Private kan trene soldater

Foto: Scanpix.
Foto: Scanpix.
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sverre Diesen satte en stopper for privat trening av soldater. Nå åpner han døren på gløtt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mellom 2004 og fram til 2007 brukte Forsvaret private sikkerhetsfirma ved flere anledninger for å sikre at soldater som skulle ut i internasjonale operasjoner hadde den nødvendige kompetansen.

Dette var en praksis Forsvarssjef Sverre Diesen ikke kjente til, og i januar i år avsluttet han alle kontraktene med slike firma.

- Det som er kjent er at vi sa opp kontraktene som allerede var inngått. Nå har vi gått gjennom saken, og har kommet til at vi også i fremtiden kan komme til å ha behov for denne typen firmaer. Det vi gjør er å sentralisere beslutningsmyndigheten for bruk av slike tjenester, sier oberstløytnant Petter Lindqvist til ABC Nyheter.

Tidligere var det slik at den enkelte avdeling kunne hyre inn et privat sikkerhetsfirma til å gjennomføre trening som man hadde behov for. Nå blir det opp til sjefen for Forsvarets sikkerhetstjeneste å godkjenne firma som man skal bruke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er et poeng som kanskje ikke har kommet godt nok frem; det finnes dyktige og seriøse leverandører i dette markedet. Samtidig understreker vi at dette bare skal benyttes i unntakstilfeller, sier Lindqvist.

Fra 2004 har Forsvaret benyttet sivile aktører til å lære soldatene sine alt fra kjøring i felt, bruk av håndjern og batong til spesialisert skytetrening. Selv om Forsvaret i utgangspunktet ønsker at de skal unngå det, så kan det være nødvendig å bruke innleide ressurser på disse tingene.

- Vår målsetting er å kunne gjennomføre all treningen mannskapene trenger før de skal ut i operasjoner selv, men tidvis kan det være behov for sivile aktører, sier Lindqvist.

Likevel understrekes det i brevet fra Forsvarssjefen at man i fremtiden som hovedregel skal søkes kursing internt eller ved instruktørstøtte fra land man har etablert militært samarbeid med, eller norsk politi.