Advarer mot gratis programvare

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nedlasting av gratistilbud på nett kan gi spam-ras, advarer Forbrukerombudet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbrukerombudet ville undersøke hva som skjedde hvis man ukritisk takket ja til tilbud og ga fra seg personopplysninger på internett.

Resultatet ble svindelforsøk og 350 spam-eposter på fem dager.

Saksbehandlere hos ombudet installerte gratisprogrammer og oppga personopplysninger til fiktive brukere.

Hovedfokus var at særlig mange barn og unge takker ja til gratistilbud på internett. De registrerte seg derfor som fiktive brukere på 14 år i ulike nettfora, der de ble lovet gratis musikk og lignende. De lastet ned ulike gratistilbud som skjermsparere, spill og søkeprogrammer.

- Jeg søkte på gratis mp3, skjermsparere - og alt som var gratis. Der jeg fikk opp tilbud, klikket jeg meg inn. For å få tilgang til det som var gratis fikk jeg beskjed om å melde meg inn. Det var på chatte-forum og sånne sider, der musikk og andre tilleggstjenester var en slags bonus, sier seniorrådgiver Anna Charlotte Amdal Neumayer, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av bare fem dager mottok hun hele 350 spam-eposter om blant annet lotterier, slanking, dating og kreditt til e-postadressen hun opprettet for anledningen, med et alter ego på 14 år.

Overraksende og upassende tilbud

- Jeg ble overrasket over over tilbudene jeg fikk. Det var slanketilbud, produkter for bedre helse, gambling, hvordan tjene penger raskt og så videre. Markedsføring som ikke egner seg rettet mot barn og unge, sier Amdal Neumayer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg kom store mengder uønsket programvare, pop-up-reklame og forsøk på svindel.

Denne uformelle kontrollen illustrerer at man kan utsette seg og pc-en sin for både skadelig og irriterende programvare og reklame ved å akseptere ulike gratistilbud på internett, skriver Forbrukerombudet på sine nettsider.

- Det vi prøver å anmode til er at man er forsiktig og tenker gjennom at man ved å registrere seg har gitt noen tilgang til sine personopplysninger. Det kan gi resultater som masse spam, sier Amdal Neumayer til ABC Nyheter.

I pressemeldingen legger forbrukerombud Bjørn Erik Thon vekt på at det er viktig at familien i tillegg til å sikre pc-en mot skadelig og uønsket programvare, snakker sammen om trygg og fornuftig bruk av internett.