– Musharraf en kilde til ustabilitet

Pakistans president Pervez Musharraf. (Foto: Scanpix)
Pakistans president Pervez Musharraf. (Foto: Scanpix)
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Taliban vokser seg stadig sterkere i Pakistan, samtidig som landet er en nær alliert av USA i krigen mot terror. Stadig flere pakistanere mener president Pervez Musharraf selv er kilde til uro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(NTB-Line Håland Aaltvedt) – Musharraf kan bli sett på som en fiende i seg selv, sier Laila Bokhari, forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), til NTB.

Hun mener krigen i nabolandet Afghanistan og NATOs og USAs nærvær der er en viktig grunn til at Taliban har slått seg opp i Pakistan de siste årene. Men også politikken som er blitt ført av Musharraf, er en årsak, fastholder forskeren.

– Det nære samarbeidet Musharraf har hatt med USA, er blitt brukt mot ham, og han er blitt sett på som en lakei for amerikanerne. Det var mange som reagerte sterkt da Musharraf gikk inn i stammeområdene i nordvest, og da han beordret angrep på Den røde moské. Mange så på dette som et overtramp mot det pakistanske folket, sier Bokhari.

Mandag velger pakistanerne ny nasjonalforsamling, men Musharraf deltar ikke selv i valget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA-samarbeid

Etter terrorangrepet i USA 11. september 2001 ble Musharraf en av president George W. Bushs nærmeste allierte i amerikanernes krig mot terror.

Denne politiske vendingen skapte misnøye på hjemmebane og førte Musharraf i konflikt med ytterliggående islamister.

Mange islamske ekstremistgrupper, noen med bånd til terrornettverket al-Qaida, holder til i Pakistan. Opprørere har utført flere angrep på vestlige personer i landet siden 11. september 2001, deriblant bortføringen og drapet på den amerikanske journalisten Daniel Pearl og bilbombeangrepet mot det amerikanske konsulatet i Karachi i 2002, hvor tolv pakistanere ble drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Volden og urolighetene i landet har de siste årene økt kraftig, og bare i 2007 ble 800 mennesker drept. Da Musharraf sommeren 2007 ga ordre om å storme Den røde moské i Islamabad, endte det i et blodbad hvor over 100 personer mistet livet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tiden etter stormingen har sammenstøtene mellom pakistanske sikkerhetsstyrker og ekstremistiske islamister økt ytterligere i de nordlige grenseområdene. Antallet selvmordsangrep, som tidligere har forekommet relativt sjelden, har også økt.

Lite fornøyd med Musharraf

En undersøkelse utført av BBC nylig viser at et flertall av det pakistanske folket mener stabiliteten og sikkerheten i landet ville bedret seg dersom Musharraf gikk av som president. Kun 15 prosent av de 1.476 spurte sier de er fornøyd med jobben han gjør.

Tallene overrasker ikke Bokhari. Hun sier den pakistanske befolkningen lenge har hatt liten tiltro til politikere i landet.

– Men Musharraf har vakt spesiell misnøye etter den dårlige håndteringen av urolighetene rundt Den røde moské. Mange har også beskyldt myndighetene for å stå bak drapet på opposisjonslederen Benazir Bhutto.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bokhari påpeker imidlertid at det er vanskelig å stole helt på meningsmålingene.

– Pakistanerne har alltid hatt liten tiltro til statsapparatet, og det ville ikke nødvendigvis blitt mer stabilitet i Pakistan om Musharraf ble skiftet ut. Musharraf må nå bare håpe at valget på ny nasjonalforsamling mandag blir sett på som demokratisk, fremholder hun. (©NTB)