Hjelpekorpset er klar til innsats i vinterfjellet:Legger gjerne to røde pinner i kors

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Røde Kors ber mannskaper i Sør-Norge ta med redningsutstyret på jobben. - Full beredskap, lyder meldingen fra Tor Haugstad (bildet) før årets fortettede vinterferie.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- På grunn av det store innrykket ber vi våre folk som ikke er på vakt ta med seg utstyret på jobben slik at de kan rykke raskt ut, sier leder av Buskerud Røde Kors hjelpekors Tor Haugstad til ABC Nyheter.

- Vi hadde normalt ikke trengt å gi en slik beskjed, men gjør det fordi mange av våre folk er på jobben som vanlig, sier Haugstad.

På grunn av tidlig påske har så å si samtlige kommuner i Sør-Norge lagt skolenes vinterferie til samme uke. Mellom tretti og førti tusen skiturister er for eksempel ventet til Hallingdal alene.

Det betyr ikke bare økt press på reiselivsbransjen, men også en del av det lokale tjenestetilbudet de tilreisende helst ikke ønsker å møte - hjelpekorps, lege og ambulansetjenester.

Røde Kors-mannen mener folk er blitt flinkere til å ferdes i fjellet.

- Men skrekkscenariet er skred, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skulle det verste skje er det en egen beredskapsgruppe for skred - med base på Geilo - som rykker ut.

- Under vinterferien og påskeferien har vi 24/7 beredskap med fullt mannskap uansett, forteller Lars Otto Laukvik, nestleder for Røde Kors Hjelpekorps til ABC Nyheter.

- Det kommer ingen krav til skjerpet beredskap fra oss sentralt, det er det opptil de enkelte distriktene å beslutte.

Hjelpekorpset stiller med totalt 7000 personer i de meste hektiske periodene. Antallet oppdrag per år ligger på 700, hvorav cirka 150 er i påsken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det handler stort sett om to typer oppdrag; søk etter folk som er kommet på avveie og transport av skadde til ambulanse.

Redningssjef ved skisenteret i Hemsedal Ole Johnny Ødegaard står midt i et redningsoppdrag i utforløypa når ABC Nyheter ringer første gang.

Han og mannskapene har hatt nok å gjøre denne uken, og regner faktisk at det blir mindre å gjøre i den hektiske vinterferieuken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hehe, men det har sin grunn, sier Ødegaard.

- Denne uken har danskene hatt sin vinterferie, og det har vært proppfullt av dansker her oppe. Danskene er nok blitt bedre til å stå på ski, men de er forferdelig pysete. Det skal ingen ting til før de tilkaller hjelp. Nordmenn er mye tøffere sånn.

Ødegaard har imidlertid ved flere anledninger erfart at ambulansetjenesten ikke har fungert. I spesielt travle tider har det vært for få ambulanser og skadde har måttet vente unødvendig lenge før de har kommet videre til sykehus.

Senest en helg i januar var det såpass prekært med så mange skadde at den oppsatte helsetransporten, den såkalte Helseekspressen, ble kalt ut for å frakte skadde til sykehus.

Helseekspressen er normalt en tjeneste som benyttes i ukedagene av folk som har ikke-akutte-ærend på sykehuset.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Helt uholdbart, her ser vi hva nedskjæringer kan føre til, sier et foreldrepar til en skadd 6-åring til avisen Hallingdølen.

Deres sønn måtte vente hele syv timer på å bli gipset etter at han brakk beinet i bakken på Geilo.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- En kan ikke basere seg på at folk stiller opp på fritida når uhellet er ute, sier en rystet far til avisen.

Både redningspersonell og leger har i lengre tid bekymret seg over ambulansesituasjonen i Hallingdal. Området har mistet en ambulanse, og står med færre ambulanser enn på mange år. Dette samtidig som antallet tilreisende har økt dramatisk i de populære periodene.

Bekymringene har nådd Stortinget, hvor helseministeren måtte svare for seg.

Sylvia Brustads svar var at det var forsvarlig å bruke Helseekspressen i dette tilfellet fordi «bussen har båreplass og medisinsk utstyr, og det er helsepersonell om bord».