- Seksuell og skremmende


 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag var det ti år siden Neutral Milk Hotels «In The Aeroplane Over The Sea» ble sluppet. Hva er årsaken til at nettopp denne plata har formet og forent en hel indie-generasjon?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

10. februar 1998 kom det et album som i årene etter har inspirert en hel generasjon av indieband. Band som Arcade Fire og Clap Your Hands Say Yeah! er bare et par av nyere tids indie-band som ihar latt seg inspirere av Jeff Mangum og hans kompanjonger i Neutral Milk Hotel.

ABC Nyheter har snakket med medlemmer av «etterkommer-band» som Okkervil River, Great Lakes og Elf Power om hva de mener om albumet som takket være jungeltelegrafen fortsatt selger.

«Elephant 6»-kollektivet

Will Sheff i Okkervil River fortalte da ABC Nyheter møtte han før jul, at «In The Aeroplane Over The Sea» er en av hans favorittplater.

- Da jeg hørte plata første gang var det som om det var den musikken jeg alltid hadde ønsket å høre, men aldri hadde fått hørt, fortalte han.

- Jeg har rett og slett hørt plata i hjel. Når jeg hører albumet nå føler jeg at jeg hører hjernen min slik den var for ti år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Neutral Milk Hotel var en del av den sterke musikkscenen som vokste fram i Athens, Georgia på nittitallet. Sammen med en rekke andre band, kunstnere og ildsjeler ble det til slutt dannet et samhold som kalte seg «Elephant 6»-kollektivet. De første utgivelsene fra kollektivet hadde en liten «Elephant 6» logo, men «Elephant 6» har egentlig aldri vært et plateselskap.

Andre band som var aktive på denne tiden, og som fortsatt holder stand, er band som of Montreal, Great Lakes, Elf Power, Circulatory System, The Apples In Stereo, Ladybug Transistor og The Olivia Tremor Control.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«In The Aeroplane Over The Sea» var Neutral Milk Hotels andre utgivelse, og er i all hovedsak vokalist og låtskriver Jeff Mangums verk. Albumet ble spilt inn med The Apples In Stereo- frontmann Robert Schenider bak spakene. Mange mener at han på grunn av sin råskap og særegne produksjonsmåte ble et bandmedlem på denne utgivelsen. Neutral Milk Hotels debutalbum, «On Avery Island», kom ut i 1996.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tristhet og skjønnhet

Populariteten til bandet virket å komme overraskende på frontmannen selv. Etter Europa-turneen i forbindelse med albumet trakk Mangum seg helt bort fra søkelyset, noe som har ført til en uendelig rekke rykter og myter. Spekulasjonene har vært mange, og Mangum har blitt kalt «90-tallets Syd Barret».

Mannen ble nok ikke gal, bare lei. Han har ved flere offisielle anledninger spilt trommer med Will Cullen Harts band Circulatory System. Han var også med da The Apples In Stereo slapp albumet «New Magnetic Wonder» som kom ut i 2007.

Så hva er det med Mangum? Ben Crum fra «Elephant 6»-bandet Great Lakes som hadde sett Neutral Milk Hotel fremføre låtene på «In The Aeroplane Over The Sea» lenge før de kom ut, tror at årsaken til at albumet betyr så mye for folk, er at det er så rett fram og direkte.

- Mangum skriver om tristhet og skjønnhet på en måte som de fleste andre kan relatere seg til, forklarer han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når katten er borte...

Så kan man spørre seg om hva det var med «In The Aeroplane Over The Sea» som gjør at albumet fremdeles er så aktuelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det Jeff Mangum gjorde var å lage den psykedeliske opplevelsen visuell, seksuell, skremmende og overraskende. Jeg tror liker plata fordi den er fylt av ømhet og kjærlighet og at den er skremmende og grotesk tekstmessig sett. Men samtidig er det noe søtt og elskverdig ved det, mener Will Sheff.

- Tekstene hans kan være abstrakte og merkelige og fremdeles fremme en sterk og følsom historie, mener Andrew Rieger fra bandet Elf Power. Han trekker fram avslutningssporet «Two Headed Boy Part 2» som et høydepunkt.

- Den er både skremmende og myk. En vakker måte å avslutte albumet på.

Will Sheff var ydmykheten selv da han snakket om Jeff Mangum og Neutral Milk Hotel.

- Hvis Jeff Mangum kom tilbake og gjorde et nytt album, ville han blåst alle etterligningene av banen. Vi er alle ganske heldige som kan henge rundt og late som vi er veldig talentfulle og dype kunstnere fordi katten er borte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«In The Aeroplane Over The Sea»:
1. «The King of Carrot Flowers Pt. One»
2. «
The King of Carrot Flowers Pts. Two & Three»
3. «
In the Aeroplane Over the Sea»
4. «
Two-Headed Boy»
5. «
The Fool»
6. «
Holland, 1945»
7. «
Communist Daughter»
8. «
Oh Comely»
9. «
Ghost»
10.
«Untitled»
11. «
Two-Headed Boy Pt. Two»

Les plateanmeldelser her

Les mer musikk her

Les Full av fuzz her

Les Lennart her

Les Blues Groove her

Les Lyttelua her