Kampusch-saken kan velte den østerrikske regjeringen

Natascha Kampusch, her under morens boklansering i 2007, har blitt midtpunkt i en politisk skandale. (Foto: Scanpix)
Natascha Kampusch, her under morens boklansering i 2007, har blitt midtpunkt i en politisk skandale. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Natascha Kampusch, den østerrikske jenta som overlevde mer enn åtte år i fangenskap, har blitt det ufrivillige midtpunktet i en politisk skandale som kan velte regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere leder av det østerrikske kriminalpolitiet, Herwig Haidinger, anklager Det Østerrikske Folkeparti (ÖVP) som den gang satt med makten, for å ha skjult en etterforskningsfadese i Kampusch-saken, så partiet ikke skulle bli satt i dårlig lys foran parlamentsvalget i oktober 2006, melder Politiken.dk.

Kort tid etter Natascha Kampuschs rømte fra sin kidnapper i august 2006, skal Innenriksdepartementet ha lukket et viktig oppklaringsarbeid rundt saksforløpet.

ÖVP er nå med i den sosialdemokratiske koalisjonsregjeringen i Wien.

Polititabbe

Haidinger, som den gang var sjef for kriminalpolitiet, forberedte på det tidspunkt en granskning på hvorfor man ikke straks etter kidnappingen av Kampusch i mars 1998 hadde etterforsket hennes bortfører, Wolfgang Priklopil, grundigere.

Dette skal være varebilen som ble brukt under kidnappingen. Priklopil tok livet av seg etter at Kampusch hadde rømt. (Foto: Scanpix)Dette skal være varebilen som ble brukt under kidnappingen. Priklopil tok livet av seg etter at Kampusch hadde rømt. (Foto: Scanpix)

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av politiets hundeførere hadde i april 1998 oppfordret sine overordnede til å ransake Priklopils hjem, blant annet fordi han eide en varevogn identisk med den som ble brukt under bortføringen. I tillegg var Priklopil mistenkt for å være pedofil, og ifølge denne politimannen oppførte han seg på en mistenksom måte.

Politiet avhørte faktisk Priklopil, men lot ham gå, selv om han ikke hadde alibi på gjerningstidspunktet.

Denne fadesen ble offentlig kjent umiddelbart etter Kampuschs flukt, og Haidinger forlangte en intern undersøkelse av politiets forsømmelser. Det ønsket den daværende innenriksministeren Liese Prokop fra Det Østerrikske Folkeparti imidlertid ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Haidinger mener grunnen var at hun ønsket å unngå en skandale innenfor hennes ansvarsområde like før parlamentsvalget.

- Alt sammen er helt ufattelig for meg. Jeg spør meg selv om det er frykt for dårlig valgresultat alene som ligger bak, eller om det ligger noe dypere bak, sier Kampusch til den østerrikske avisen Der Standard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisk skandale

Men nå har en annen østerriksk politiker, Peter Pilz, offentliggjort korrespondanse mellom Haidinger og hans overordnede i ministeriet, som viser at han ikke ønsket å avslutte granskningen av saken.

Her fremgår det at Haidinger visste at etterforskningen skulle innstilles, og at han kunne regne med disiplinær avstraffelse hvis han gikk videre med saken.

Saken skulle ligge død til etter valget. Da Haidinger protesterte fikk han sparken.

Nå har den tidligere politisjefen bestemt seg for å avsløre hvor korrupt Innenriksdepartementet var under den borgerlige regjeringen. Han fikk blant annet en direkte ordre om å gi borgerlige politikere alt etterforskningsmaterialet i en skandalesak, før han la det fram for en kommisjon som skulle undersøke saken.

Og da en departementssjef ble tatt for fyllekjøring ble saken lukket rett foran nesen på ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vurderer offentlig granskning

Alfred Gusenbauer, den sosialdemokratiske kansleren, vurderer nå å la parlamentet nedsette en kommisjon som skal komme til bunns i saken. Innenriksminister Günther Platter, som representerer ÖVP, har på eget initiativ iverksatt en intern undersøkelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hans parti sier nå at det vil være brudd på regjeringsavtalen dersom Gusenbauer med opposisjonens hjelp nedsetter en offisiell kommisjon. Det vil putte ÖTV på anklagebenken, sier partiets ledelse.

Natascha Kampuschs advokat, Gerald Ganzger, vurderer nå å gå til sak mot Østerrikes regjering. En høytstående østerriksk advokat, Karl Newole, sier at Kampusch kan bli tilkjent den høyeste erstatning som noensinne er utbetalt i Østerriket, dersom de ansvarlige dømmes for politisjusk.

- Det dreier seg ikke om penger, men om rettferdighet, sier Natascha Kampusch til Der Standard.

Kilde: Politiken.dk

Les også:

Bortført jente funnet etter åtte år
Her er Natascha Kampusch
Kampusch synes synd på kidnapperen