Klar til å ta imot verdens frøarv

Ola Westengen er drifstkoordinator for Svalbard Globale Frøhvelv som åpner tirsdag. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)
Ola Westengen er drifstkoordinator for Svalbard Globale Frøhvelv som åpner tirsdag. (Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX)
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en for anledningen kunstnerisk opplyst fjellhall ved foten av Platåfjellet ved Longyearbyen gjøres det klart til å ta imot verdens frøarv.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I de kalde fjellhallene skal frø fra mat- og nytteplanter fra hele verden oppbevares som en sikkerhetsforanstaltning. Det spesielle med frøbanken som tirsdag åpnes av statsminister Jens Stoltenberg og fredsprisvinner Wangari Maathai er at frøhvelvet på Svalbard blir en bank for andre frøbanker.

Sikkerhetslager

– Dette er selve sikkerhetslageret for frøbanker rundt om i verden. Dette blir sentralbanken for alle de frøbankene som ligger i områder som er utsatt for naturkatastrofer, menneskeskapte katastrofer, eller rett og slett at frø dør på grunn av styringen av disse frøbankene, sier driftsleder for anlegget, Ola Westengen, til NTB.

De hvitmalte velvingene som ligger 120 meter inne i Platåfjellet gir også en annen form for beskyttelse av frøene enn den fysiske beskyttelsen fra solid fjell. Permafrosten som omslutter anlegget gir sørger for at temperaturen holder seg på konstant tre-fire kuldegrader dersom det elektriske fryseanlegget skulle svikte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Solid

Frøhvelvet som av internasjonal presse har fått merkelappen «dommedagshvelvet» skal kunne motstå det meste fra havnivåstigning som følge av global oppvarming til terrorangrep med raketter.

– Stort sikrere enn dette går det ikke an å få det. Langt inne i fjellet her med permafrosten som en naturlig backup om strømmen skulle gå. Det er også bevegelsesdetektorer, gassdetektorer her, og vi følger med på temperaturen dersom noe skulle skje, sier Westengen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han medgir at norgeshistoriens kraftigste jordskjelv med episenter bare drøye 140 kilometer unna sist torsdag satte en støkk i frøbankledelsen.

– Ingen kan vel la vær å bli overrasket over et så stort jordskjelv. Men det ble veldig fort klart for oss at frøhvelvet var i beste stand. Geologer som vi jobber med har forsikret oss om at slik kommer det til å være i framtid, sier Westengen før han tar NTB inn til «det aller helligste».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forseglet

Der står bare en rad tomme reoler. Men det er her poser med 500-1000 frø skal legges i en forseglet boks og oppbevares for evigheten. Selve laget skal kjøles ned til minus 18 grader som er den temperaturen som gir frøene lengst holdbarhet.

Frøhvelvet på Svalbard tilbyr passiv oppbevaring av frøene så lenge innskyterne i den globale frøsentralbanken ønsker det. Hvelvet i Longyearbyen er ingen genbank, men et sikkert lager for duplikater av frø som fra før av finnes i verdens rundt 1400 frøbanker.

God plass

Alle er invitert til å gjøre innskudd i sentralbanken på Svalbard. Det er et viktig prinsipp at eiendomsretten til frøene ligger hos dem som har sendt frøene til det arktiske lageret.

– Vi registrerer og katalogiserer frøene, og setter de på hyllene, og der skal de stå, sier Westengen.

Og han har plass nok. Hvelvene i Longyearbyen kan romme 4,5 millioner frøprøver. Dette en kapasitet som tilsvarer dobbelt så mye enn den variasjonen av frø som man tror er lagret i samtlige frøbanker i verden. (©NTB)