Ap-politikere har svekket tillit til Ramin-Osmundsen

En rekke av Aps stortingsrepresentanter sier at de har liten eller ingen tillit til barne- og likestillingsministeren statsråd Manuela Ramin-Osmundsen (Ap).
En rekke av Aps stortingsrepresentanter sier at de har liten eller ingen tillit til barne- og likestillingsministeren statsråd Manuela Ramin-Osmundsen (Ap).
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere av Arbeiderpartiets stortingspolitikere har liten eller ingen tillit til statsråd Manuela Ramin-Osmundsen (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mens statsminister Jens Stoltenberg (Ap) onsdag kveld og gjorde det klart at den hardt pressede statsråden nyter hans fulle støtte, ulmer det i rekkene i partiet.

Kilder nær statsministeren sier til Dagsavisen at en mindre viktig statsråd kunne fått sparken etter en slik påkjenning som denne saken er blitt, men at Stoltenberg setter all sin tyngde inn for å beholde Ramin-Osmundsen i regjeringen.

Stoltenberg har flere ganger fremhevet at han er stolt over å lede en regjering som er den første med en statsråd med minoritetsbakgrunn.

– Liten tillit

En rekke av Aps stortingsrepresentanter sier til Dagsavisen at de har liten eller ingen tillit til barne- og likestillingsministeren etter hennes håndtering av barneombudsaken.

En rødgrønn statsråd sa til avisen onsdag at tilliten til Ramin-Osmundsen er svært tynnslitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagbladet skriver at flere stortingsrepresentanter i Ap ikke er sikre på at forklaringene hennes vil holde når Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skal granske saken.

Ingen av kildene har villet fremføre kritikken offentlig.

Halvparten sier «gå»

Også blant folk flest er tilliten til barne- og likestillingsministeren tynnslitt.

I en undersøkelse som InFact har utført for Dagbladet svarer 56,5 prosent at de mener at Ramin-Osmundsen bør gå av.

25,9 prosent mener at hun ikke bør trekke seg, mens 17,6 prosent av de spurte ikke har gjort seg opp noen mening.

Undersøkelsen ble gjort onsdag, men før pressekonferansen onsdag kveld der Stoltenberg fortalte at lovavdelingen i Justisdepartementet konkluderer med at Ramin-Osmundsen var habil da hun utnevnte Ida Hjort Kraby som nytt barneombud – og at hun har hans tillit.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Holdt tale

Det lovavdelingen ikke visste, og som Ramin-Osmundsen heller ikke har opplyst om i sitt svar til kontrollkomiteen på Stortinget, er at Kraby holdt en tale under en støttemiddag hjemme hos statsråd Ramin-Osmundsen da hun ble tvunget til å gå av som toppsjef i UDI i 2006.

Ifølge VG ble middagen arrangert av Ramin-Osmundsen mann Terje Osmundsen, som holdt en varm støttetale til sin kone under samlingen.

Søndag sa Kraby til VG at hun ikke oppfattet dette som en støttemiddag. Hun bekreftet at hun tok ordet, men at det var for å kommentere en uttalelse om barn og mediepress fra en – for henne – ukjent person.

Senere har ikke VG klart å komme i kontakt med henne, og det har heller ingen andre medier. Dagsavisen skriver at Kraby flyttet fra leiligheten sin til hemmelig adresse, og hun har heller ikke vært på jobb de siste dagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Får støtte

Fra medlemmer av det mye omtalte kvinnelige juristnettverket, får Ramin-Osmundsen nå støtte.

– En etnisk nordmann i 50-årene ville ikke blitt utsatt for samme type press som Manuela Ramin-Osmundsen, mener ekspedisjonssjef Hæge Andenæs som leder avdelingen for internasjonalt samarbeid i Miljøverndepartementet.

Andenæs er også kritisk til at ikke-profesjonelle politikere får hard medfart når de får prøve seg i politikken. Det er generalsekretær Merete Smith i Advokatforeningen enig i.

– Jeg mener det er ønskelig at vi i Norge også har statsråder som ikke har vært politiske broilere eller har lang politisk karriere. Det er viktig at de måles på de politiske sakene, og ikke for det politiske spillet, sier hun til VG.

Også andre i juristnettverket støtter Ramin-Osmundsen:

– Mannlige nettverk får ikke den samme oppmerksomheten. Dette er blitt hausset opp i media, og noe av grunnen er nok at det dreier seg om kvinner, sier Kristine Madsen som er partner i advokatfirmaet Bull & Co. (©NTB)