20 år for drapet på sønnen (13)

Forsvarer Abid Q. Raja og medforsvarer Anniken Thinn under rettsaken. Foto: Scanpix.
Forsvarer Abid Q. Raja og medforsvarer Anniken Thinn under rettsaken. Foto: Scanpix.
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den 44-åringe faren er dømt til 20 års fengsel for å ha drept sin sønn (13) og utøvd grov familievold i Trondheim tingrett.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om saken:
• En 13 år gammel gutt ble drept med flere knivstikk i farens hjem på Stavset i Trondheim den 10. juni 2007.

• Faren - en 44 år gammel iransk statsborger - ble pågrepet samme dag. Han ble tiltalt for forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter. Han ble også tiltalt for en rekke tilfeller av fysisk og psykisk mishandling av sin kone og parets tre barn.

• Straffesaken startet i Trondheim tingrett mandag 14. januar. Tiltalte nektet straffskyld. Forsvarer Abid Q. Raja la ned påstand om frifinnelse fordi han hevdet tiltalte var psykotisk da drapet skjedde.

• De rettspsykiatrisk sakkyndige mente at tiltalte var strafferettslig tilregnelig, og aktor Kaia Strandjord la ned påstand om 18 års fengsel. (©NTB)

Foran den tiltaltes fraseparerte kone, hennes venner, støtteapparat og venner av den avdøde 13-åringen, ble faren i dag dømt til 20 års fengsel for drapet på sønnen.

Retten fant det bevist at drapet har skjedd under særdeles skjerpende omstendigheter og legger blant annet til grunn at tiltalte lot sønnen ligge og dø mens han selv vasket seg og skiftet klær.

- Gutten må ha hatt ubeskrivelig angst og lidelse. Det tok tid før gutten døde, sies det i domsavsigelsen ifølge vg.no.

44-åringen anket saken på stedet. Frostating lagmannsrett har allerede satt av fire uker fra slutten av mai for å behandle ankesaken. Anken gjelder både påstand om saksbehandlingsfeil i tingretten, skyldspørsmålet og straffutmålingen, melder NTB.

– Dette er ingen rettssikker dom. Her lukker retten øynene og ser en annen vei, sier mannens forsvarer, advokat Abid Q. Raja, til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvareren henviser til tolkefeil som er påvist hos tolken som gjorde tjeneste ved det første politiavhøret og i samtaler med de rettspsykiatrisk sakkyndige.

Raja advarer Trondheim tingrett mot å begå justismord, med bakgrunn i tolkefeilene.

– Retten har ikke forstått alvoret i tolkefeilene, sier Raja.

Statsadvokat Kaia Strandjord la ned påstand om 18 års fengsel, men mener likevel at tingrettsdommer Hilda Gerd Kolbjørnsen og hennes to meddommere har avsagt en riktig dom på 20 års fengsel.

Blødde ihjel

Søndag 10. juni ble 13-åringen drept i familiens bolig på Stavset i Trondheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gutten var da knivstukket flere ganger, hovedsakelig i brystregionen. Tidligere publisert obduksjonsrapport viste at gutten blødde ihjel. 44-åringen har tidligere erkjent å ha knivstukket sønnen, men har nektet straffskyld.

Han nektet også for å ha utsatt sin mye yngre kone og tre barn for fysisk og psykisk vold over flere år, ifølge adressa.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De over 30 tiltalepunktene for familievold skildrer et terrorregime der faren skal ha utøvd streng kontroll over sin kone og sine barn. Blan annet finner retten det bevist at 44-åringen har slått kona med et balltre og en ledning. Mor bodde på krisesenter med datteren (6), da sønnen ble drept.

Måtte se broren dø

Faren skal ha ringt den yngste sønnen og bedt han komme hjem den samme

kvelden som han drepte storebroren. Der ble han vitne til at storebrorens døde.

Mannens forsvarere, Abid Q. Raja og Anniken Mellegaard Thinn, har uttalt at iraneren ikke var tilregnelig under drapet. Under sin prosedyre uttalte Raja at 44-åringen burde frifinnes. Raja mener at hans klient var psykotisk da drapet skjedde, og bør dømmes til tvungen psykisk helsevern.

Alternativt argumenterte forsvareren for at 44-åringen lider av en dissosiativ lidelse - en psykisk tilstand som kan medføre bevissthetstap - og dermed er strafferettslig utilregnelig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Store erstatninger

Retten har tilkjent domfeltes fraseparerte ektefelle og parets tolv år gamle sønn erstatninger som er høyere enn de normerte beløp Høyesterett har fastsatt, melder NTB.

Bakgrunnen er blant annet at både kvinnen og sønnen etter lang tids fysisk og psykisk mishandling er blitt påført posttraumatisk stresslidelse og psykiske skader som kan kreve langvarig behandling.

Kvinnen får en ménerstatning på 400.000 kroner og et oppreisningsbeløp på 325.000 kroner. For den tolv år gamle sønnen er de tilsvarende beløpene fastsatt til henholdsvis 100.000 og 125.000 kroner. Den seks år gamle datteren er tilkjent et oppreisningsbeløp på 75.000 kroner.