Obama reduserer Clintons forsprang

Obama reduserer Clintons forsprang
Obama reduserer Clintons forsprang
Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama seiret på alle fronter, og nattens primærvalg brakte dermed ytterligere spenning inn i presidentvalget i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den afroamerikanske kandidaten Barack Obama kuttet ytterligere inn på frontkandidaten Hillary Clintons forsprang. Obama vant primærvalget i Louisiana med storbyen New Orleans med 57 mot Clintons 36 prosent, partiavstemningene (caucas) i præriestaten Nebraska 68 mot 32 prosent og staten i USAs nordvestlige hjørne, Washington, med storbyen Seattle, med 68 mot 31 prosent. Tidligere på dagen vant Obama også avstemningene blant demokratene i Virgin Islands.

Dette var store seire for Obama, og han har nå 1.039 delegater mot Clintons 1,100 delegater, i henhold til CNNs opptelling. Han tar ytterligere innpå Clinton, og nå står de store østkyststatene Virginia og Maryland pluss District of Columbia for tur tirsdag. Der synes Obama å stå sterkt og vil kunne gå forbi Clinton.

Seier for høyrefløyen

På den republikanske siden har John McCain sannsynligvis seieren allerede i lomma, men hans utfordrer på høyrefløyen Mike Huckabee fikk i natt tre ganger så mange stemmer som McCain i Kansas (60 mot 24 president). Huckabee vant også primærvalget i Louisiana 44 mot 42 prosent og ligger tett etter McCain i Washington state.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

John McCain beholder sine 714 delegater mot Huckabees 217, og Huckabee har bare en liten teoretisk sjanse til å forhindre at McCain skal få flertall.

Alt tyder på at den konservative fløy av det republikanske partiet ikke er tilfreds med McCain som sin kandidat og vil vise det med å stemme på den betydelige mer konservative Mike Huckabee. Men alt tyder på at det er for sent, at de meste konservative republikanerne nå må vurdere hva de skal gjøre når moderate McCain likevel blir partiets kandidat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Utfordrernes store dag

Dermed var det utfordrernes valgdag i går. Men det er likevel bare en teoretisk mulighet for at Huckabee kan ta igjen McCains forsprang, mens ingen i dag tør spå om hvem som vil vinne demokratenes nominasjon - Obama eller Clinton.

- Folk over hele Amerika trekkes til vår kampanje og opplever at de ennå har en mulighet for å gjøre en forandring. Det er hva vi har sagt hele tida, og kampanjen er langt fra over, sa Huckabee etter at de første resultatene begynte å komme inn. Dette var de første primærvalgene etter at den mer konservative kandidaten Mitt Romney hadde trukket seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viktigste signalet Huckabees resultater nå sender til McCain er at en stor del av partiet mener at han bør innta mer konservative holdninger. Men McCain er sannsynligvis likevel klar over at hvis han skal vinne over den demokratiske kandidaten til høsten, enten det blir Clinton eller Obama, må han i første rekke appellere til det moderate flertallet av velgere i USA.