Smadret legendarisk fiolin

(Foto: david-garrett.com)
(Foto: david-garrett.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må ut med over 640 000 for å reparere skadene på instrumentet han elsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En Stradivarius som en gang tilhørte den berømte fiolinisten Rudolphe Kreutzer. Dette instrumentet ble solgt for over 10 millioner norske kroner i 1998. (Foto: Scanpix)En Stradivarius som en gang tilhørte den berømte fiolinisten Rudolphe Kreutzer. Dette instrumentet ble solgt for over 10 millioner norske kroner i 1998. (Foto: Scanpix)

Den unge britiske fiolinvirtuosen David Garrett hadde et dramatisk fall ned en trapp i julen. «Heldigvis», landet han på sin fiolin. Men det var ingen hvilken som helst fiolin som tok av for fallet. Instrumentet, som bærer navnet San Lorenzo, ble «født» i 1710. Kunststykket er bygget av den berømte italienske fiolinbyggeren Antonio Stradivari , også kjent som en Stradivarius.

Det 290-år gamle instrumentet vil i løpet av de neste åtte månedene bli reparert. Regningen kommer på den nette sum av 60 000 pund eller 643 000 norske kroner.

Skylder på glatt trapp

26-år gamle Garrett sier til BBC at han sklei i en glatt trapp etter en konsert i Barbican Center i London.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det heller uelegante fallet endte oppå filolinkassen som han hadde i hånden. David sammenligner ulykken med det å miste en kjær venn. Han mener at prisen han nå må betale er verdt det.

- Noen instrumenter jobber veldig godt sammen med fiolinisten. Jeg bare elsker fiolinen, veldig, veldig mye, sier han.

Garett vil ikke si hvor mye han betalte for fiolinen for seks år siden, men reperasjonskostnadene er ikke i nærheten av instrumentets verdi.

I mai 2006 ble en Stradivarius, kjent som «The Hammer», solgt i London for nærmere 18 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To i Norge

Jacob von der Lippe har god kjennskap til Stradivarius-fiolinen. (Foto: Scanpix)Jacob von der Lippe har god kjennskap til Stradivarius-fiolinen. (Foto: Scanpix)

Jacob von der Lippe er en av Norges ledende fiolinmakere. Han har ofte hatt hendene sine på de eksklusive Stradivarius-fiolinene. Von der Lippe forteller at det såvidt han vet finnes to fioliner av denne typen i Norge. Den ene er en del av instrumentsamlingen Dextra Musica, den andre tilhører en privat investor. Han anslår at kjøpesummen på instrumentene vil ligge på alt fra 10 til 30 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er instrumenter som har vært ettersøkt og hatt stor verdi siden slutten av 1600- og starten på 1700-tallet. Det er en del av kulturarven vår. Dersom en Stradivarius går tapt er det det samme som om «Skrik» skulle forsvinne. Dette er instrumenter som ikke kan erstattes og derfor har blitt investeringsobjekter, sier han.

- En evig søken

På spørsmålet om lyden av en Stradivarius kan gjenskapes i et moderne instrument svarer Von Der Lippe litt spøkefullt at dette er det han prøver på hver eneste dag.

- Det er en evig søken. Det er vanskelig å vite hva 300 år med spilling gjør med et instrument og det er mye kunnskap som har gått tapt i årenes løp.

På verdensbasis finnes det omlag 5-600 Stradivarius-fioliner. Alle har egne navn, ofte etter en tidligere eier eller en musiker som har brukt instrumentet. Von der Lippe forteller at det er godt mulig at Garettt får tilbake sitt elskede instrument i god stand.

- Det høres helt vilt ut men det vil faktisk være mulig å lime sammen et instrument som er helt smadret. Som det gjenspeiles i prisen så tar det lang tid og et trenet øye vil nok kanskje se at fiolinen har blitt utsatt for skader. Det vil også redusere instrumentets verdi noe.

Se David Garrett spille ved å klikke på bildet under: