Mediene tiet – og fikk møte Harry

<p>Britiske medier godtok en avtale med forsvarsmyndighetene om å holde tett om prins Harrys innsats i Afghanistan. Er det riktig at mediene sensurerer seg selv slik?, spør mediekritikere. (Foto: Scanpix)</p>
Britiske medier godtok en avtale med forsvarsmyndighetene om å holde tett om prins Harrys innsats i Afghanistan. Er det riktig at mediene sensurerer seg selv slik?, spør mediekritikere. (Foto: Scanpix)

Etter press fra forsvarsdepartementet godtok britiske medier å ikke skrive om prins Harrys innsats i Afghanistan. Som betaling fikk de intervjuer og bilder av prinsen ved fronten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om prins Harry:
* Ble født Henry Charles Albert David Windsor 15. september 1984
* Er prins Charles’ yngste sønn og prins Williams yngre bror. Avdøde prinsesse Diana var hans mor
* Er det første medlemmet av den britiske kongefamilien som tjenestegjør i et militært konfliktområde siden hans onkel, prins Andrew, fløy helikopter i Falklandskrigen i 1982
* Skulle utplasseres i Irak i 2007, men planene ble skrinlagt på grunn av spesifikke trusler fra opprørsgrupper om å kidnappe ham
* Er utdannet ved det prestisjetunge og tøffe militærakademiet Sandhurst, dit han kom i 2005. Han ble uteksaminert som offiser i april 2006 og sluttet seg deretter til elitestyrken Household Cavalry
(Kilde: Reuters) (©NTB)

Overenskomsten mellom regjeringen og en rekke mediebedrifter, som ble gjort i fjor sommer, viste seg å være et effektivt middel til å hindre at offentligheten fikk vite noe om hvor prinsen befant seg i flere måneder. Det faktum at han var sporløst borte fra kongelige familiesammenkomster og eksklusive nattklubber i London, ble ikke kommentert.

Prins Harry landet lørdag trygt på britisk jord etter ti uker i Afghanistan. Både faren, prins Charles, og broren William var møtt fram for å ta imot 23-åringen, som dro i all hemmelighet til Sør-Afghanistan i desember

Skepsis til selvsensur

Lørdag måtte han returnere til hjemlandet etter at tausheten i mediene om soldatlivet hans i den afghanske krigssonen ble brutt.

Spørsmålet mange nå stiller seg, er om det var riktig av mediene å holde tett om risikoen prins Harry, den tredje i den britiske arverekkefølgen, utsatte seg for. Eksperter på medieetikk er skeptiske til at medier går med på selvsensur etter oppfordring fra myndighetene.

– Jeg synes ikke beslutningen om å vise tilbakeholdenhet oppfyller noen av kriteriene jeg mener er relevante for de unntaksvise tilfellene hvor en nyhetsorganisasjon dropper en sak, sier Bob Steele, som arbeider ved journalistskolen Poynter Institute i den amerikanske delstaten Florida.

Forhandlet

Britiske medier forsvarer på sin side beslutningen om å godta selvsensur, og tabloidavisen The Sun skriver at den er stolt over å ha tatt del i avtalen med myndighetene.

– Da det ble klart at Harry ville bli sendt til Afghanistan, så ville ikke mediene være ansvarlige for å sette ham og soldatene sammen med ham i større fare. Så enkelt var det, sier Bob Satchwell, leder for redaktørforeningen Society of Editors.

Det var Satchwell som i fjor sommer forhandlet fram avtalen med britiske og enkelte utenlandske medier, på oppdrag fra det britiske forsvarsdepartementet.

Som gjenytelse fikk britiske Press Association og Sky TV møte prinsen i Afghanistan, hvor de gjorde intervjuer og TV-opptak. I det øyblikket hemmeligheten var avslørt, ble stoffet gjort tilgjengelig for mediene som hadde gått med på å sensurere seg selv.

Drudge Report

Det amerikanske nyhetsbyrået AP var med på avtalen, og forklarer at den redaksjonelle ledelsen vurderte situasjonen på samme måte som når detaljer i militære operasjoner ikke blir rapportert, av hensyn til soldatenes sikkerhet.

– Hvis AP hadde gjort en spesiell innsats for å avsløre historien om at Harry var i Afghanistan, så ville resultatet vært at vi plasserte oss selv i nyhetene, sier redaksjonssjef for internasjonale nyheter John Daniszewski i et intervju med en av byråets egne journalister.

Det var det amerikanske nettstedet Drudge Report som til slutt avslørte at prins Harry kjempet mot Taliban-geriljaen i Sør-Afghanistan. Det konservative nettstedet er tidligere kjent for å ha vært først ute med å skrive om forholdet mellom USAs tidligere president Bill Clinton og Monica Lewinsky.

Det australske kjendismagasinet New Idea trykket en artikkel om Harry i Afghanistan for hele seks uker siden, men den gang var det ingen andre medier som plukket opp nyheten. (©NTB)

Personvernpolicy