- Mennesker er som sauer

Som sauer følger mennesker flokken, antyder ny forskning. Funnene kan få betydning for hvordan man evakuerer mennesker fra katastrofeområder.

Mennesker er som sauer, mener britiske forskere. (Illustrasjonsfoto: Flickr.com)
Mennesker er som sauer, mener britiske forskere. (Illustrasjonsfoto: Flickr.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mennesker er slett ikke så selvstendige som vi kanskje liker å tro.

Derimot ser det ut til at flesteparten av menneskene som går og slenger i en mengde, ubevisst dilter etter de få som har en idé om hvor de skal, melder forskning.no.

I de fleste tilfellene skjønte ikke deltagerne at de ble ledet av andre... Dette er fordi mennesker, som sauer, følger flokken, mener forskere ved University of Leeds i England.

Deres studie viser at det kun behøves en minoritet på fem prosent for å påvirke flokkens retning – og at de resterende 95 prosentene bare følger etter uten å innse det.

Nyttig viten

Om funnene har såret individualisten i deg, fortvil ikke. Resultatene kan nemlig brukes til noe viktig – for eksempel kan de få betydning for hvordan man evakuerer mennesker fra katastrofeområder der muntlig kommunikasjon er vanskelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Professor Jens Krause (Foto: University of Leeds)Professor Jens Krause (Foto: University of Leeds)

- Det finnes mange situasjoner der denne informasjonen kan brukes til noe positivt. I den ene enden av skalaen kan den brukes til å informere om strategier i nødssituasjoner, i den andre enden kan den brukes til å organisere flyten av fotgjengere i travle områder, sier professor Jens Krause i en pressemelding.

Alle fulgte lederne

Det var professor Krause og doktorgradsstudent John Dyer fra University of Leeds som testet ut den menneskelige sauementaliteten.

De satte opp en rekke eksperimenter hvor grupper av forsøkspersoner fikk beskjed om å drive rundt i en svær hall, uten at de skulle i noen spesiell retning. Deltagerne fikk ikke snakke med hverandre, men måtte holde seg innen en armlengdes avstand fra nærmeste nabo.

Alle testpersonene var imidlertid ikke retningsløse, noen hadde fått beskjed om å bevege seg mot et visst hold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatene i alle de ulike forsøkene viste det samme – alle fulgte lederne. Vi er altså som sauer.

Hele gruppa endte opp med å følge etter de få informerte, og jo større flokken var, jo færre ledere trengtes. I grupper på 200 eller flere behøvde man bare fem prosent for å påvirke flokken.

- I de fleste tilfellene skjønte ikke deltagerne at de ble ledet av andre, sier Krause ifølge pressemeldingen.