Michael Jackson: «Thriller [25th Anniversary Edition]» (Epic/SonyBMG)Jubileumsfest med bismak

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Thriller» er ute i 25-års jubileumsutgave. Det originale innholdet er minst like bra som før, mens slappe nyinnspillinger med Black Eyed Peas burde Michael ha spart lytterne for.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidenes mest solgte album, «Thriller», er altså ute i en oppgradert jubileumsversjon med nyinnspillinger, utelatte spor fra originalversjonen, samtbanebrytene musikkvideoer på egen DVD. Det originale låtmaterialet låter like friskt i dag som da albumet ble lansert i 1982 - som for øvrig er 26 år siden, og ikke 25 slik denne utgaven indikerer.

Michael Jackson: «Thriller 25th Anniversary Edition».Michael Jackson: «Thriller 25th Anniversary Edition».

Lyden på de originale Quincy Jones-produserte låtene er på denne utgaven mer krystallklare enn noen gang. Det var dette låtmaterialet som la grunnlaget for Michael Jacksons nesten absurde suksess på 1980-tallet.

Ved gjenhør av de ni originale innspillingene, er det ikke vanskelig å skjønne hvorfor nettopp dette albumet har skrevet seg inn i historiebøkene som tidenes desidert mest solgte. Ifølge Wikipedia har det totale salget nå passert 104 millioner enheter over disk.

Syv av de ni opprinnelige sporene var alle singelhits, «Wanna Be Startin' Something», «The Girl Is Mine» (med Paul mcCartney), «Thriller», «Beat It», «Billie Jean», «Human Nature» og «P.Y.T. (Pretty Young Thing)», hvor samtlige av dem nådde topp 10 på Billboard-listen hjemme i USA, mens de fem førstnevnte nådde opp blant de ti mest solgte singlene på UK Top 40 i årene 1982-84.

På den reviderte utgaven av «Thriller», med undertittelen «25th Anniversary Edition», finner vi i tillegg det tidligere ikke-utgitte sporet «For All Time», som er hentet fra den perioden Michael Jackson og Quincy Jones jobbet med «Thriller»-låtene, mens fem av de nevnte singlene for anledningen er spilt inn i nye versjoner med gjesteartister som will.i.am og Fergie fra (hjelp!) Black Eyed Peas, Akon og Kanye West.

Hvorfor Michael Jackson har dratt med seg de hjelpeløse svartøyde ertene på «The Girl Is Mine» (hvor will.i.am tar Paul McCartneys plass), «P.Y.T. (Pretty Young Thing)» og «Beat It», vet kun forhåpentligvis han selv, for de tilfører de ellers så briljante låtene absolutt ingenting. Snarere tvert imot - de drar Michaels godlåter ned i søla og ødelegger helhetsinntrykket av et ellers vellykket album. Heller ikke Akon eller Kanye West bidrar til å gi henholdsvis «Wanna Be Startin' Something» og «Billie Jean» et savnet krydder.

Hadde Jacko i stedet hyret inn kompetente DJ-er til å remikse sine gamle hits, så kunne resultatet ha blitt langt mer interessant. Eller i det minste kunne han ha vært noe mer selektiv i sitt utvalg av nye samarbeidspartnere.

Når det er sagt, så er denne utgaven av «Thriller» likevel interessant da den også kommer med en DVD som inneholder de banebrytende musikkvideoene til «Beat It», «Billie Jean» og prisbelønte «Thriller», som er mer en (lang) kortfilm enn en ordinær musikkvideo. I tillegg er den legendariske oppvisningen Michael Jackson gjorde under Motowns jubileumsshow «Motown 25: Yesterday, Today, Forever», i 1983, inkludert på DVD-en. Alt i alt en gavepakke til fansen.

«Thriller [25th Anniversary Edition]» ble denne uken sluppet i to utgaver; en ordinær, som denne anmeldelsen er basert på, og i tillegg en såkalt «Deluxe»-versjon i begrenset opplag, hvor det også følger med en 48-siders bok om historien bak verdens mest solgte album.

Les også: «Thriller » som podcast-serie

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her