Hamas protesterer mot Muhammed-tegning

Palestinske Hamas protesterte fredag mot publiseringen av karikaturtegning av profeten Muhammed i danske aviser denne uka. (Scanpix)
Palestinske Hamas protesterte fredag mot publiseringen av karikaturtegning av profeten Muhammed i danske aviser denne uka. (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tusenvis av Hamas-tilhengere protesterte fredag mot trykkingen av en Muhammed-karikatur i flere danske aviser denne uka. Også i Pakistan ble det holdt demonstrasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 4.000 Hamas-tilhengere deltok i demonstrasjonsmarkeringen på Gazastripen. Noen av demonstrantene viftet med grønne Hamas-flagg, mens andre holdt fram plakater som fordømte offentliggjøringen av karikaturtegningen av profeten.

– Muslimer må ikke tåle disse tegningene som fornærmer vår store profet Muhammed, ropte demonstrantene.

De fleste muslimer ser enhver avbildning av islams grunnlegger som en fornærmelse.

Stans hatet!

– Vi oppfordrer alle arabiske og muslimske land til å utøve makt og innflytelse til å stoppe disse organiserte kampanjene som sprer hat mot islam under dekke av ytringsfriheten, het det i en uttalelse fra Hamas.

Islamistbevegelsen, som kontrollerer Gazastripen, krever at den danske tegneren Kurt Westergaard stilles for retten. Dessuten krever Hamas en offisiell beklagelse til alle muslimer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Maskerte menn sprengte bygningen til KFUM i Gaza tidligere fredag, men uten at noen ble skadd. Sikkerhetskilder opplyste at det var igangsatt undersøkelser for å avdekke om det var et angrep spesielt rettet mot en kristen organisasjon som en reaksjon mot karikaturtegningen.

Rundt 3.000 kristne palestinere bor sammen med rundt 1,5 millioner muslimer på Gazastripen. Forholdet mellom de to religiøse gruppene har tradisjonelt vært godt.

Brant statsminister-dukke i Pakistan

Også i Pakistan var det demonstrasjoner fredag. Flere hundre pakistanere brente en dukke som forestilte den danske statsministeren Anders Fogh Rasmussen i protest mot karikaturtegningen.

17 danske aviser trykket den omstridte karikaturtegningen onsdag denne uka. Avisene gjorde dette i en protest- og solidaritetsaksjon etter at dansk politi opplyste at de hadde arrestert tre menn som var mistenkt for å planlegge å drepe tegneren Kurt Westergaard. (©NTB)