Wergelandåret 2008:

Dødt jubileum for død diktar?

Dødt jubileum for død diktar?
Dødt jubileum for død diktar?

Kvifor skal vi bruke eit heilt år på å hylle ein diktar folk flest berre assosierer med barnetog, pølser og is? - Det er slitsamt at staten driv og plagar offentlegheita med alle desse store jubilea,

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Feiringa av Wergelandåret 2008 er i gong. For eit par veker blei den offisielle opninga gjennomført med Kronprinsen til stades i Universitetets aula, og torsdag opna kulturminister Trond Giske Wergelandåret i Riksarkivets lokaler.

Kulturdepartementet har fått kritikk for at det har blitt satt av for lite pengar på feiringa av Wergeland. Samanlikna med fjorårets Ibsen-jubileum, er det for småpengar å rekne, dei løyva som har blitt gjeven til arme Wergeland.

Kulturdirektør i Kristiansand kommune, Dagny Anker Gevelt, gav i førre veke uttrykk for sterk skuffelse til NRK over det ho meiner er manglande pengeløyve frå Kulturdepartementet.

«Død» diktar

Andre igjen meiner det blir brukt for mykje pengar på å feire ein gløymd diktar som folk flest ikkje har noko forhold til. Kulturredaktør i Fædrelandsvennen, Terje Gitmark Eriksen, hevdar det ikkje er forsvarleg å bruke kulturpengar på å løfte fram ein «død» forfattar:

Om ein så skulle ta i bruk Holgersens metode eller ein moderne hjertestartmaskin, er Wergeland død. - Det er slitsamt at staten driv og plagar offentlegheita med alle desse store jubilea, seier han til ABC Nyheter.

- I fjor var det Ibsen-året, og deretter Grieg-året. Neste år er det Hamsun-året. Men Ibsens tekstar har folk i det minste eit forhold til. Det har dei ikkje til Wergeland. Han nyttar det ikkje å puset liv i. Om ein så skulle ta i bruk Holgersens metode eller ein moderne hjertestartmaskin, er Wergeland død, hevdar kulturredaktøren.

Ein kommentar Gitmark Eriksen hadde på trykk i Fædrelandsvennen 5. januar i år satte sinna i kok i sørlandsbyen. Der skreiv han blant anna:

«Eksperter og jubileumskomiteer kan gjøre Wergelands litteratur tilgjengelig så mye de vil, men de 70 verkene han etterlot seg da han døde 37 år gammel, vil ikke bli lest. Hans posisjon i skolen og samfunnet for øvrig er svekket. Wergeland står på pensumlistene nærmest av rituelle grunner.»

- Eg fekk mykje pepar for den kommentaren, humrar Gitmark Eriksen.

- Mange ressurspersonar gjekk heftig imot meg så eg klarte å skape debatt, iallfall her i Kristiansand.

- Eg er klar over at Wergeland representerer mange gode haldningar som vi treng også i dag. Han var jo humanist og opprørar, og kjempa for fridom og uavhengigheit, ideal som vi gjerne kan bli minna om. Men litteraturen hans er passé. Som nasjonalromantisk diktar er Wergeland død og borte for alltid, hevdar kulturredaktøren.

Blir ikkje lesen

Og det ser han ut til å ha rett i. Tal som er henta frå om lag 60 prosent av folkebiblioteka i landet* viser at det totale utlånstalet for Wergelands tekstar for 2007 er 850 utlån. Det er over 50 mindre utlån enn systera Camilla Collett, og svært langt unna den meir kjende namnebroren Henrik Ibsen, som har blitt lånt ut heile 9217 gongar.

Tal henta frå Deichmanske bibliotek i Oslo viser same tendens: Totale utlånstal frå 1996 fram til i dag viser at titlar av Wergeland berre har blitt lånt ut 3757 gongar. Til samanlikning har verk av Ibsen blitt utlånt heile 63 845 gongar. Dette kan sjølvsagt ha samanheng med at det var Ibsen-år i fjor, men tendensen er likevel klar: Henrik Wergelands verk er lite anna enn hyllemat på norske bibliotek.

Kulturminister Trond Giske vel å trekkje fram Wergelands rolle som samfunnsdebattant og provokatør, og ikkje primært diktinga hans, som grunngjeving for kvifor vi treng eit Wergelandår. (Foto: Scanpix)Kulturminister Trond Giske vel å trekkje fram Wergelands rolle som samfunnsdebattant og provokatør, og ikkje primært diktinga hans, som grunngjeving for kvifor vi treng eit Wergelandår. (Foto: Scanpix)

Kulturminister Trond Giske, som var til stades under opninga av Riksarkivets Wergelandår torsdag, vil heller ikkje trekkje fram litteraturen til Wergeland når han forsvarer satsinga på eit Wergelandår:

- I dag er nok Wergeland mest til stades som samfunnsaktør, debattant og provokatør. Han har ein sterk posisjon i norsk bevissthet når det gjeld grunnlovsfeiringa og nasjonal identitet. Kva litterær relevans han har og har hatt, det får andre svare på, eg tenkjer på den totale verdien. Vi har valt å bruke ressursar på Wergeland fordi han står for ideal som er like aktuelle i dag: Toleranse, mangfald og respekt for andre, seier kulturministeren til ABC Nyheter.

- Fleire meiner også at det har blitt løyva for lite pengar til markeringa?

- Det finst ikkje éitt kulturtiltak som ikkje synest dei får for lite pengar. Men pengeløyvingar må balanserast, og alle pengane skal ikkje brukast på tilbakeskuande aktivitet som slike jubileum til ei viss grad er. Det er viktig at aktørar også brukar eigne ressursar, som til dømes Riksarkivet gjer i si feiring, meiner kulturministeren.

- Museal opningsforestilling

Også Jan Holljen Thon, førsteamanuensis i litteratur ved Universitetet i Agder og leiar av Det norske Wergelandselskapet, må innrømme at det ikkje først og fremst er diktinga som gjer Wergeland kjend i dag.

- Eg ser utlånstala dine, og du har heilt rett. Men samtidig opplev eg at det er ein enorm interesse for Wergeland. Seinast i går hadde eg foredrag om han for 700 menneske i to timar, og folk hadde ei mengde spørsmål etterpå og ville ikkje forlate salen. Det er eit stort misforhold mellom den veldige interessa, og løyvingsmaktene, hevdar han.

Holljen Thon er blant dei som tidleg gjekk ut og kritiserte staten for manglande satsing på 200-årsjubilanten Wergeland.

- Kulturdepartementet legg seg flat for uvitenheita som eksisterer kring Wergeland og stadfestar det gamle Wergelandbildet når feiringa berre skal føregå gjennom hovudinstitusjonane Nasjonalbiblioteket, Eidsvoll 1814 og Riksarkivet. Men den institusjonbundne Wergeland er utdatert. Opningsforestillingen i Universitetets aula framheva etter mi meining den museale, nasjonalromantiske, utgått på dato-Wergeland, som ingen har interesse av i dag.

- På nivå med Goethe

Litteraturforskaren trekk fram den såkalla «saltvatns-Henrik», nemleg Henrik Wergeland som kystkulturens representant, som døme på ei side av Wergeland som er fråverande i det offentlege bildet, og det vesle dramaet hans «Den indiske cholera»

Wergelands lite kjende drama «Den indiske cholera» handlar om britane si framferd i India.Wergelands lite kjende drama «Den indiske cholera» handlar om britane si framferd i India.

(1835), der historia er lagt til India etter at britane hadde kolonisert landet.

- «Den indiske cholera» er eit veldig aktuelt, science fiction-aktig, skarpt, satirisk-grotesk drama. Det er så utruleg mykje stoff hos Wergeland som er spennande, men ein er avhengig av at det blir satt fokus på han gjennom eit jubileum som i år. Elles blir han berre eit nasjonalt ikon. Etter mi meining er Wergeland på nivå med tyske diktarar som Goethe og Schiller.

- Men både Goethe og Schiller blir jo lesne i dag, og det er store forskingsmiljø som arbeider med diktinga deira. Gjeld det same for Wergeland på norske universitet?

- Nei, men det er på grunn av den norske kulturfattigdommen, og skuldast både manglande formidling og danning. Det er fleire forskarar rundt om i landet som forskar på Wergeland, men rekrutteringa manglar, dessverre. Difor er årets jubileum så viktig, meiner litteraturforskaren.

Fædrelandsvennens Terje Gitmark Eriksen trur derimot at Wergeland aldri ville ha vore diktar om han hadde levd i dag.

- Wergeland hadde vore aktiv på Facebook og ville sikkert ha vore filmregissør eller noko slikt. Det er iallfall hundre prosent sikkert at han ikkje hadde vore lyrikar, seier han med eit flir.

* Tala er henta levert av Bibliotek-Systemer AS og er henta ut frå 532 Bibliofilbibliotek (folkebibliotek, fylkesbibliotek, skolebibliotek, etc.) som har utlån av forfattaren. Tala er berre for bøker og inkluderer ikkje titlar der enkeltverk av forfattaren er inkludert i samlingar (til dømes diktsamlinger. Periodane er 2007 (01.01.2007-31.12.2007) og 2008 (01.01.2008-13.02.2008).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
09:06 Guardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05 SSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03 Gjerningsmann i Tyskland hadde høyreradikale holdninger08:37 Tallet på positive influensaprøver har steget08:08 Regjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02 Treneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52 Kina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26 Familien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15 Demokrat-veteranene rett i strupen på nykommer Bloomberg07:06 Person slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52 Nekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50 Kineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31 Trump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24 Ni drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15 Kontroll på brannen i Dombås kirke06:15 «Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09 Dette skjer i dag06:00 Ap: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00 Tøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43 Dette skjedde i natt05:35 Oljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34 Bergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30 Reformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01 Senator i Brasil skutt i brystet under streik04:49 Covid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17 President Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41 Enda flere virussmittede i Sør-Korea02:30 Sanders mest populær på Stortinget01:31 Virus fører til høy laksedødelighet00:49 A-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22 Leipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18 Atalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58 Mourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13 WHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42 Ny avsløring: Flere nordmenn ble fratatt deler av pensjonen22:02 USA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00 En mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56 Varsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45 Trump sparker nok en tjenestemann21:44 Solskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen21:20 Neil Young støtter Bernie Sanders21:13 Robinson-comeback på TV3 etter åtte år20:39 Dagmar (53) spilte fiolin mens hun ble hjerneoperert20:29 To personer siktet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø20:12 Airbus kutter 2.300 jobber20:00 The Guardian: Trump lovet å benåde Assange19:57 Verdenscupsprinten i Drammen flyttet til Konnerud19:51 Spektakulært fenomen – plutselig begynte det å sprake19:22 Søknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11 EU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07 Sanders med klar ledelse på ny måling18:16 Koteng vraket som styreleder i Norsk Toppfotball18:02 Måling: Frp større enn Senterpartiet17:24 Russland: Tyrkisk operasjon i Idlib verst tenkelige17:00 Kommunen krever 120.000 kroner av fiskeriministeren16:47 Reklamekjøper tror det spøker for «Casa Numme»: - Forventer mer av TV 216:43 FN: Angrepet mot havnen i Tripoli kunne ha blitt katastrofalt16:25 Beitekrise for rein i deler av Nordland16:23 Norge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11 Massegrav med svartedauden-ofre funnet i England15:40 VM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12 Bombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37 Arrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26 Rosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23 Rop om hjelp til flyktningene i Syria14:21 Omfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47 Fifa vil endre offsidereglene før EM13:35 Noen anklager oss for skremselspropaganda13:28 PSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35 Vannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34 – NRK har gjort meg til syndebukk12:33 Britta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26 Regn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18 Carlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08 Amnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54 Mann funnet død i elv11:37 Riiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36 Tyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35 Illevarslende værmelding for Johaug11:05 Hull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39 Tre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38 Flere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37 Reagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30 Dark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12 Mann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11 NRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07 Popmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01 Barry Matheson er død09:44 Rekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18 Gresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14 Nye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07 Snart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34 Iranske dissidenter krever boikott av valget08:31 Mann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18 Arrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59 Nav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52 Russisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04 Forskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00 Norsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59 Buttigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa
Siste nytt
09:06SportGuardiola lover å bli i City tross utestengelse09:05PengerSSB spår investeringsvekst på 4,2 prosent i 202009:03VerdenGjerningsmann i Tyskland hadde høyreradikale holdninger08:37Helse og livsstilTallet på positive influensaprøver har steget08:08NorgeRegjeringen viderefører handlingsplan mot æresvold og negativ sosial kontroll08:02SportTreneren kunne ikke kopiert Ajers «utrolige mål»07:52Helse og livsstilKina regjering: Tiltakene mot viruset virker07:26Helse og livsstilFamilien til Sanaa trenger hjelp døgnet rundt: – Møtet med bydelen har vært et helvete07:15PolitikkDemokrat-veteranene rett i strupen på nykommer Bloomberg07:06NorgePerson slått i hodet med hammer i Oslo sentrum06:52PolitikkNekter å gi opp «umulig» klimamål: – Som å ha et mål om 15 drepte i trafikken06:50SportKineser løp 6250 runder i egen stue, lot seg ikke stoppe av koronaviruset06:31VerdenTrump utnevner lojal tilhenger til nasjonal etterretningssjef06:24VerdenNi drept i masseskyting i Tyskland – mistenkt funnet død06:15NorgeKontroll på brannen i Dombås kirke06:15Sport«Tutta» spår Hovland-seier på PGA-touren innen et år06:09NorgeDette skjer i dag06:00NorgeAp: Regjeringen har distriktsminister, men ingen distriktspolitikk06:00VerdenTøffe tak i vente på EU-toppmøte om budsjett05:43NorgeDette skjedde i natt05:35PengerOljefondet tungt inne i selskap svartelistet av FN05:34NorgeBergensbanen igjen åpen for trafikk etter snøskred05:30VerdenReformtilhengere kastes ut av Irans nasjonalforsamling05:01VerdenSenator i Brasil skutt i brystet under streik04:49VerdenCovid-19-virus avtar i Kina, opp i andre land03:17VerdenPresident Duque sterkt imot abortforslag i Colombia02:41VerdenEnda flere virussmittede i Sør-Korea02:30NorgeSanders mest populær på Stortinget01:31NorgeVirus fører til høy laksedødelighet00:49NorgeA-ha på celeber liste: 1 milliard YouTube-avspillinger for «Take on Me»00:22SportLeipzig dominerte mot Tottenham, vant 1-0 og styrer mot CL-kvartfinale00:18SportAtalanta på vei mot CL-kvartfinale etter «uforglemmelig kveld»23:58SportMourinho: – Umulig å gjøre det bedre!23:13VerdenWHO melder om framgang i kampen mot covid-19-viruset22:42PengerNy avsløring: Flere nordmenn ble fratatt deler av pensjonen22:02VerdenUSA advarer Republika Srpska mot løsrivelse22:00NorgeEn mann pågrepet etter knivstikking i Oslo21:56NorgeVarsel om høy vannstand langs kysten av Agder og Østlandet21:45PolitikkTrump sparker nok en tjenestemann21:44SportSolskjær: – Usikkert om Rashford spiller igjen denne sesongen21:20VerdenNeil Young støtter Bernie Sanders21:13NorgeRobinson-comeback på TV3 etter åtte år20:39VerdenDagmar (53) spilte fiolin mens hun ble hjerneoperert20:29NorgeTo personer siktet etter mistenkelig dødsfall i Tromsø20:12PengerAirbus kutter 2.300 jobber20:00PolitikkThe Guardian: Trump lovet å benåde Assange19:57SportVerdenscupsprinten i Drammen flyttet til Konnerud19:51VerdenSpektakulært fenomen – plutselig begynte det å sprake19:22PolitikkSøknader om etterlønn renner inn etter Frps exit fra regjeringen19:11PengerEU-krig om 2300 milliarder: – Får betydning for Norge19:07PolitikkSanders med klar ledelse på ny måling18:16SportKoteng vraket som styreleder i Norsk Toppfotball18:02PolitikkMåling: Frp større enn Senterpartiet17:24VerdenRussland: Tyrkisk operasjon i Idlib verst tenkelige17:00PengerKommunen krever 120.000 kroner av fiskeriministeren16:47NorgeReklamekjøper tror det spøker for «Casa Numme»: - Forventer mer av TV 216:43VerdenFN: Angrepet mot havnen i Tripoli kunne ha blitt katastrofalt16:25NorgeBeitekrise for rein i deler av Nordland16:23Helse og livsstilNorge vant Kokke-OL i Stuttgart16:11VerdenMassegrav med svartedauden-ofre funnet i England15:40SportVM-sølv til Thingnes Bø, erkerival Fourcade vant tross «juniorfeil»15:12NorgeBombegruppa rykket ut til gjenbruksstasjon i Oslo14:37SportArrangøren tar værgrep, Ski Tour-etappe endres14:26SportRosenborg-spiss Søderlund til Häcken14:23VerdenRop om hjelp til flyktningene i Syria14:21NorgeOmfattende skader etter raset på Bergensbanen13:47SportFifa vil endre offsidereglene før EM13:35StemmerNoen anklager oss for skremselspropaganda13:28NorgePSTs tipshåndtering før moské-angrepet granskes12:35VerdenVannstanden i verdenshavene stiger raskere og raskere12:34Kultur– NRK har gjort meg til syndebukk12:33PengerBritta (65) svindlet til seg 159 millioner – kan være ute om tre år12:26NorgeRegn og vind på vei – fortsatt snø i høyfjellet12:18SportCarlsen klar for barbert Grand Chess Tour12:08VerdenAmnesty-leder nervøs foran dom i Tyrkia11:54NorgeMann funnet død i elv11:37SportRiiber tilbake i konkurranse etter ufrivillig pause11:36VerdenTyrkia truer Syria med militæroperasjon i Idlib11:35SportIllevarslende værmelding for Johaug11:05StemmerHull i CV-en betyr livserfaring. Den kan være dyrkjøpt10:39VerdenTre Wall Street Journal-journalister utvises fra Kina10:38NorgeFlere fjelloverganger fremdeles stengt på grunn av uværet10:37PengerReagerer kraftig på EUs hemmelighold om Norge: – Uhørt i norsk sammenheng10:30NorgeDark Room-saken: To menn dømt til 16 og 19 års forvaring10:12NorgeMann dømt til fire års fengsel for å ha voldtatt kjæresten sin10:11SportNRK og TV 2 deler skiskytter-rettigheter fram til 202610:07KulturPopmusikken blir tristere: Bruken av ordet «love» halvert på 50 år10:01KulturBarry Matheson er død09:44PengerRekordhøy omsetning for norske datterselskap i utlandet09:18VerdenGresshoppesvermer har nådd Sør-Sudan09:14VerdenNye britiske visumregler – vil velge på øverste hylle09:07NorgeSnart har vi 100.000 organisasjoner i Norge08:34PolitikkIranske dissidenter krever boikott av valget08:31NorgeMann til sykehus etter arbeidsulykke i Egersund08:18SportArrangøren avviser bekymring rundt Kollen-renn tross snømangel07:59PengerNav-dommene kan være riktige likevel, mener tidligere høyesterettsdommer07:52VerdenRussisk kunstner siktet for sexvideo-spredning i Frankrike07:04VerdenForskere om 1,5-gradersmålet: – Det kommer ikke til å gå07:00NorgeNorsk kvinne omkom etter ulykke i Sverige06:59PolitikkButtigieg beholder knapp ledelse over Sanders i Iowa
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus