Tre av fire Terra-rådmenn går av

Illustrasjonsfoto: Scanpix
 Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre av fire rådmenn som satt i stillingen da de opprinnelige Terra-investeringene ble gjort har varslet at de trekker seg. I Mo i Rana skal kommunen gjennomføre en gransking før skyld fordeles.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(NTB-Kjell Sletta) Denne uken ble det klart at to av rådmennene i Terra-kommuner er på vei ut. Onsdag fikk kommunestyret i Haugesund vite at rådmann Hildegunn Staurseth tar permisjon og forhandler om å gå av. Fredag varslet rådmann Tor Kristian Gulhaugen i Bremanger i Sogn og Fjordane at han ønsker å slutte i stillingen i mai i år.

Ansatt etterpå

I Hattfjelldal har rådmann Odd Dale varslet at han snart går av med pensjon. Dermed er det bare rådmannen i Mo i Rana tilbake av rådmennene som satt i stillingen da Terra-investeringene ble foretatt.

I Hemnes og Narvik i Nordland, Kvinesdal i Vest-Agder og Vik i Sogn og Fjordane ble dagens rådmenn ansatt etter at den opprinnelige investeringsavtalen med Terra var inngått.

Gransker

– Vi har vedtatt å foreta en gransking av alle sider ved Terra-investeringene. Vi har lyst ut granskingen på anbud, sier varaordfører Liv Hauknes (SV) i Mo i Rana.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ønsker ikke å bruke kontrollutvalget eller revisjonen til denne granskingen fordi de har vært involvert i saken tidligere. Vi ønsker uavhengige personer til dette, sier Hauknes til NTB. Når resultatet av den uavhengige granskingen foreligger blir det aktuelt å se på ansvarsforholdene.

Rådmann Jan Reitehaug i Rana har tidligere sagt at han har forståelse for at kravet om å trekke seg kommer opp.

Terra årsak

Rådmann Gulhaugen i Bremanger sier til NRK at Terra-saken har vært en påkjenning.

– Jeg har vært med på noe som kan få store konsekvenser for kommunen og innbyggerne i kommunen. Jeg har hatt både tunge og vanskelige perioder, sier rådmannen.

Han ønsker ikke å svar på om han ble presset ut av stillingen, men sier at krefter har arbeidet for å fjerne ham.

Bremanger har tapt rundt 90 millioner kroner på Terra-investeringene. Terra har ifølge Bergens Tidende i løpet av fire år hentet ut honorarer for 37 millioner kroner fra kommunen. Det tilsvarer 9.400 kroner per innbygger i Bremanger. (©NTB)