Aker Kværner har kontrakt med Sellafield

Siden 1999 har Aker Kværner hatt kontrakter med det britiske atomanlegget Sellafield. Foto: Scanpix/REUTERS
Siden 1999 har Aker Kværner hatt kontrakter med det britiske atomanlegget Sellafield. Foto: Scanpix/REUTERS
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden 1999 har Aker Kværner hatt kontrakter med det britiske atomanlegget Sellafield.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I denne perioden har den norske regjeringen protestert kraftig overfor britiske myndigheter, og har anmodet om at anlegget bør stenges.

Aker Kværner har i løpet av de siste ni årene hatt tre kontraktert tilknyttet reprosesseringen på THORP og produksjonen av nytt atombrensel på MOX, melder NRK. Begge er blant de mest omstridte delene av Sellafield-anlegget.

Staten medeier

Staten er nå medeier i Aker Kværner. Fra regjeringshold heter det at de vil følge saken, men foreløpig vil man ikke be Aker Kværner trekke seg ut.

Senest i vinter protesterte Norge overfor Storbritannia da THORP ble gjenåpnet. Anlegget ble stengt i 2005 etter store radioaktive utslipp.

– Dette er nytt for oss, og alvorlig. Det som tidligere har vært framme er at Aker Kværner har gjort et opprydningsarbeid på Sellafield, sier atomfysiker Nils Bøhmer i Bellona.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Unnværlig jobb

Aker Kværner har stilt sin ekspertise til rådighet for anlegg som er uunnværlige for at THORP og MOX skal fungere. Selskapets har bidratt med ingeniørarbeid og inspeksjonstjeneste.

Den første kontrakten Aker Kværner fikk var med et anlegg som tilfører THORP og MOX kjemikalier. Den andre kontrakten gjaldt et anlegg som tar seg av høyradioaktivt avfall, og den tredje kontrakten gjaldt et anlegg som tar imot lavradioaktivt avfall. Denne kontrakten løper ut i 2011.

– Dette knytter Aker Kværner tett til driften av THORP. Enhver tilknytning til THORP betyr at man er del av driften, og at den kan opprettholdes, sier Bøhmer.

Forsvarer kontrakten

Aker Kværner forsvarer virksomheten, og mener deres bidrag er med på å gjøre Sellafield bedre.

– Vi oppfatter at vi med de bidragene som Aker Kværner har gitt til Sellafield har forbedret Sellafield-anlegget, både når det gjelder sikkerhet og miljø. Det håper vi også at vi kan få muligheten til å fortsette med på Sellafield, sier informasjonsdirektør Torbjørn Andersen i Aker Kværner. (©NTB)