Thor 5 i trøbbel

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utskytingen av Telenors nye satellitt Thor 5 ble stoppet bare timer før den skulle sendes ut i rommet søndag. Men mandag prøver de på nytt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utskytingen av Telenors nye satellitt Thor 5 ble stoppet bare timer før den skulle sendes ut i rommet søndag. (Foto: Scanpix)Utskytingen av Telenors nye satellitt Thor 5 ble stoppet bare timer før den skulle sendes ut i rommet søndag. (Foto: Scanpix)

Baikonur (NTB-Geir Seljeseth): Det som skulle bli en stor fest for den nye Thor 5 satellitten til Telenor, ble avbrutt søndag morgen. Bare timer før den svære russiske Proton-raketten skulle bære den knapt 2000 kilo tunge satellitten inn i bane rundt Jorda, så ble det bråstopp.

– Det vi har fått beskjed om er at det er snakk om feil med bakkeutstyret, sier prosjektleder for Thor 5 i Telenor, Tord Skoe Fredriksen til NTB.

12.33 norsk tid søndag skulle raketten opp. Når er det utsatt i ett døgn og ett minutt. Så mandag 12.34 skal den ifølge bakkemannskapet til himmels.

– Jeg er ikke bekymret. Vi hadde et alternativt oppskytingstidspunkt på mandag. Jeg regner med at oppskytingsselskapet får fikset ting til da, sier han

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er utstyret som skal sørge for drivstoff til raketten, som har meldt om en feil.

– Vi har aldri vært nødt å utsette på grunn av en slik feil, sier Frank Mc Kenna som er president i utskytingsselskapet ILS.

Både han og Telenor-folkene på bakken i den russiske rakettbasen hevder at dette er ingenting å være bekymret over.

– Det er ikke meldt om feil på selve raketten eller på satellitten. Alt skal være i orden. Det var under fyllingen av drivstoff avviket ble oppdaget, sier Tord Skoe Fredriksen.

Satellittprosjektet Thor 5 skal sørge for nye og forbedrede TV-kanaler for alle som mottar signalene via parabol fra dagens satellitt Thor 2 og Thor 3. I tillegg til denne satellitten, så skal nok en satellitt – Thor – 6 skytes opp i løpet av 2009.

Kostnadsrammen for Thor 5 er på 1,2 milliarder kroner. (©NTB)