Tromsø-OL i hardt vær

<p> Slik ser Tromsø 2018 for seg arenaen der åpningsseremonien skal finne sted om ti år (Illustrasjon: Tromsø 2018).<br> </p>
Slik ser Tromsø 2018 for seg arenaen der åpningsseremonien skal finne sted om ti år (Illustrasjon: Tromsø 2018).

Denne uka har det vært plussgrader, minusgrader, hagl, sludd, snø og sterk vind i Tromsø. Om nøyaktig ti år går OL av stabelen i byen, om entusiastene får det som de vil.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Tromsø/ABC Nyheter) - Denne uken hadde vi kraftig vind, opp til 5-6 plussgrader og ned til 5-6 minusgrader. Været vekslet fra regn til sludd, snø og hagl. Det var ruskevær. Til forskjell fra i fjor da det var klarvær og pent i samme periode. Dette viser at variasjonen kan være stor fra år til år, sier regionleder ved Meteorologisk institutt Nord-Norge, Helge Tangen, til ABC Nyheter.

16. februar 2018 - ti år fra i dag - går OL av stabelen i Tromsø, dersom det kommunale selskapet Tromsø 2018 og 42 prosent av Norges befolkning (ifølge den siste meningsmålingen fra NRK) får det som de vil. Prislappen vil ifølge initiativtagerne bli minimum 9,6 milliarder av skattebetalernes penger (etter at de forventede inntektene fra arrangementet er trukket fra). Staten må garantere for finansieringen av arrangementet, uansett hvor høy summen måtte ende opp med å bli, for at søknaden skal kunne vurderes av den internasjonale olympiske komité. Avgjørelsen fattes i 2011.

Arktiske leker
Om lekene går til Tromsø vil det være den første olympiaden nord for polarsirkelen, med de klima- og værmessige utfordringer det byr på.

- Været skifter fort. Får man et lavtrykk med temperatur- og vindendringer merker man det. Kysten er alltid mer værutsatt enn innlandet. Tromsø har et kystklima, men byen er samtidig preget av å være skjermet av fjell, sier regionleder Tangen.

Et lokalt værfenomen er de polare lavtrykk.

- Polare lavtrykk er små, virker over et lite område og varer få timer. Da får man gjerne veldig hyppige vindendringer, drastiske temperaturfall og perioder med svært kraftig snøvær. Slike lavtrykk dør fort når de treffer land. Tromsø får slike cirka hvert tredje eller hvert fjerde år. Sesongen er oktober til april. Store lavtrykk påvirker været i Tromsø i langt større grad, sier Tangen.

Irregulære flygninger
Da ABC Nyheter landet i Tromsø torsdag var flyet kun en halv time forsinket. Tidligere denne uken var flyplassen tidvis stengt.

- Vi fører ikke oversikt over hva eventuelle irregulariteter skyldes, men det forekommer helt klart, og det er vinteren som gir størst utfordringer, sier sjefsflyveleder ved Tromsø lufthavn, Ståle Johnsen.

"Tromsø lufthavn er åpen i mer enn 98 prosent av tiden på årsbasis (Gardemoen 97,7 prosent). Hyppigste årsak til stengning er glatt rullebane, kombinert med kraftig vind på tvers av rullebanen. Disse forholdene opptrer sjelden og er av kort varighet.", heter det i Tromsø 2018s søknad.

- Per i dag er ikke lufthavna klar for en slik trafikkøkning som OL vil gi, men det er overkommelig og vil være en spennende utfordring, sier Johnsen.

- Ikke spasersko
- Alle steder det er vinter er det også sjanse for ustabilt vær. Været er en arena for flaks og uflaks, sier kommunikasjonssjef i Tromsø 2018, Roger Ingebrigtsen, til ABC Nyheter.

- Det viktigste for oss er at ekspertene har gitt godkjentstempel på at ingen ting ved lys-, snø- og klimatiske forhold tilsier at man ikke kan avholde OL i Tromsø.

I søknaden heter det blant annet at gjennomsnittlig antall soltimer for februar er 32 timer. (Det tilsvarende tallet for Oslo er 76 timer, ifølge en motmelding utarbeidet av Nettverket Nei til OL). Det forventede antall dager med helt overskyet vær er i perioden 16. februar til 25. mars (OL-perioden) 17,8 dager. Det forventede antall dager med nedbør i perioden er 21,4, og det forventede antall klarværsdager 4,5.

- Hvis man ønsker mest godt vær og vil gå i spasersko i april skal man jo ikke bo i Tromsø. Det er ikke nytt for oss at det er mer sol i Oslo, det er jo mer sol i Sahara også, sier Ingebrigtsen.

- Hva om man får to uker drittvær?
- Det er bedre med to uker med drittvær, men med snø, enn to uker med varmegrader, men uten snø, slik det kan være i Oslo eller München.

Kenneth Sivertsen (t.v.) og Kjetil André Aamodt (t.h.) var strålende fornøyd da de testet forholdene på Blåtind fredag. Foto: Eirik Førde, Tromsø 2018.Kenneth Sivertsen (t.v.) og Kjetil André Aamodt (t.h.) var strålende fornøyd da de testet forholdene på Blåtind fredag. Foto: Eirik Førde, Tromsø 2018.

Blåtind
Fjellet Blåtind i nærheten av byen er blinket ut som arena for alpintøvelser hvis OL kommer til byen. Søknaden er avlevert, men klimastasjoner for måling av vind og nedbør har ikke kommet opp før i vinter.

Alpinisten Kenneth Sivertsen var konsulent for gruppa som skrev om alpint i søknaden.

- Mange værargumenter går mot Tromsø, men dette fjellet ligger godt skjult, og har gode lysforhold. Man får maksimal utnyttelse av sola, sier Sivertsen til ABC Nyheter.

- Det ble etablert klimastasjoner i vinter, og vi har fått noen målinger. Det er satt opp gode stasjoner som skal ta det med vind og nedbør.

- Hvorfor har dere ikke satt opp klimastasjonene tidligere?
- Vi har basert oss mye på lokal kunskap. Det er ikke tilfeldig at dette fjellet er plukket ut. Jeg mener at det er det beste fjellet i Norge, om ikke i Skandinavia, men det internasjonale skiforbundet trenger hard facts.

- Snø og utendørsidrett er alltid sårbart. Tromsø har et kystklima, men samtidig er det et svært kompakt område nord for polarsirkelen. Det er svært eksotisk, og et salgsargument man ikke skal undervurdere. Det er en værmessig utfordring, men den er ikke større enn i Salt Lake og Nagano.

Sammen med Sogn og Fjordande er Troms det mest skredutsatte fylket i landet, får ABC Nyheter opplyst ved Meteorologisk institutt.

- At man ikke engang har sjekket vindforholdene på Blåtind før søknaden ble levert er å føre myndighetene og skattebetalerne bak lyset, sier Mads Gilbert i nettverket Nei til OL. I bakgrunnen Jens Ingvald Olsen. Foto: ABC Nyheter/Ole Peder Giæver.- At man ikke engang har sjekket vindforholdene på Blåtind før søknaden ble levert er å føre myndighetene og skattebetalerne bak lyset, sier Mads Gilbert i nettverket Nei til OL. I bakgrunnen Jens Ingvald Olsen. Foto: ABC Nyheter/Ole Peder Giæver.

- Hvis man klarer å legge utforløype et sted der det overhodet ikke finnes skredfare tror jeg man snakker om en veldig kjedelig utforløype, sier Sivertsen.

Alpinisten Kjetil André Aamodt testkjørte den planlagte Blåtind-løypa sammen med Sivertsen fredag. Han gir fjellet sine varmeste anbefalinger.

- Jeg tror dette kan bli en av verdens beste utforløyper, sier Aamodt til ABC Nyheter.

Les mer: Aamodt forhåndstestet Tromsø-OL

Statsgaranti
- Været er en av faktorene som må veies inn når OL-søknaden skal vurderes. Mye er usikkert i forhold til hvordan klimaendringene vil påvirke været fremover, sier statssekretær i Kulturdepartementet, Wegard Harsvik, til ABC Nyheter.

Fagfolk i Finansdepartementet og tre eksterne konsulentselskap er for øyeblikket i gang med å vurdere budsjettutkastet til Tromsø-OL 2018. Staten må stille som garantist for at IOC i det hele tatt skal kunne vurdere søknaden. Tromsø 2018 AS ønsker seg en bruttogaranti på 15,6 milliarder kroner.

- Vi har sagt at vi vil komme med et svar så tidlig som mulig i høst, men jobben må gjøres grundig. Det er enorme beløp det er snakk om, sier Harsvik.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:08 Trump-regjeringen og Taliban undertegner fredsavtale14:05 Niskanen vant på hjemmebane – Holund på 3.-plass14:02 Snøskred i Møre og Romsdal – sjekker om folk har blitt tatt14:02 Skøyte-VM: Takagi sprintverdensmester14:01 Fansen har samlet inn penger til Jahn Teigens begravelse14:00 Aleksander Aamodt Kilde falt i Hinterstoder, Kriechmayr vant13:56 Indeks: Kinas industriaktivitet stuper13:54 USA varsler full tilbaketrekking fra Afghanistan innen 14 måneder13:46 Kolonne måtte snu på Hardangervidda etter trafikkuhell – fjellovergang stengt13:44 Therese Johaug tok sin 63. verdenscupseier - passerte Marit Bjørgen13:43 MDG: Ny rullebane på Gardermoen bør prøves for retten13:27 Jahn Teigen hedres med minnekonsert i hjembyen13:24 Virusfrykt stanser italiensk toppkamp13:24 Søreide til stede når USA og Taliban inngår fredsavtale13:11 Valg i Slovakia i kjølvannet av journalistdrap13:09 Knallsterk 500 meter fra Lunde Pedersen12:44 Hovland etter Honda Classic: – Ikke så langt unna som det ser ut på scoren12:39 Deler av øyeavdelingen ved Ullevål sykehus er stengt grunnet coronasmitte12:38 Erdogan hevder anlegg for kjemiske våpen er ødelagt i Syria12:34 Erdogan: 18.000 migranter ved grensa til EU12:33 Bosiek vant 500 meteren, Haugen nest sist12:17 Koronavirus: 813 nye smittede i Sør-Korea12:11 E10 åpnet igjen etter snøras i Lofoten12:08 Ortlieb raskest i jevnt super-G-renn i Italia12:04 Shinhama økte ledelsen, Lorentzen tapte terreng12:02 Norsk EM-bronse i skiskyting11:40 Iran: Ni nye virusdødsfall11:26 Spansk storavis: Haaland favoritt til å bli Real Madrids neste spiss11:11 Ny ansatt ved Ullevål sykehus virussmittet11:04 Krever Nato-forklaring: – Hva har Norge lovet bort?10:39 Kombinert: Norsk ledelse etter laghoppingen10:38 FIDE-sjefen: Carlsen forsvarer VM-tittelen i desember09:55 Kvinne døde i fallulykke i Oslo09:39 En tredje danske er smittet av viruset09:30 USA melder om flere virustilfeller uten kjent årsak09:14 Bjarne Rykkje forklarer den dårlige norske skøytesesongen09:00 Island vurderer å endre navneloven08:34 Lei av å kaste mat? Her er løsningen!08:08 Togtrafikken i påsken rammes av vedlikeholdsarbeid06:29 1.000 griser døde i brann på Bornholm06:12 Dette skjer i dag05:41 Dette skjedde i natt05:25 Bileiere får 10 millioner etter parkeringshusbrann04:51 Mann knivdrept i Sverige04:29 Ny storseier til Zuccarello og Minnesota Wild03:40 USA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt02:04 Demonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20 Trump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19 KNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42 DNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50 Stor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47 Hovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24 Bunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53 Ødegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52 Åtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19 Det hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34 MDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36 Malin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30 BBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43 Ansatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11 Konflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05 Snøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41 Rolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24 Fiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53 Ny skadesmell for City-stjerne14:52 Ytterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35 Ber om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17 Solskjær med heldig trekning i europaligaen13:42 Tyrkia får full støtte fra Nato13:21 Grimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20 Store snømengder ventes i Telemark og Agder13:15 Ingen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13 Venstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36 – Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14 FCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56 Corona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55 Dagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47 Fremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44 Solskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33 Nav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19 Koronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08 Oljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07 Sagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32 Russiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15 Svømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11 Nordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55 DNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44 – Solbakken enestående for dansk fotball09:43 Ingen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35 Nå blir vigselsattesten digital09:19 Nordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08 Nå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07 Virusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59 Åpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46 Død person funnet i brennende bil i Moss08:10 Trondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40 Datteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36 Nye land rammet av Coronaviruset07:13 Jahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01 New Zealand bekrefter første korona-tilfelle
Siste nytt
14:08VerdenTrump-regjeringen og Taliban undertegner fredsavtale14:05SportNiskanen vant på hjemmebane – Holund på 3.-plass14:02NorgeSnøskred i Møre og Romsdal – sjekker om folk har blitt tatt14:02SportSkøyte-VM: Takagi sprintverdensmester14:01NorgeFansen har samlet inn penger til Jahn Teigens begravelse14:00SportAleksander Aamodt Kilde falt i Hinterstoder, Kriechmayr vant13:56VerdenIndeks: Kinas industriaktivitet stuper13:54VerdenUSA varsler full tilbaketrekking fra Afghanistan innen 14 måneder13:46NorgeKolonne måtte snu på Hardangervidda etter trafikkuhell – fjellovergang stengt13:44SportTherese Johaug tok sin 63. verdenscupseier - passerte Marit Bjørgen13:43NorgeMDG: Ny rullebane på Gardermoen bør prøves for retten13:27NorgeJahn Teigen hedres med minnekonsert i hjembyen13:24SportVirusfrykt stanser italiensk toppkamp13:24VerdenSøreide til stede når USA og Taliban inngår fredsavtale13:11VerdenValg i Slovakia i kjølvannet av journalistdrap13:09SportKnallsterk 500 meter fra Lunde Pedersen12:44SportHovland etter Honda Classic: – Ikke så langt unna som det ser ut på scoren12:39NorgeDeler av øyeavdelingen ved Ullevål sykehus er stengt grunnet coronasmitte12:38VerdenErdogan hevder anlegg for kjemiske våpen er ødelagt i Syria12:34VerdenErdogan: 18.000 migranter ved grensa til EU12:33SportBosiek vant 500 meteren, Haugen nest sist12:17VerdenKoronavirus: 813 nye smittede i Sør-Korea12:11NorgeE10 åpnet igjen etter snøras i Lofoten12:08SportOrtlieb raskest i jevnt super-G-renn i Italia12:04SportShinhama økte ledelsen, Lorentzen tapte terreng12:02SportNorsk EM-bronse i skiskyting11:40VerdenIran: Ni nye virusdødsfall11:26SportSpansk storavis: Haaland favoritt til å bli Real Madrids neste spiss11:11NorgeNy ansatt ved Ullevål sykehus virussmittet11:04VerdenKrever Nato-forklaring: – Hva har Norge lovet bort?10:39SportKombinert: Norsk ledelse etter laghoppingen10:38SportFIDE-sjefen: Carlsen forsvarer VM-tittelen i desember09:55NorgeKvinne døde i fallulykke i Oslo09:39VerdenEn tredje danske er smittet av viruset09:30VerdenUSA melder om flere virustilfeller uten kjent årsak09:14SportBjarne Rykkje forklarer den dårlige norske skøytesesongen09:00VerdenIsland vurderer å endre navneloven08:34Helse og livsstilLei av å kaste mat? Her er løsningen!08:08NorgeTogtrafikken i påsken rammes av vedlikeholdsarbeid06:29Verden1.000 griser døde i brann på Bornholm06:12NorgeDette skjer i dag05:41NorgeDette skjedde i natt05:25NorgeBileiere får 10 millioner etter parkeringshusbrann04:51VerdenMann knivdrept i Sverige04:29SportNy storseier til Zuccarello og Minnesota Wild03:40VerdenUSA utsetter planlagt toppmøte grunnet virusfrykt02:04VerdenDemonstrasjoner og protest da Polanski fikk filmpris i Paris01:20VerdenTrump vil på nytt ha Ratcliffe som e-sjef01:19NorgeKNM Helge Ingstad blir solgt som skrapmetall00:42NorgeDNB frykter virusspredning – avlyser internasjonal konferanse i Oslo23:50NorgeStor pågang hos Ullevåls virustelefon23:47SportHovland utslått i Florida etter ny tung runde23:24SportBunnlaget Norwich med sterk seier mot Leicester22:53SportØdegaard & co. fant nøkkelen til slutt, slo Valladolid 1-021:52NorgeÅtte personer til legevakt etter frontkollisjon på Hovden21:19VerdenDet hvite hus anklager pressen for å ville skade Trump med virusdekningen20:34PolitikkMDG jubler over klimadom – nå vil de se Gardermoen-utbygging i retten19:36PengerMalin (18) fikk ikke leilighet – fordi hun er bifil19:30VerdenBBC: Minst 210 personer døde i Iran etter å ha blitt smittet av coronaviruset18:43NorgeAnsatt på Ullevål er smittet av coronaviruset18:11VerdenKonflikt om kongolesisk stjerne førte til branner og evakuering av Gare de Lyon18:05NorgeSnøskred slukte to biler i Lofoten – vei sperret til lørdag17:41PengerRolls Royce selger fabrikk med 770 ansatte i Bergen17:24PolitikkFiskeriminister Geir Inge Sivertsen (H) går av14:53SportNy skadesmell for City-stjerne14:52NorgeYtterligere tre gutter siktet for drapsforsøk i Oslo14:35NorgeBer om penger for å beskytte barna mot corona: – Kynisk spill på frykt14:17SportSolskjær med heldig trekning i europaligaen13:42VerdenTyrkia får full støtte fra Nato13:21SportGrimsbø og Frafjord melder seg klare for Norge13:20NorgeStore snømengder ventes i Telemark og Agder13:15PolitikkIngen kjærlighet i luften mellom MDG og Høyre13:13MotorVenstre-topp vil ha Tesla-fabrikk til Norge12:36Sport– Brutalt hvis Nyland ikke får starte finalen12:14SportFCK-stjerne siktet for overfall på politimann under kamp11:56NorgeCorona i skolen: – Vi skal trøste, men holder nærkontakt på et minimum11:55PengerDagligvarekjedene forbereder seg på mulig hamstring11:47PolitikkFremmer mistillitsforslag mot fiskeriministeren11:44SportSolskjær: – Det lengst nede jeg har vært11:33PengerNav: Personer i hjemmekarantene har rett til sykemelding11:19Helse og livsstilKoronafrykt gir hamstring av munnbind og masker11:08PengerOljeprisen har falt under 50 dollar fatet11:07SportSagosen jubler for VM på hjemmebane: – Helt magisk!10:32VerdenRussiske krigsskip på vei gjennom Bosporos10:15SportSvømmestjerne utestengt i åtte år, mister OL10:11ReiseNordmenn dro på flere flyreiser til utlandet i fjor09:55PengerDNB tapte i Høyesterett – må ut med 350 millioner til kundene09:44Sport– Solbakken enestående for dansk fotball09:43SportIngen kombinasjon for Kristoffersen, været stopper Hinterstoder-renn09:35NorgeNå blir vigselsattesten digital09:19PengerNordmenn svenskehandlet for 14,3 milliarder i fjor09:08VerdenNå åpner Tyrkia «porten til Europa»09:07ReiseVirusfrykt gir halvering for Finn Reise08:59Helse og livsstilÅpner informasjonstelefon for spørsmål om coronavirus08:46NorgeDød person funnet i brennende bil i Moss08:10NorgeTrondheim kommune fjerner dame- og herreskilt på toalettene07:40NorgeDatteren med rørende minneord til Jahn Teigen07:36VerdenNye land rammet av Coronaviruset07:13NorgeJahn Teigen bisettes onsdag 11. mars07:01VerdenNew Zealand bekrefter første korona-tilfelle
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus