Putin vil ha dialog, ikke kald krig

Putin vil ha dialog, ikke kald krig
Putin vil ha dialog, ikke kald krig
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vladimir Putin anklager Vesten for dobbeltmoral i Kosovo og for å true Russland med raketter, men sier han ikke er interessert i konflikter med noen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi planlegger ingen konflikter med Vesten, og vi håper ikke det vil skje i uoverskuelig framtid, sa Putin da han oppsummerte sine åtte år som president på en gigantisk TV-overført pressekonferanse torsdag.

1.300 frammøtte journalister fulgte begivenheten.

– Det er uriktig å anta at vi forsøker å vende tilbake til den kalde krigens dager. Vi ønsker ikke det. Våre hovedoppgaver er å løse de sosiale og økonomiske problemene i vårt land, sa Putin, som blant annet inviterte USAs neste president til dialog om internasjonale utfordringer.

– Uansett hvem som vinner, vil vi respektere det amerikanske folket sitt valg, og vi vil samarbeide med presidenten. Hvis han selv ønsker det, sa Putin.

Raketter

Tross en noe mer forsonende tone enn i tidligere krasse utspill mot vestlige land, gjentok Putin sin refs av Vesten i spørsmålet om Kosovo og striden om rakettskjold i Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreket at Kreml ser på de amerikanske planene om å utplassere rakettsystemer i Polen og Tsjekkia som en trussel mot Russland og at det vil være naturlig å rette russiske raketter mot systemene.

– Vi varsler folk på forhånd – hvis dere tar dette skrittet, vil vi ta våre skritt, sa Putin.

Samtidig modererte han onsdagens truende uttalelse om at det i teorien kan bli aktuelt å rette raketter mot NATO-søkeren Ukraina og sa at det bare ville skje ved «ekstremt behov».

– Dobbeltmoral

Med vissheten om at det går mot en USA- og EU-støttet uavhengighetserklæring for Kosovo de nærmeste dagene, anklaget Putin Vesten for dobbeltmoral og ba EU skamme seg. Han nekter å være med på argumentasjonen om at Kosovo er et unikt tilfelle.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil ikke si noe som kan støte noen, men i 40 år har Nord-Kypros i praksis vært selvstendig. Hvorfor anerkjenner dere ikke det? Europeere, er dere ikke skamfulle over å praktisere en slik dobbeltmoral? spurte Putin, som slo fast at Russland ser på en unilateral uavhengighetserklæring som ulovlig, umoralsk og i strid med folkeretten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vladimir Putin oppsummerte ellers sine åtte år som president i positive ordelag på det som trolig var den siste av hans årlige maraton-pressekonferanser, som har vært et fast innslag i hans presidenttid.

– Alle målene som er satt, er oppnådd, sa Putin.

Han innrømmet likevel at mer skulle ha blitt gjort for å bekjempe fattigdommen i Russland.

Samtidig avviste Putin at han planlegger å klamre seg til makten «for livstid», selv om han allerede har sagt ja til å bli statsminister på invitasjon fra hans antatte etterfølger, Dmitrij Medvedev.

Medvedev er ventet å vinne det forestående presidentvalget 2. mars med soleklar margin.

Kålsuppe

Putin varslet at Medvedev fredag vil legge fram et politisk program som vil følge opp det Putin selv har stått for.

Samtidig langet han ut mot Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE), som har avslått å sende observatører til valget på grunn av de arbeidsvilkårene russerne har tilbudt dem.

Putin sier han nekter å la seg belære om demokrati av noen.

– La dem lære sine koner hvordan man lager kålsuppe, sa Putin om innvendingene fra OSSE. (©NTB)