Åtte års fengsel i vannverkssaken

Åtte års fengsel i vannverkssaken
Åtte års fengsel i vannverkssaken
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere vannverksdirektør Ivar T. Henriksen er dømt til åtte års fengsel for korrupsjon og underslag i Nedre Romerike tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommen var ett år lavere enn påstanden fra førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim, som krevde ni års fengsel for den tidligere vannverksdirektøren. Økokrim mener saken har historiske dimensjoner og er den «mest alvorlige korrupsjonssak i norsk rettsvesen».

Sønnen Pål H. Henriksen ble frifunnet for fem forhold, men ble dømt til fengsel i fire og et halvt år. To andre tiltalte ble dømt til henholdsvis tre år og seks måneder og i ett år og åtte måneders fengsel.

Henriksen må i tillegg til fengselsstraffen betale over 62 millioner kroner i erstatning til Nedre Romerike vannverk og sentralrenseanlegget as NRV/RA2. Han må også dekke et erstatningskrav fra Gjensidige på snaut 800.000 kroner.

Også de andre domfelte i saken må betale betydelige beløp i erstatning etter å ha blitt funnet skyldige i det alt vesentligste av tiltalen.

Dommen innebærer så å si fullt gjennomslag for påtalemyndigheten, med frifinnelse på bare et fåtall av den 70 punkter lange tiltalen.

Samtlige av de domfelte tok betenkningstid på ankespørsmålet. (©NTB)