.

Pengeinnsamling

Under et møte i Folkets Hus i Oslo i november 2006 ble somaliere bedt om støtte til islamistregimet i Somalias hovedstad Mogadishu. PST mener ifølge VG at pengestøtten som ble gitt ved dette og flere andre norsk-somaliske møter de siste månedene, har gått til å finansiere terror.

PST mener ifølge avisen at penger som er samlet inn, blant annet har gått til å finansiere terrorangrepet i den somaliske byen Bossaso 5. februar i år. 27 mennesker ble drept da jihadistene i den militante gruppen al-Shabab angrep etiopiske flyktninger. PST mener sporene går tilbake til de tre pågrepne mennene.

Mest aktiv

Det er den 38 år gamle siktede som lørdag ble begjært varetektsfengslet, politiet mener har vært mest aktiv i å samle inn penger til terrorfinansiering. Både han og de to eldre siktede somalierne nekter straffskyld.

– Han støtter det folkelige opprøret mot den etiopiske okkupasjonen, men avviser å ha samlet inn penger. Penger han har sendt til Somalia har ikke gått til terror utført av al-Shabab, sier mannens forsvarer, advokat Frode Sulland. (©NTB)

Somaliere demonstrerte for Alliance for the reliberation of Somalia inne i Tinghuset i Oslo i forbindelse med fengslingsmøtet for den terrorsiktede somalieren lørdag. Foto: Lise Åserud / SCANPIXSomaliere demonstrerte for Alliance for the reliberation of Somalia inne i Tinghuset i Oslo i forbindelse med fengslingsmøtet for den terrorsiktede somalieren lørdag. Foto: Lise Åserud / SCANPIX


Personvernpolicy