- Opp i vekt med jojotrening

(Illustrasjonsfoto: Scanpix)
(Illustrasjonsfoto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avbrekk fra trening vises fort på vekta, og de ekstra kiloene er vanskelige å bli kvitt, viser ny forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Jojotrening» kan være en medvirkende årsak til at mange sliter med overvekt, ifølge en ny amerikansk studie.

Mange kommer i gang med trening, men sliter med å holde aktiviteten ved like uke etter uke, år etter år. Noen er inspirert i perioder, for så å ta lange pauser fra treningen mellom disse periodene.

Men studien, som er publisert i Medicine & Science in Sports and Exercise, viser at kiloene som gjerne legger seg på kroppen i slappe perioder, kan være vriene å bli kvitt, melder forskning.no.

Studien baserer seg på data fra nærmere tretti tusen amerikanske joggere av begge kjønn. Mosjonistene ble fulgt over knapt åtte år.

Forskerne undersøkte hva som skjer når joggere, på forskjellige nivåer, tar avbrekk fra treningen. Det viste seg at noen tåler pauser bedre enn andre.

Måtte trene hardere

Kvinner og menn som trente relativt mye hadde et ganske symmetrisk forhold mellom vekt og trening, og vekten de la på seg under pauser fra trening, forsvant da de begynte å trene intensivt igjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Verre var det for deltakerne i undersøkelsen som hadde et mindre intenst treningsprogram. Også disse la på seg i løpet treningsavbrekket, forskjellen var at når de så fant fram joggeskoene igjen, ble de ikke kvitt de ekstra kiloene med samme treningsmengde som før pausen.

I stedet måtte disse joggerne presse seg opp høyere distanser per uke, for å brenne bort fettet som hadde samlet seg.

- Dette viser den store betydningen av å sørge for god kontinuitet i treningen, kommenterer forsker Paul Williams ved Berkeley Lab’s Life Science Division.

Han tror studien kan være nyttig i kampen mot generell overvekt i befolkningen. Forskeren mener at fokus for helsemyndigheter ikke bare må være å få inaktive mennesker i aktivitet, men også at de som har begynt å trene, faktisk fortsetter.