Stod med møkk opp til buken

Foto: Knut Romsås Breden / Mattilsynet
Foto: Knut Romsås Breden / Mattilsynet
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet fant kyr som vasset i møkk, ni måtte avlives.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mattilsynet reiste til gården etter å ha mottatt et anonymt tips om vanskjøtsel av dyr.

Det som møtte dem var ikke et pent syn. Dyrene vasset i møkk, et av dem hadde møkk helt opp til buken og kunne ikke bevege seg.

Ei ku ble funnet bundet med en inngrodd kjetting rundt halsen. Foto: Knut Romsås Breden/MattilsynetEi ku ble funnet bundet med en inngrodd kjetting rundt halsen. Foto: Knut Romsås Breden/Mattilsynet

- Det er vanskelig å si hvor lenge dyrene har stått slik, men det er snakk om måneder, kanskje år, sier Knut Romsås Breden i Mattilsynet til Dagbladet.

I en annen bås sto en ku med en kjetting som gikk langt inn i nakken, som hadde laget et åpent sår rundt halsen på henne.

Dyretragedien ble oppdaget fredag forrige uke på en gård i Skjåk, og ni dyr måtte avlives på stedet.

Mangler penger

- Dyrevernnemndene er avhengige av tips for å kunne avdekke dyretragedier i landbruket, sier leder i dyrevernnemnda for Skjåk, Lom og Vågå, Kåre Ramen, til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han frykter flere tragedier og forteller at nemnda har 60.000 kroner i året til å kontrollere de tre landbrukskommunene. Dette fører til at de ikke har råd til å gjennomføre rutinekontroller. Sist denne gården ble kontrollert av nemnda var i 2005.

Kåre Ramen har vært engasjert i dyrevernet i over 25 år, og sier at han aldri har sett noe verre enn det som møtte ham i fjøset i Skjåk.