Forventer rekordår for fjellreven

De to fjellrevvalper som ble satt fri  på Dovrefjell etter å ha vært på avlsstasjonen på Sæterfjellet i Oppdal i høst. Foto: Scanpix.
De to fjellrevvalper som ble satt fri på Dovrefjell etter å ha vært på avlsstasjonen på Sæterfjellet i Oppdal i høst. Foto: Scanpix.
 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er registrert 16 fjellrev-valper i Norge i 2007. Det gjør året et av de beste på 20 år for den kritisk truede arten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ble født minst 112 fjellrev i Norge i 2007. Disse er fordelt på 16 ynglinger, melder Norsk institutt for naturforskning (NINA). I Sverige er det registrert hele 24 ynglinger. Sammen med forventninger om et år med mye smågnagere, og dermed mye mat for reven, forventer forskerne et rekordår.

- Tilgang til smågnagere viser seg å være helt avgjørende for fjellreven om den skal klare å få fram valper i høyfjellet.

Fjellreven er kanskje vårt mest truede pattedyr. Den er karakterisert som kritisk utrydningstruet i den nasjonale rødlista. Til tross for at den har vært vernet siden 1930 har ikke bestanden tatt seg opp.

Tilsvarende utvikling har man også hatt i Sverige og Finland, der fjellreven ble fredet henholdsvis i 1928 og i 1940. Man antar at det kan være ca 120 voksne fjellrev igjen i hele Fennoskandia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi begynner å få god oversikt over utbredelsen av fjellrevhi i høyfjellet i Norge, men vi er svært glade for hjelp fra publikum. Dersom du observerer fjellrev må du gjerne ta kontakt med oss, skriver Nina E. Eide på nina.no.

Særlig blir forskerne glad for observasjoner av rømte oppdrettsrever som utgjør en fare for den ville bestanden.