Fidel Castro går av

Cubas president Fidel Castro går av. Den 81 år gamle presidenten har styrt Cuba i nesten femti år. Foto: Reuters.
Cubas president Fidel Castro går av. Den 81 år gamle presidenten har styrt Cuba i nesten femti år. Foto: Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fidel Castro går av som president på Cuba, ifølge AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg vil verken søke eller si ja til en forespørsel om å fortsette i stillingen som president og øverstkommanderende, skrev Castro på den offisielle nettavisen Granma tirsdag.

Arkivbilde fra tidlig sekstitall av Fidel Castro (høyre) og Che Guevara (venstre). Bildet er tatt under et folkemøte i Havana. Foto: AFP.Arkivbilde fra tidlig sekstitall av Fidel Castro (høyre) og Che Guevara (venstre). Bildet er tatt under et folkemøte i Havana. Foto: AFP.

Meldingen kommer etter lang tids spekulasjon om den 81 år gamle og sykdomssvekkede Castros politiske fremtid.

I meldingen forklarer Fidel Castro uten dramatikk at det hadde stridet med hans egen samvittighet å fortsette på en post som krever så mye fysisk av ham.

Castro gjennomgikk alvorlige mageoperasjoner i 2006.

Ifølge CNN er det ventet at nyheten vil sende en sjokkbølge gjennom Cuba og blant de titusener eksilkubanere som har søkt tilflukt i USA.

Nesten 50 år ved makten

Den 81 år gamle presidenten er et av verdens lengstsittetende statsoverhoder og har vært Cubas de facto diktator siden 1959 da 26. juli-bevegelsen og dens allierte styrtet Fulgencio Batista og i løpet av perioden 1959–1965 omgjorde Cuba til «den første sosialistiske stat» på den vestlige halvkule.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Castro var formelt statsminister frem til 1976, og overtok deretter vervet som president.

Fidel Castros yngre bror, Raul Castro, overtok presidentembedet midlertidig 31. juli 2006. Nå sier Fidel Castro at han ikke ønsker å komme tilbake som president. Foto: EPA.Fidel Castros yngre bror, Raul Castro, overtok presidentembedet midlertidig 31. juli 2006. Nå sier Fidel Castro at han ikke ønsker å komme tilbake som president. Foto: EPA.

Raúl Castro
31. juli 2006 overga Fidel Castro presidentembedet midlertidig til sin visepresident og bror, Raúl Castro, etter at en alvorlig tarmlidelse tvang ham til sykesengen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I valget på ny nasjonalforsamling på Cuba 20. januar fikk Raúl Castro større oppslutning enn sin eldre bror.

Raúl blir betraktet som mer pragmatisk enn sin bror, som har styrt Cuba helt siden revolusjonen i 1959.

Ved å stille til gjenvalg til nasjonalforsamlingen har Castro hatt mulighet til å velge om han ville fortsette som president eller trekke seg.

Etter planen skal de nyvalgte representantene velge ny president 24. februar. Her velger altså Fidel Castro ikke å stille.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge NTB spekuleres det nå på om Raúl Castro vil fortsette som president på permanent basis, eller om et annet sentralt partimedlem vil klatre til topps.

Vil ikke stå i veien
Like før jul antydet Fidel Castro i et brev lest opp på kubansk fjernsyn at han ikke tenker å tviholde på makten eller stå i veien for yngre krefter.

Avslutningsordene i brevet ga hint om at Castro ikke lenger tenkte på å overta presidentembedet igjen, men at han heller så for seg seg selv i rollen som en eldre statsmann som kunne gi råd til Cubas regjering i viktige spørsmål.

Til tross for store økonomiske problemer etter oppløsningen av Sovjetunionen, har Castro i hovedsak holdt fast på sin politiske linje.

50 år som revolusjonens røst.