– Haugesund-rådmann trekker seg

Ordfører Petter Steen jr. (bildet) orienterte bystyremøtet i Haugesund om at rådmann Hildegunn Staurseth har fått permisjon. Foto: Jan Kåre Ness / SCANPIX
Ordfører Petter Steen jr. (bildet) orienterte bystyremøtet i Haugesund om at rådmann Hildegunn Staurseth har fått permisjon. Foto: Jan Kåre Ness / SCANPIX 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rådmann Hildegunn Staurseth i Haugesund skal være i forhandlinger med kommunen om å fratre sin stilling. I mellomtiden har hun permisjon med full lønn.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Staurseth er innstilt på å trekke seg på grunn av kritikken som har kommet mot henne etter Terra-skandalen.

Rådmannen skulle egentlig gi en redegjørelse for bystyret onsdag kveld, men meldte frafall. I stedet orienterte ordfører Petter Steen (H) om at Staurseth har bedt om å få permisjon, og at søknaden er innvilget.

Etter det NRK kjenner til, er rådmannen i forhandlinger med kommunen om å fratre stillingen.

Knusende kritikk

Rådmannen fikk forrige uke knusende kritikk fra kontrollutvalget for sin rolle i kommunens Terra-investeringer.

Utvalget fastslår at det ikke var mangel på rutiner og prosedyrer i kommunen som var årsaken til de famøse investeringene, men «feilaktige vurderinger og beslutninger hos rådmannen og tidligere økonomisjef». Også revisorene i kommunen får refs for slett utført revisjonsarbeid.

Avventer forklaringen

Flere av partienes gruppeledere sa i forkant av møtet at de ikke ville stille mistillitsforslag, men at de ville høre Staurseths redegjørelse før de bestemte seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var derfor flere som utrykte skuffelse over at Staurseth ikke stilte opp for å gi sin versjon av saken.

Rådmannen selv ønsket onsdag ikke å kommentere saken. Hun har tidligere uttalt at hun mener det er meglerhuset Terra som har misbrukt sin tillit og underspilt hvor stor risiko investeringene hadde.

Investerte 231 millioner

Haugesund var den av de åtte Terra-kommunene som investerte desidert mest i de risikofylte obligasjonene som Terra-selgerne pushet på dem. Totalt investerte kommunen 231 millioner kroner. Hvor mange av disse pengene som er tapt vil ikke kommunen få vite på lang tid.

– Vi avventer nå en verdivurdering på investeringene fra 31.12.2007, og først når vi får svar på det, vet vi hvor stort verdifall det har vært. I tillegg er det uklart hva vi eventuelt kan få tilbake fra konkursboet etter Terra Securities, samt fra andre kilder, sier ordfører Petter Steen jr. til NTB.

Onsdagens avgjørelse i Haugesund kan også få betydning for rådmennene i Rana i Nordland og Bremanger i Sogn og Fjordane. Sammen med Haugesund, er det bare i disse to kommunene at rådmannen som tok avgjørelsen om Terra-investeringene fremdeles sitter i stillingen. (©NTB)