Malerier for 900 millioner ranet i Sveits

Museumsdirektør Lukas Gloor viser frem reproduksjoner av de stjålne maleriene. (Foto: Scanpix)
Museumsdirektør Lukas Gloor viser frem reproduksjoner av de stjålne maleriene. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Politiet mener kunstranet i Sveits er det største i Sveits’ historie, kanskje det største i Europa. Fire malerier av Van Gogh, Cezanne, Degas og Monet til en verdi av 900 millioner kroner er stjålet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre maskerte menn væpnet med pistoler tok seg søndag inn i bygningen som huser den private E. G. Bührle-samlingen, ett av Europas mest anerkjente museer for impresjonistisk og postimpresjonistisk kunst.

Verkene de fikk med seg er Paul Cezannes «Gutt i rød vest», Edgar Degas’ «Ludovic Lepic og hans datter», Vincent van Goghs «Blomstrende kastanjegrener» og Claude Monets «Valmueeng ved Vetheuil».

Største ran i Sveits

– Vi snakker om det største ranet som noen gang er begått i Sveits, kanskje til og med i Europa, sa Zürich-politiets talsmann Mario Cortesi på en pressekonferanse mandag.

Ranet skjedde ved 16.30-tiden søndag, en halv time før museet skulle stenge. De ansatte på jobb ble truet til å legge seg på gulvet med ranernes våpen rettet mot seg, opplyser politiet i en uttalelse. Mens en av ranerne holdt de ansatte i sjakk, fjernet de to andre bildene fra utstillingslokalene. Maleriene ble lastet inn i en hvit bil som kjørte av gårde i retning Zollikon, en forstad til Zürich.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Én av de tre mennene skal ha snakket tysk med slavisk aksent, ifølge politiet. De var kledd i mørke klær og blir oppgitt å være rundt 175 centimeter høye.

Politiet har bedt vitner melde seg og sier at deler av bildene kan ha stukket ut av varebilen da ranerne flyktet. Det er utlovet en belønning på nær en halv million kroner for opplysninger som fører til at bildene blir funnet.

De fineste

Museumsdirektør Lukas Gloor sier at de stjålne bildene er «de fire fineste i museets samling». Han mener de er så berømte at det vil være umulig å prøve å selge dem på det åpne markedet. Gloom utelukker ikke at det vil bli framsatt krav om løsepenger, men at ingen krav er mottatt så langt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bührle-museet ble grunnlagt av den tyske våpenfabrikanten Emil Bührle. Det ble åpnet i 1960 og har over 200 bilder. Blant dem er sju fra hver av malerne Van Gogh og Cezanne, seks av Degas og fem av Monet, ifølge museets nettside.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er andre gang på få dager at malerier av verdensberømte kunstnere blir stjålet i Sveits. To verk av Pablo Picasso forsvant fra et kultursenter i den østlige delen av landet i forrige uke.

Milliarder

Det amerikanske føderale politiet FBI anslår at det årlig omsettes kunst på det illegale markedet for rundt 33 milliarder kroner. Den internasjonale politiorganisasjonen Interpol har registrert 30.000 stjålne kunstgjenstander i sin database.

Men ran av så eksklusive kunstgjenstander som bildene i Sveits skjer sjelden, fordi de er så vanskelige å omsette og på grunn av stor oppmerksomhet fra politietterforskere. (©NTB)