Diverse: «[Musikk Fra Filmen] Mannen Som Elsket Yngve» (Oh No!/SonyBMG)Lydsporet til ditt liv

Artikkelen fortsetter under annonsen

På filmmusikken til «Mannen Som Elsket Yngve» vil alle musikkinteresserte som vokste opp på 80-tallet nikke gjenkjennende til at også dette tiåret hadde kred.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I boken «Mannen Som Elsket Yngve», som er filmatisert og har kinopremiere i dag, spiller musikken nesten en like vesentlig rolle som hovedkarakterene i historien.

Dette doble soundtracket tar for seg den mer alternative musikkulturen gjennom hele 80-tallet. En ikke helt ubetydelig andel av låtene peker tilbake på den norske punkscenen fra begynnelsen av det ellers så forhatte musikktiåret.

Blant krembandene finner vi DumDum Boys-forløperen Wannskrekk («Føle Mæ Rar»), Skjønn Forening («Jeg Ser Dobbelt»), The Aller Værste! («Du Sklei Meg Så Nær Inn På Livet»), The Cut («In Dieser Stadt»), De Press («Bo Jo Cie Kohom»), Stavangerensemblet («Kan'kje Finna Fingen»), Liliedugg («Neonråte»), Sjølmord («Supertankerne Kommer») og Kjøtt («Jeg Vil Bli Som Jesus»). Alle klassikere i sin gren.

Raga Rockers («Når Knoklene Blir Til Gele»), Matchstick Sun («You & Me»), Tre Små Kinesere («Du E Der Vel»), deLillos («Hjernen Er Alene»), Jokke & Valentinerne («Hvis Jeg Var Deg») og nevnte DumDum Boys («Hemmelig») er andre relevante lydspor fra litt senere i dette tiåret og som også dukker opp her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra den internasjonale scenen finner vi alle de «riktige» låtene. Deriblant fra XTC («Making Plans For Nigel»), Pixies («Monkey Gone To Heaven»), The Stone Roses («I Wanna Be Adored»), The Jesus And Mary Chain («Just Like Honey»), Japan («Ghosts»), Violent Femmes («Blister In The Sun»), Prefab Sprout («Faron Young»), Soft Cell («Tainted Love») og Pere Ubu («Final Solution», senere gjort kjent som «Ett Fall Och En Lösning» med bob hund). Mens et annet relevant navn fra boken, The Smiths, er utelatt - visstnok på grunn av urimelig høye honorarkrav.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kaizer Orchestras Geir Zahl har også laget tre låter til Jarle Klepp- og kompisen Helge Ombros eget band i historien, Mathias Rust Band.

At Tore Renberg i tillegg til å være forfatter er en vaskeekte musikkfan er det overhodet ingen tvil om. Alle som har lest romanene hans kan umulig ha unngått å få med seg de stadige musikkreferansene. Det er også forfatteren selv som skriver kommentarer til alle låtene i bookleten som følger dette eksepsjonelt tiltalende soundtracket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle låtene på «[Musikk Fra Filmen] Mannen Som Elsket Yngve» er ikke med i filmen, men har likevel relevans til historien og romanen.

Uten å ha sett filmen, men med holdepunkt i boken, gjengir dette soundtracket med presis treffsikkerhet hvordan det var å vokse opp på 80-tallet. Spesielt for den som brydde seg om annet enn hitliste-musikk.

Les også: Tatt av gutten

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her