Anbefaler påfyll av barnevaksiner

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire av fem nordmenn vet ikke at Folkehelseinstituttet anbefaler voksne å ta en påfylldose av de vanligste vaksinene, deriblant kikhostevaksine, hvert tiende år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Effekten av vaksiner avtar etter hvert, og en tommelfingerregel er at man bør ta en ny dose cirka hvert tiende år. Det gjelder både difteri, stivkrampe, polio og kikhoste, sier overlege Marianne Riise Bergsaker i Folkehelseinstituttets vaksineavdeling til NTB.

En undersøkelse utført av TNS Gallup for legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline AS viser at over 75 prosent av de spurte ikke kjenner til denne anbefalingen. Bare 26 prosent har tatt barnevaksinen som beskytter mot kikhoste, stivkrampe, difteri og polio på nytt i voksen alder.

Kikhoste øker

Det har de siste årene vært økning i antall tilfeller av kikhoste. I 2001 ble det meldt 2.577 tilfeller, mens det i 2006 var nesten 6.600 tilfeller ifølge MSIS-tall.

Ofte er det voksne som smitter de minste barna før de er vaksinert, og i den minste aldersgruppen kan sykdommen være svært farlig. Større barn og voksne kan også bli satt ut av spill i en lang periode av kikhoste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var tidligere ikke mulig å få noen påfyllingsdose mot kikhoste, grunnvaksinen var den eneste tilgjengelige. Men de siste fire-fem årene har det vært mulig å få påfyllingsdose, opplyser Riise Bergsaker.

– Det kan være lurt hvis man også skal revaksinere seg mot stivkrampe, difteri og polio, for eksempel i forbindelse med en utenlandsreise, å ta med kikhoste i samme slengen. Disse vaksinene kan man nå ta samlet med bare en sprøyte, sier hun.

2.-klassinger

Fra 2006 får alle 2.-klassinger her i landet en påfylldose med kikhostevaksine. Denne har da effekt til barna er i tenårene.

– Vi regner med at beskyttelsen er fullgod i fem-sju år, men dette er vi i ferd med å gjøre en studie på, sier overlegen.

Over 90 prosent av alle barn i Norge gjennomgår barnevaksinasjonsprogrammet, men for flere av sykdommene det vaksineres mot, gir ikke vaksinen livslang beskyttelse. (©NTB)