En ny hverdag

En ny hverdag
En ny hverdag

Etter tre likelydende plater ville Kaizers Orchestra ha forandring. Det fant de i et stort rom og en trommemaskin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


- Vi er veldig fornøyd med den nye plata, «Maskineri», forteller vokalist og frontfigur i Kaizers Orchestra, Janove Ottesen, til ABC Nyheter.

- Det er mye nytt for oss. De tre første platene var egentlig det samme tre ganger på rad, bare bedre hver gang. Så kom vi til et punkt hvor vi måtte spørre oss selv om vil ville klare å gjøre det enda bedre, en fjerde gang. Det trodde vi ikke, så vi bestemte oss for å gjøre noe annet.

Kaizers Orchestras tre første plater «Ompa Til Du Dør», «Evig Pint» og «Maestro» ble alle spilt inn i Duper Studios i Bergen med Jørgen Træen som produsent. På «Maskineri» har Kaizers brukt en produsent av internasjonalt kaliber - kanadiske Mark Howard.

- Det var Mark Howard selv som kontaktet oss, forteller Janove Ottesen. - Han hadde blitt tipset om Kaizers og ville sjekke oss ut. Han hadde hørt at vi var et av Europas beste liveband. Tidligere har han produsert plater for U2, Bob Dylan og R.E.M. Han vil enten jobbe med verdensledende artister eller så vil han jobbe artister som har særpreg. Det siste passet jo oss bra.

Selv om en del er andreledes på den nye Kaizer-plata er fundamentet det samme som alltid.

- Det som er konstant i Kaizers, er hvilke typer låter vi lager og besetningen selvsagt. Vi er et band hvor hvert medlem har sin signatur og sitt instrument. Lager vi en låt vi spiller selv høres det ut som Kaizers Orchestra uansett. Vi er ikke redde for å miste oss selv, slår Janove fast.

(Foto: Paal Audestad/SonyBMG)(Foto: Paal Audestad/SonyBMG)

Tiltrukket av Berlin

«Maskineri» er spilt inn i Berlin. Berlin har alltid hatt en tiltrekningskraft på musikere og kunstnere, også norske. Blant annet har Madrugada oppholdt seg periodevis i byen. Det var ikke denne kunstneriske tiltrekningskraften som gjorde at Kaizers flyttet innspillingssted fra Bergen til Berlin.

- Det er kun praktiske årsaker til at vi har spilt inn plata i Berlin. I Tyskland har du mange studioer. Dessuten har vi spilt en del i Tyskland og har hatt muligheten til å sjekke ut studioet før vi booket det. Det er kjipt å flytte tre tonn utstyr til Salzburg bare for å oppdage at studioet ikke duger, sier Janove.

- Studioet i Berlin ble bygd av professorer i akustikk på 1950-tallet, fortsetter han.

- Det har alle slags rom, store og små, høyt og lavt under taket. Det er utrolig detaljert, noen av rommene er trebelagt, andre har tepper eller sand. Da kan få akkurat den lyden du vil ha. Mark Howard satte som krav at studioet måtte ha minst ett svært rom. Det er det ikke så mange som har lenger, i hvert fall ikke i Norge.

Første video fra «Maskineri», «Enden Av November», er også spilt inn i den tyske hovedstaden. Det er ingen berlinfetisj som ligger bak?

- Alt er billigere utenfor Norge, enten det er snakk om sprit, flesk eller studiotid. Enten du gjør det i Berlin eller San Francisco sparer du penger. Plata ble mastret i San Francisco. Igjen var dette det enkleste i og med at Howard faktisk bor der, forklarer Janove.

Fra ompa til R'n'B?

I forkant av «Maskineri» har det gått rykter om at Kaizeren har tatt sitt orkester over i R'N'B- og klubbland, og laget en rapinspirert plate. Dette er en overdrivelse, selv om bandet har søkt nye inspirasjonskilder på sin fjerde utgivelse.

- Det som er annerledes på den nye plata i forhold til foregående er krydderet på toppen, forklarer Kaizer-vokalisten.

- Vi har tidligere blandet inn en del fengende øst-europeiske rytmer og melodiføringer. Dette er slikt du krydrer sangen med til slutt, men det er ikke de bærende elementene. Denne gangen har vi brukt knep fra R'n'B- og rapverdenen, spesielt med tanke på beaten. Den dynamikken R'n'B har i stortromma får du vanskelig til i et rockband, utdyper han.

- Var R'n'B-dynamikk noe dere kom på eller var det Mark Howard som påvirket dere?
- Vi kan ha en idé, men vi vet ikke nødvendigvis hvordan man utfører ideen riktig. Det er da produsenten er til hjelp. Vi ville ha mer dynamikk i enkelte partier og jeg kunne foreslå at vi bare la på ei tromme til. Da foreslo Mark Howard å bruke en 808 trommemaskin. Overskriftene ble da at vi drev på med rap, det gjør vi ikke, understreker Janove.

Roland 808 er en legendarisk trommemaskin som har satt standarden for lydbildet i både hip hop, R'n'B og klubbmusikk.

- Har dere fått noe tilbakemelding leflingen med 808?

- Kompiser av meg som driver med R'n'B merket det med en gang ja, men jeg tror ikke dette vil ha noe å si for fansen. Vi kan ikke gi de det de forventer hver gang heller. I 2001 var det ingen som gikk og ventet på å bli fan av innovativ østeuropeisk oljefatband med knallhard jærdialekt, parerer Ottesen.

Nye tider i bransjen

De to første Kaizers-utgivelsene kom på uavhengige plateselskap men tredjeplata, «Maestro» ble gitt ut av Universal, verdens største plateselskap.

- Å gå fra stort til lite plateselskap samtidig som man prøver et nytt musikalsk uttrykk har ofte vært begynnelse på slutten for mange band. Er dette slutten på Kaizers?
- Det er fire år siden vi signa med Universal i forkant av «Maestro»-plata, forklarer han.

(Foto: www.kaizers.no)(Foto: www.kaizers.no)

- Det var en helt annen tid i musikkbransjen. Plateselskaper selger jo ikke plater lenger på grunn av nedlasting. Folk mister jobbene sine og du kan ikke være sikker på at din mann der inne kommer til å være der om et halvår. Og da er det ingen der som backer deg opp. Derfor var det bedre for oss å gi ut plata på et indieselskap, Petroleum Records. Det er bare en fyr som driver selskapet og han kommer jo ikke til å få sparken.

- Så det er ikke begynnelsen på slutten?
- I don't think so, humrer sjefskeiseren. - Dette er andre runde. Vi tilpasser oss en ny virkelighet. Vi lager jo ikke singelhits og er ikke et utpreget radioband heller. Vi satser på å nå ut bredt. Vi er tjent med å vise mangfold framfor enkelt sanger. Album er bedre enn singel. Derfor presenteres vi oss i mange forskjellige kanaler, YouTube, gratis nedlastinger og så videre. Fans kan sjekke ut halve plata før den kommer ut. Noe må vi jo har gjort riktig i og med at turneåpningen i Bergen er har solgt 3200 billetter, slår Janove Ottesen fast.

Kaizers Orchestra skal spille 17 plasser på 17 dager før påske. Etter påske skal de på en omfattende europaturné. Til sommeren blir det festivaler, selv om lite er bekreftet akkurat nå.

- Alle land har sine nasjonale artister som er store i sitt land, og så forblir det med det, sier Janove Ottesen.

- Kaizers Orchestra har en musikkstil som ikke finnes andre steder, derfor går det greit med oss i utlandet. Vi er de eneste som noen gang har turnert fulle hus på kontinentet med jærdialekt, konstaterer en Janove Ottesen.

Kaizers Orchestras fjerde studioalbum «Maskineri » slippes for salg førstkommende mandag, 18. februar, men du kan allerede fra i dag høre det på MySpace.

Les også: Keiserlansering i Christiania

Les også: Keiserne i grøfta

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
04:17 Trump ler av demokratene04:05 Solskjær klager på ballen etter 1-1 mot Brugge04:04 Drapsmann henrettet i Tennessee03:20 Virusutbrudd fører til krisetilstand i sørkoreansk by03:14 Norsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01 Evo Morales nektes å stille til valg02:08 Datatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51 Dødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31 Fire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:15 USAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump01:08 Brann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51 Hele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32 Irlands statsminister går av00:25 31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10 VAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08 Mann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59 Lacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51 Skadd person funnet i Trondheim23:49 Thelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38 Hovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23 Høyre fortsetter fallet på ny måling22:41 Ukrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19 Rotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt21:17 Brann i leilighet i Kristiansund21:01 Martial reddet uavgjort for Manchester United20:27 Eldgamle eggeskall støtter teorien om at dinosaurene var varmblodige20:24 Mineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03 Giske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25 Her lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24 Statlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39 Roger Stone forblir en fri mann inntil videre18:25 Mann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16 To menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42 «Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22 Mann knivstukket i moské i London17:11 Martin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56 FN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55 Roger Stone får sin straff16:43 Vitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39 130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23 Salmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51 Marte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten i skiskytter-VM15:24 Bekreftet: Barcelona henter danske15:23 Federer operert, mister Roland-Garros15:11 To personer omkom i skred på Svalbard15:09 Økonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent15:09 Morgan Stanley kjøper internettmegleren Etrade15:00 Bolsjunov slo tilbake og vant langetappen i skitouren14:44 Israel planlegger tusenvis av nye bosetninger14:41 Trussel sendt til moské i Bremen13:45 Øker kapasiteten på passkontorene13:41 Tre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30 Redaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27 PSG-president siktet i korrupsjonssak13:20 Merkel: – Rasisme er en gift13:19 Nortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00 – Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36 Sanders favoritt før Nevada-valget12:32 Sjokk, vantro og finsk kollaps da Johaug vant igjen12:31 Arbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04 Trine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04 Hassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43 Kvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37 Søket etter savnet 92-åring fortsetter11:06 Virus-utspill: London kan overta OL11:02 Passasjertog sporet av i Australia10:56 Personlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29 Norge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28 To menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03 Aktiv konge fyller 8310:00 EUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45 Ski Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42 Full klimakrig på Facebook09:35 Jeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06 Guardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05 SSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03 Skytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37 Tallet på positive influensaprøver har steget08:08 Regjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02 Treneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52 Kina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26 Familien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15 – Hvilken side er Bloomberg på?07:06 Person slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52 Nekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50 Kineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31 Trump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24 Ni drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15 Store skader etter brannen i Dombås kirke06:15 «Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09 Dette skjer i dag06:00 Ap: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00 Tøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43 Dette skjedde i natt05:35 Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34 Bergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30 Reformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01 Senator i Brasil skutt i brystet under streik04:49 Covid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17 President Duque sterkt imot abortforslag i Colombia
Siste nytt
04:17VerdenTrump ler av demokratene04:05SportSolskjær klager på ballen etter 1-1 mot Brugge04:04VerdenDrapsmann henrettet i Tennessee03:20VerdenVirusutbrudd fører til krisetilstand i sørkoreansk by03:14NorgeNorsk plasttomgods med ny framtid i Norge03:01VerdenEvo Morales nektes å stille til valg02:08NorgeDatatilsynet gransker lovligheten av Google-bruk i skolen01:51VerdenDødstallet fra virus opp til over 2.300 i Kina01:31NorgeFire og et halvt års fengsel for nettovergrep mot barn01:15VerdenUSAs etterretning mener Russland igjen vil hjelpe Trump01:08NorgeBrann i leilighet i Kristiansund – en person død00:51NorgeHele Nordkapp isolert – 40 personer evakuert00:32VerdenIrlands statsminister går av00:25Norge31-åring pågrepet for knivrisping og vold i Moss00:10SportVAR på godt og vondt for AZ Alkmaar i europaligaen00:08NorgeMann pågrepet etter trusler med øks på Romerike23:59SportLacazette ga Arsenal seieren over Elabdellaouis Olympiakos23:51NorgeSkadd person funnet i Trondheim23:49SportThelin scoret Malmös ledermål og Wolfsburgs vinnermål23:38SportHovland på delt 14.-plass i Puerto Rico23:23NorgeHøyre fortsetter fallet på ny måling22:41VerdenUkrainere møtt med opptøyer da de kom hjem fra Wuhan22:19PolitikkRotevatn har ikke tid til å diskutere om klimaendringene er menneskeskapt21:17NorgeBrann i leilighet i Kristiansund21:01SportMartial reddet uavgjort for Manchester United20:27VerdenEldgamle eggeskall støtter teorien om at dinosaurene var varmblodige20:24NorgeMineryddere fra Nato i aksjon i Oslofjorden20:03PolitikkGiske vraket som Trøndelags-kandidat av eget lokallag19:25NorgeHer lærer Erna Solberg seg å falle riktig19:24NorgeStatlige lederlønninger fortsetter å vokse18:39VerdenRoger Stone forblir en fri mann inntil videre18:25NorgeMann alvorlig skadd i bilulykke utenfor Kristiansand18:16NorgeTo menn fengslet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø17:42Helse og livsstil«Mamma Mia»-stjerne avslører kreftdiagnose17:22VerdenMann knivstukket i moské i London17:11SportMartin Johnsrud Sundby bryter Ski Tour16:56VerdenFN: Over 100.000 sover ute i Syria16:55VerdenRoger Stone får sin straff16:43NorgeVitne i dobbeltdrapssak siktet for vold natt til onsdag16:39Verden130 døde av influensa i Tyskland i vinter16:23NorgeSalmonella påvist hos flere katter på Østlandet15:51SportMarte Olsbu Røiseland og Johannes Thingnes Bø gikk inn til gull på parstafetten i skiskytter-VM15:24SportBekreftet: Barcelona henter danske15:23SportFederer operert, mister Roland-Garros15:11NorgeTo personer omkom i skred på Svalbard15:09PengerØkonomene venter lønnsvekst på 3,0 prosent15:09PengerMorgan Stanley kjøper internettmegleren Etrade15:00SportBolsjunov slo tilbake og vant langetappen i skitouren14:44VerdenIsrael planlegger tusenvis av nye bosetninger14:41VerdenTrussel sendt til moské i Bremen13:45ReiseØker kapasiteten på passkontorene13:41VerdenTre personer dømt for å ha stjålet 100 kilos gullmynt13:30PolitikkRedaktørforeningen støtter Human Rights Service i «korankloss»-saken13:27SportPSG-president siktet i korrupsjonssak13:20PolitikkMerkel: – Rasisme er en gift13:19NorgeNortura tilbakekaller svineprodukter i Nord-Norge13:00Verden– Det er den store elefanten i rommet, og det er veldig frustrerende12:36PolitikkSanders favoritt før Nevada-valget12:32SportSjokk, vantro og finsk kollaps da Johaug vant igjen12:31PengerArbeidstilsynet advarer mot fakturasvindel12:04PolitikkTrine Skei Grande: Klimastreik er ikke gyldig fravær12:04KulturHassan og Faldbakken nominert til Nordisk råds litteraturpris11:43NorgeKvinne funnet livløs i boligområde – døde på sykehus11:37NorgeSøket etter savnet 92-åring fortsetter11:06SportVirus-utspill: London kan overta OL11:02VerdenPassasjertog sporet av i Australia10:56ReisePersonlig info om 10,6 millioner hotellgjester delt på nett10:29SportNorge og Sverige avlyser OL-reiser til Kina10:28NorgeTo menn siktet etter funn av død 17-årig jente10:03KulturAktiv konge fyller 8310:00VerdenEUs «vindunderkvinne» i pinlig skandale09:45SportSki Tour-ledelsen tar selvkritikk: – Har ikke gjort jobben vår09:42NorgeFull klimakrig på Facebook09:35PolitikkJeg kan berolige Ap-representantene med det de trolig allerede vet09:06SportGuardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05PengerSSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03VerdenSkytemassakren i Tyskland etterforskes av terrorpoliti08:37Helse og livsstilTallet på positive influensaprøver har steget08:08NorgeRegjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02SportTreneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52Helse og livsstilKina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26Helse og livsstilFamilien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15Politikk– Hvilken side er Bloomberg på?07:06NorgePerson slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52PolitikkNekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50SportKineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31PolitikkTrump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24VerdenNi drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15NorgeStore skader etter brannen i Dombås kirke06:15Sport«Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09NorgeDette skjer i dag06:00NorgeAp: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00VerdenTøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43NorgeDette skjedde i natt05:35PengerOljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34NorgeBergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30PolitikkReformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01PolitikkSenator i Brasil skutt i brystet under streik04:49Helse og livsstilCovid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17VerdenPresident Duque sterkt imot abortforslag i Colombia
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus