Tromsø-OL i hardt vær

Slik ser Tromsø 2018 for seg arenaen der åpningsseremonien skal finne sted om ti år (Illustrasjon: Tromsø 2018).
Slik ser Tromsø 2018 for seg arenaen der åpningsseremonien skal finne sted om ti år (Illustrasjon: Tromsø 2018).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne uka har det vært plussgrader, minusgrader, hagl, sludd, snø og sterk vind i Tromsø. Om nøyaktig ti år går OL av stabelen i byen, om entusiastene får det som de vil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Tromsø/ABC Nyheter) - Denne uken hadde vi kraftig vind, opp til 5-6 plussgrader og ned til 5-6 minusgrader. Været vekslet fra regn til sludd, snø og hagl. Det var ruskevær. Til forskjell fra i fjor da det var klarvær og pent i samme periode. Dette viser at variasjonen kan være stor fra år til år, sier regionleder ved Meteorologisk institutt Nord-Norge, Helge Tangen, til ABC Nyheter.

16. februar 2018 - ti år fra i dag - går OL av stabelen i Tromsø, dersom det kommunale selskapet Tromsø 2018 og 42 prosent av Norges befolkning (ifølge den siste meningsmålingen fra NRK) får det som de vil. Prislappen vil ifølge initiativtagerne bli minimum 9,6 milliarder av skattebetalernes penger (etter at de forventede inntektene fra arrangementet er trukket fra). Staten må garantere for finansieringen av arrangementet, uansett hvor høy summen måtte ende opp med å bli, for at søknaden skal kunne vurderes av den internasjonale olympiske komité. Avgjørelsen fattes i 2011.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Arktiske leker
Om lekene går til Tromsø vil det være den første olympiaden nord for polarsirkelen, med de klima- og værmessige utfordringer det byr på.

- Været skifter fort. Får man et lavtrykk med temperatur- og vindendringer merker man det. Kysten er alltid mer værutsatt enn innlandet. Tromsø har et kystklima, men byen er samtidig preget av å være skjermet av fjell, sier regionleder Tangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et lokalt værfenomen er de polare lavtrykk.

- Polare lavtrykk er små, virker over et lite område og varer få timer. Da får man gjerne veldig hyppige vindendringer, drastiske temperaturfall og perioder med svært kraftig snøvær. Slike lavtrykk dør fort når de treffer land. Tromsø får slike cirka hvert tredje eller hvert fjerde år. Sesongen er oktober til april. Store lavtrykk påvirker været i Tromsø i langt større grad, sier Tangen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Irregulære flygninger
Da ABC Nyheter landet i Tromsø torsdag var flyet kun en halv time forsinket. Tidligere denne uken var flyplassen tidvis stengt.

- Vi fører ikke oversikt over hva eventuelle irregulariteter skyldes, men det forekommer helt klart, og det er vinteren som gir størst utfordringer, sier sjefsflyveleder ved Tromsø lufthavn, Ståle Johnsen.

"Tromsø lufthavn er åpen i mer enn 98 prosent av tiden på årsbasis (Gardemoen 97,7 prosent). Hyppigste årsak til stengning er glatt rullebane, kombinert med kraftig vind på tvers av rullebanen. Disse forholdene opptrer sjelden og er av kort varighet.", heter det i Tromsø 2018s søknad.

- Per i dag er ikke lufthavna klar for en slik trafikkøkning som OL vil gi, men det er overkommelig og vil være en spennende utfordring, sier Johnsen.

- Ikke spasersko
- Alle steder det er vinter er det også sjanse for ustabilt vær. Været er en arena for flaks og uflaks, sier kommunikasjonssjef i Tromsø 2018, Roger Ingebrigtsen, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det viktigste for oss er at ekspertene har gitt godkjentstempel på at ingen ting ved lys-, snø- og klimatiske forhold tilsier at man ikke kan avholde OL i Tromsø.

I søknaden heter det blant annet at gjennomsnittlig antall soltimer for februar er 32 timer. (Det tilsvarende tallet for Oslo er 76 timer, ifølge en motmelding utarbeidet av Nettverket Nei til OL). Det forventede antall dager med helt overskyet vær er i perioden 16. februar til 25. mars (OL-perioden) 17,8 dager. Det forventede antall dager med nedbør i perioden er 21,4, og det forventede antall klarværsdager 4,5.

- Hvis man ønsker mest godt vær og vil gå i spasersko i april skal man jo ikke bo i Tromsø. Det er ikke nytt for oss at det er mer sol i Oslo, det er jo mer sol i Sahara også, sier Ingebrigtsen.

- Hva om man får to uker drittvær?
- Det er bedre med to uker med drittvær, men med snø, enn to uker med varmegrader, men uten snø, slik det kan være i Oslo eller München.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kenneth Sivertsen (t.v.) og Kjetil André Aamodt (t.h.) var strålende fornøyd da de testet forholdene på Blåtind fredag. Foto: Eirik Førde, Tromsø 2018.Kenneth Sivertsen (t.v.) og Kjetil André Aamodt (t.h.) var strålende fornøyd da de testet forholdene på Blåtind fredag. Foto: Eirik Førde, Tromsø 2018.

Blåtind
Fjellet Blåtind i nærheten av byen er blinket ut som arena for alpintøvelser hvis OL kommer til byen. Søknaden er avlevert, men klimastasjoner for måling av vind og nedbør har ikke kommet opp før i vinter.

Alpinisten Kenneth Sivertsen var konsulent for gruppa som skrev om alpint i søknaden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Mange værargumenter går mot Tromsø, men dette fjellet ligger godt skjult, og har gode lysforhold. Man får maksimal utnyttelse av sola, sier Sivertsen til ABC Nyheter.

- Det ble etablert klimastasjoner i vinter, og vi har fått noen målinger. Det er satt opp gode stasjoner som skal ta det med vind og nedbør.

- Hvorfor har dere ikke satt opp klimastasjonene tidligere?
- Vi har basert oss mye på lokal kunskap. Det er ikke tilfeldig at dette fjellet er plukket ut. Jeg mener at det er det beste fjellet i Norge, om ikke i Skandinavia, men det internasjonale skiforbundet trenger hard facts.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Snø og utendørsidrett er alltid sårbart. Tromsø har et kystklima, men samtidig er det et svært kompakt område nord for polarsirkelen. Det er svært eksotisk, og et salgsargument man ikke skal undervurdere. Det er en værmessig utfordring, men den er ikke større enn i Salt Lake og Nagano.

Sammen med Sogn og Fjordande er Troms det mest skredutsatte fylket i landet, får ABC Nyheter opplyst ved Meteorologisk institutt.

- At man ikke engang har sjekket vindforholdene på Blåtind før søknaden ble levert er å føre myndighetene og skattebetalerne bak lyset, sier Mads Gilbert i nettverket Nei til OL. I bakgrunnen Jens Ingvald Olsen. Foto: ABC Nyheter/Ole Peder Giæver.- At man ikke engang har sjekket vindforholdene på Blåtind før søknaden ble levert er å føre myndighetene og skattebetalerne bak lyset, sier Mads Gilbert i nettverket Nei til OL. I bakgrunnen Jens Ingvald Olsen. Foto: ABC Nyheter/Ole Peder Giæver.

- Hvis man klarer å legge utforløype et sted der det overhodet ikke finnes skredfare tror jeg man snakker om en veldig kjedelig utforløype, sier Sivertsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alpinisten Kjetil André Aamodt testkjørte den planlagte Blåtind-løypa sammen med Sivertsen fredag. Han gir fjellet sine varmeste anbefalinger.

- Jeg tror dette kan bli en av verdens beste utforløyper, sier Aamodt til ABC Nyheter.

Les mer: Aamodt forhåndstestet Tromsø-OL

Statsgaranti
- Været er en av faktorene som må veies inn når OL-søknaden skal vurderes. Mye er usikkert i forhold til hvordan klimaendringene vil påvirke været fremover, sier statssekretær i Kulturdepartementet, Wegard Harsvik, til ABC Nyheter.

Fagfolk i Finansdepartementet og tre eksterne konsulentselskap er for øyeblikket i gang med å vurdere budsjettutkastet til Tromsø-OL 2018. Staten må stille som garantist for at IOC i det hele tatt skal kunne vurdere søknaden. Tromsø 2018 AS ønsker seg en bruttogaranti på 15,6 milliarder kroner.

- Vi har sagt at vi vil komme med et svar så tidlig som mulig i høst, men jobben må gjøres grundig. Det er enorme beløp det er snakk om, sier Harsvik.