Yeasayer, John DEE, Oslo – torsdag 28. februar 2008

Eksepsjonelt

Eksepsjonelt
Eksepsjonelt

Brooklyn-bandet Yeasayer slapp riktig nok en relativt solid debutplate sist høst, men det er som liveband deres styrke virkelig kommer til overflaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Chris Keating fikk full uttelling med sitt bandpå John Dee-scenenChris Keating fikk full uttelling med sitt bandpå John Dee-scenen

Yeasayer gjorde sin første offisielle norgesopptreden på John DEE i hovedstaden sent i går kveld. Kompisene i oppvarmingsbandet Dragons Of Zynth spilte først fra seg et kort, men uinteressant sett.

John Dee var fylt til randen da Chris Keating (vokal/keyboard), Anand Wilder (gitar/vokal), Ira Wolf Tuton (bass/vokal), og Luke Fasano (trommer/vokal) gjorde sin entré i det velfylte lokalet. De takket for mottagelsen ved å umiddelbart ta kontroll fra scenen. Yeasayer leverte et show som går inn i historien som en eksepsjonell og unik forestilling.

Med elementer fra mer eller mindre alle former for musikk, enten det er snakk om pop, rock, elektronika, folk, dub eller world music, fremstår Yeasayer som et annerledes ensemble på scenen. De skiller seg ut på et vis som er få forunt, og har klart å finne sitt helt eget uttrykk i jungelen av band der ute. De serverer mye av alt, men overdriver aldri.

Gitarist Anand Wilder danset med publikumGitarist Anand Wilder danset med publikum

Fjorårets sterke album «All Hour Cymbals» gir et visst innblikk i hva som bor i denne Brooklyn-kvartetten. Men selv med en solid debut i bakhånd, overgikk de det meste med sitt eksentriske sceneshow i går kveld.

Sjelden teft

Yeasayer har en sjelden teft for å mikse stilarter med stor kreativitet. Noe de for øvrig gjør på et stilsikkert og sofistikert vis. Det oslopublikummet bevitnet i går kveld vil det gå gjetord om i lang tid. For dette ble sannsynligvis eneste gangen det var mulig å oppleve dette orkesteret fra en intim scene i Norge. Før vi vet ordet av det vil Yeasayer vokse seg ut av si nåværende drakt, og både teknisk og underholdningsmessig er de klare til å overta stafettpinnen etter Arcade Fire. Sistnevnte gikk fra å være klubb- til arenaband på to korte år, og har de siste årene figurert som verdens kanskje aller største undergrunnsband.

Når Yeasayer opptrer mikser de som nevnt en haug med stilarter. Alt fra de vokale harmoniene i god Beach Boys-tradisjon hvor bandets fire medlemmer alle fungerer som vokalister, til deres finurlige traktering av enkeltmedlemmenes mange instrumenter, sørget for å gi konserten et bakteppe som dette bandet synes ganske så alene om. Det gjør publikumsopplevelsen til noe helt unikt.

O frelse!

Bandets mest iørefallende låter; den lystige og sommerlette «Sunrise» og ikke minst «2080» (begge singler), bidro til å løfte det hele ytterligere et hakk opp. Ikke det at publikum ikke allerede var forført av hva de fire på scenen hadde prestert til nå, men herfra og ut ble de som ikke allerede var det sannsynligvis frelst for all ettertid. Makan til forestilling har i hvert fall undertegnede aldri bevitnet i disse lokalene.

Et formidabelt liveband!Et formidabelt liveband!

Hovedvokalist Chris Keating synes oppriktig rørt over den formidable mottagelsen bandet ble møtt med, og hevdet at dette var bandets beste konsert til nå på turneen. Han lovet på vegne av bandet å komme snart tilbake. Og de som ikke fikk anledning til å oppleve Yeasayer på John DEE i går kveld, får en ny sjanse til sommeren da de er booket til både Øya- og Hovefestivalen. Forvent årets festivalklimaks!Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Personvernpolicy