Huitfeldt den fremste favoritten som ny barne- og likestillingsminister

Anniken Huitfeldt (fra venstre), Forsknings- og høyere  utdanningsminister Tora Aasland og Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Foto: Scanpix
Anniken Huitfeldt (fra venstre), Forsknings- og høyere utdanningsminister Tora Aasland og Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen. Foto: Scanpix 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Anniken Huitfeldt, Helga Pedersen og Trine Lise Sundnes nevnes som sterke kandidater til jobben som barne- og likestillingsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Huitfeldt er første nestleder i kirke-, utdannings- og forskningskomiteen og leder av Aps Kvinnenettverk. Som tidligere AUF-leder, ung kvinne og mor til tre barn, utdannet historiker og med bred politisk erfaring stiller hun sterkt.

Som forsker ved Fafo før hun ble valgt inn på Stortinget, har hun dessuten arbeidet med flere av de temaene som departementet jobber med, blant annet det globale ekteskapsmarkedet, barnearbeid og trafficking.

Trine Lise SundnesTrine Lise Sundnes

De fleste avisene skriver at hun er den fremste favoritten som ny barne- og likestillingsminister til kildene i det politiske miljøet.

Men ifølge Aftenpostens kilder kan Huitfeldts sterke CV også bli hennes svakhet. Argumentene i så måte er at konsentrasjonen av makt i partiet blir enda sterkere enn i dag.

Dermed kan LO-sekretær seile opp. Hun nevnes av flere som aktuell kandidat. På den annen side er det lenge siden LO hadde klippekort på en Ap-stol i regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aftenposten skriver at det ikke ligger an til endringer i regjeringen som involverer Senterpartiet og SV, men at det kan bli aktuelt med en mini-rokade av Ap-statsråder internt i regjeringen. Først og fremst kan det handle om å løfte partiets nestleder Helga Pedersen fram til et mer profilert departement enn fisk og kyst.

Helga PedersenHelga Pedersen

Dagsavisens kilder «med svært god kjennskap til regjeringen» sier derimot at det er uaktuelt å flytte på fiskeriminister Pedersen.

Blant andre kandidater som nevnes, er Aps talskvinne i familie og kultursaker, stortingsrepresentant Gunn Karin Gjul fra Sør-Trøndelag, finanspolitiker Marianne Aasen Agdestein fra Akershus og justispolitiker Anne Marit Bjørnflaten fra Troms.

Fredag vil en av de andre statsrådene bli midlertidig oppnevnt som barne- og likestillingsminister. Det er ventet at ny statsråd er på plass i løpet av neste uke. (©NTB)