- Menn er skapt for dataspill

Menn liker å skaffe seg nytt territorium, en oppgave som går igjen i mange dataspill, for eksempel Civilization Revolution. (Illustrasjon: Firaxis Games)
Menn liker å skaffe seg nytt territorium, en oppgave som går igjen i mange dataspill, for eksempel Civilization Revolution. (Illustrasjon: Firaxis Games)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hjernen til menn blir lettere hekta på dataspill enn hjernen til kvinner. Ny forskning skal vise hvorfor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere studier har vist det som kanskje virker opplagt: Gutter og menn er generelt langt mer fascinert av videospill enn jenter og kvinner.

Blant annet viste en amerikansk studie fra 2007 at unge menn har to til tre ganger større tilbøyelighet til å bli hekta på spill som «Halo», enn det unge kvinner har.

En ny studie forsøker å forklare hvorfor det er slik, skriver forskning.no.

Det er tidligere gjort lite forskning på hva som skjer i hodene til de som spiller data- og videospill.

Det virker som om mennene har et sterkere instinkt for erobring enn kvinner. Hvis man ser på menneskehetens historie, så er et slikt funn kanskje ikke så veldig overraskende... Ifølge forskere ved Standford University i California, USA, er enda mindre gjort for å finne ut av kjønnsforskjeller når det gjelder opplevelsen av slike spill.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Deres studie ser på nettopp dette.

Vinne territorium

Forskerne startet med å lage sitt eget, enkle spill, som gikk ut på å klikke på små baller på skjermen, før de traff en «vegg» midt på skjermen.

Jo flere baller spillerne klarte å klikke på med musen slik at de forsvant, jo større vokste veggen seg.

Spillet demonstrer på en svært enkel måte det som også er et gjennomgangstema i mange avanserte videospill:

Å løse oppgaver for å vinne et så stort territorium som mulig.

Belønning og avhengighet

22 unge menn og kvinner deltok i studien. Mens de spilte ble hjernen deres skannet ved hjelp av fMR (funksjonell magnetisk resonans tomografi).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

fMR-maskinen avslørte hvilke deler av hjernen som var mest aktiv mens deltakerne spilte, og det viste seg at det som skjer i hjernen under spill ikke er likt hos menn og kvinner.

Hos begge kjønnene ble det registrert økt aktivitet i en del av hjernen som assosieres med belønning og avhengighet, men aktiviteten i dette området var mye større hos mennene enn hos kvinnene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hos de mannlige spillerne oppsto det også mye sterkere koblinger mot andre deler av hjernen, enn hos kvinnene. Blant annet registrerte man økt aktivitet i den orbifrontale cortexen, et område som forskere tror kan spille en rolle for forventninger og beslutninger.

Jo sterkere forbindelsene mot de andre hjerneområdene var, dess bedre klarte spillerne å løse oppgaven, bemerket forskerne.

Og mennenes hjerner var altså tettere koblet under spillets gang.

Ikke overraskende

En annen interessant forskjell forskerne fant, var at mennenes hjerner responderte sterkere på erobring.

Jo mer territorium mennene erobret, jo større aktivitet kunne forskerne registrere i hjerneområdene for belønning. Dette tolker de som at menn føler en større tilfredsstillelse når de klarer løse denne typen oppgaver i dataspill.

- Det virker som om mennene har et sterkere instinkt for erobring enn kvinner. Hvis man ser på menneskehetens historie, så er et slikt funn kanskje ikke så veldig overraskende, kommenterer professor Allan Reiss som står bak studien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De amerikanske forskerne tror at mannens hjerne rett og slett er satt sammen på en måte som gjør at mange videospill virker svært appellerende.

- Mange av de mest populære spillene hos mannlige spillere handler nettopp om aggresjon og kamp om territorier, påpeker Reiss.

Forskerne mener også at det at den mannlige hjernen synes det er så tilfredsstillende å spille, kan forklare hvorfor menn så mye lettere blir «hekta» på videospill enn kvinner.