Advarer mot klimakvoter

Advarer mot klimakvoter
Advarer mot klimakvoter
Artikkelen fortsetter under annonsen

Direktør ved Cicero, Pål Prestrud, advarer mot regjeringens planlagte bruk av u-landskvoter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Klima-forskerne ved Cicero la tirsdag fram en oversikt over hvordan regjeringen i

praksis vil nå Norges internasjonale forpliktelser for kutt i klimagassutslipp. Les mer om det her.

-Kan misbrukes

Nå advarer direktøren mot u-landskvotene fordi han mener både de rike og de fattige landene må redusere sine utslipp og at kvotene lett kan misbrukes.

- Nå vet vi at det må kuttes minst 80 prosent i de globale utslippene innen 2050 for å stabilisere på det politisk vedtatte 2 graders målet, sier han.

Han mener det med kvotene er en underlig konstruksjon.

- Man går inn i et prosjekt i et u-land som fører til utslippskutt, og dermed får man lov til å slippe ut like mye som det utslippskuttet tilsvarer. Så lenge u-landene ikke har et tak på sine utslipp over tid, er det innlysende at ordningen ikke fører til reduserte utslipp - bare at utslippene flyttes til et rikt land, der kuttene er dyrere, sier han og legger til: - I beste fall kan kvotene gi redusert utslippsvekst i de fattige landene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- I beste fall kan kvotene gi redusert utslippsvekst i de fattige landene.

-Slett kvotene

Norge skal kjøpe rundt seks millioner tonn u-landskvoter for å komme i mål på våre klimagassforpliktelser. Prestrud mener da at det beste vi kan gjøre er å ikke bruke kvotene i Norge, men å slette eller spare dem.

- Intensjonen med u-landskvoter er god, men det høyst tvilsomt om utslippsreduksjonene er reelle i det omfanget de oppgis å være. Selv om godkjenningsordningen og regelverket for verifikasjon og kontroll er svært strengt, har man ingen garanti for at utslippskuttet ikke vil kunne lekke ut et annet sted, sier han.