Det viktigste gullet

Emil Hegle Svendsen tar gull. Foto: Scanpix
Emil Hegle Svendsen tar gull. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Emil Hegle Svendsens VM-gull er det viktigste som har skjedd i norsk skiskyting på mange år. Fremtiden er på det nærmeste sikret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
DAG VIDAR HANSTAD:

Hanstad er doktorgradsstipendiat ved Norges idrettshøgskole. Han har tidligere vært sportssjef og kommentator i Nordlandsposten, Fædrelandsvennen og Aftenposten. Hanstad har spilt 150 landskamper i håndball og har vært trener på eliteserienivå. Hanstad driver nettstedet sportsanalyse.com

Det er godt å vite at verdens beste skiskytter er norsk. Ole Einar Bjørndalen holder trolig en god stund ennå, og han er Skiskytterforbundets store trekkplaster. Sponsorsjef Jacob Lund i DnB NOR utpekte forleden den femdobbelte olympiamesteren til det mest verdifulle sponsorobjekt gjennom tidene.

Men han er 34 år, fire år yngre enn en annen nordmann som har plukket jevnt med medaljer i VM og OL, Halvard Hanevold. Rundt disse har det vært skralt, noe som har gitt bekymring med tanke på fremtiden. Signalene tyder på at Frode Andresen er på vei ut av landslaget, og han kan få følge av Stian Ekhoff. Lars Berge vil muligens få en sjanse til – hvis han da ikke bestemmer seg for å gå over til langrenn.

Derfor kom Emil Hegle Svendsens VM-gull som bestilt. Noen bombe var det ikke at 22-åringen fra Trondheim skulle vinne 20-kilometeren i Østersund, men han triumfen var den endelige bekreftelsen på at han nå tilhører den absolutte verdenstoppen. Og der kan han komme til å bli lenge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hegle Svendsen er den første unggutten på lenge som har klart å ta steget helt opp. De siste fire-fem årene har en rekke løpere fått prøve seg i verdenscupen, men uten å benytte sjansen. Det skyldes delvis at det har vært trangt om plassen, og presset stort for å slå til. Nå har unggutta fått litt mer tid, noe som har bidratt til at også Rune Bratsveen (23) har klart å etablere seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På den måten har norsk skiskyting maktet å gjennomføre et generasjonsskifte uten nevneverdige problemer. En storhetstid som begynte i siste halvdel av 1990-tallet ser derfor ut til å fortsette etter mer enn ti år.

Det definitive gjennombruddet til Hegle Svendsen vil ha god effekt på Ole Einar Bjørndalen. Han er alltid på jakt etter å utvikle seg videre, og får nå en utfordring i egne rekker. Jeg ser ikke bort ifra at dette vil bidra til at han kan komme til å trene mer med landslaget enn i de senere årene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I morgen skal et sterkt norsk lag forsøke å ta tilbake stafettronen i kamp med Russland og ikke minst Tyskland, som så langt har skuffet i VM. Det kan bli en herlig fight der Norge stiller med to verdensmestere av året og en sølvvinner. Våre løpere har så avgjort prikket inn toppformen, og derfor ser jeg med ekstra forventning frem til den avsluttende fellesstarten på søndag. Det kan bli en ny stor helg for norsk skiskyting.

Les mer på Sportsanalyse.com