Kosovo venter utålmodig på selvstendighet

Myndighetene ber folk feire med måte når selvstendigheten er et faktum. (Foto: Reuters/Scanpix)
Myndighetene ber folk feire med måte når selvstendigheten er et faktum. (Foto: Reuters/Scanpix)
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Myndighetene i Kosovo ber folk feire med måte når provinsen erklærer selvstendighet. NATO-soldatene i regionen trapper opp beredskapen i tilfelle det bryter ut uroligheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Feire med verdighet, lyder oppfordringen på plakater som er hengt opp i Kosovos største by Pristina.

Et rødt hjerte pryder plakatene, som er del av en kampanje for å hindre at gledesutbruddene utarter når tusenvis av mennesker stormer ut i gatene for å markere selvstendighetserklæringen.

De fleste regner med at den kommer søndag, men statsminister Hashim Thaci ville ikke bekrefte spekulasjonene da han møtte pressen rett før helgen.

EU overtar

Mye tyder likevel på at noe er i gjære. Avisa Bota Sot skriver at medlemmene av provinsforsamlingen har fått beskjed om å holde seg i nærheten av Pristina søndag, og at de må være forberedt på å møte på tre timers varsel.

EU ga natt til lørdag sin endelige godkjennelse til utplasseringen av nesten 2.000 politifolk og jurister i Kosovo, noe som innebærer at unionen overtar rollen som den øverste internasjonale myndigheten i provinsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Noen kosovoalbanere begynte feiringen allerede før helgen, og i utkanten av provinshovedstaden samlet folk seg i grupper for å danse til folkemusikk, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det albanske flagget med en svart ørn på rød bunn var å se over alt på strekningen mellom Mitrovica og Pristina da NTB reiste mellom de to byene lørdag morgen. Noen hadde i tillegg hengt opp det amerikanske flagget, som takk for USAs uforbeholdne støtte til Kosovos uavhengighet.

Tatt i ed

Samtidig som kosovoalbanerne gleder seg, gjentar Serbias president Boris Tadic at han vil gjøre alt han kan for å hindre at båndene mellom Beograd og Kosovo kuttes for godt.

Da Tadic ble tatt i ed for en ny periode fredag, bekreftet han at Serbia vil redusere sine diplomatiske forbindelser til land som anerkjenner løsrivelsen. Samtidig forsikret han at forbindelsene ikke vil brytes fullstendig.

Den NATO-ledede KFOR-styrken i Kosovo har økt antallet patruljer i forbindelse med uavhengighetserklæringen. Den har også styrket beredskapen i tilfelle håpet om en fredelig feiring blir gjort til skamme, og det bryter ut opptøyer i områder hvor det bor flere etniske grupper. (©NTB)