Rygge når passasjertaket allerede i 2009

 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen nye Moss Lufthavn Rygge står fra torsdag klar til å ta imot flere tusen daglig reisende.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rygge/Oslo (NTB-Geir Lillesund): Ved middagstid blir det høytidelig innvielse med blant andre samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) som skal klippe det tradisjonelle båndet. Det blir underholdning med ungarsk tilsnitt på grunn av at første Norwegian-fly etter åpningen letter med kurs mot Budapest.

Taler og lykkønskninger til tross - flyplassledelsen frykter at det bare vil ta kort tid før de reisende stanger hodet i konsesjonstaket på 774.000 passasjerer årlig.

Flyplassjef Pål Tandberg sier til NTB at dialogen med samferdselsdepartementet er god, og at man vil ta diskusjonen om konsesjonstaket når det melder seg - trolig en gang neste år. I år regner man med mellom 500.000 og 600.000 passasjerer over Rygge.

Langt svangerskap


Den nye flyplassen har hatt et langt svangerskap. Det er gjennom årene lagt mange planer på bordet, flere investorer har kommet og gått, og den politiske holdning har variert fra stor entusiasme til likegyldig skuldertrekk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

TaxfreeTaxfree

Men da det i juni 2002 ble lagt fram en rapport, der det ble tilrådet å etablere sivil trafikk på Rygge, ble det mer fremdrift i arbeidet.
Generalinspektøren for luftforsvaret fikk, som eier av flystasjonsanlegget, i november 2004 konsesjon til å drive sivil lufthavn på Rygge med inntil 21.000 flybevegelser i året. I mai 2006 begynte arbeidet med å bygge terminalbygg, parkeringshus og øvrig infrastruktur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Åpningen var satt til oktober i fjor, men ble av operasjonelle årsaker flyttet til torsdag 14. februar 2008. Charterselskapene har likevel allerede tatt flyplassen i bruk.

Effektiv lufthavn


Eierne har investert vel 500 millioner kroner i den nye flyplassen, og terminalen er på 16.000 kvadratmeter over to plan. Flyplassledelsen tar mål av seg å drive Moss Lufthavn Rygge som en av Europas mest effektive flyplasser. Det er inngang til og utgang fra flyene fra bakkenivå.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I første etasje av terminalen er det ankomsthall med blant annet billettkontorer og innsjekking. I annen etasje er det avgangslokaler for innen- og utenrikstrafikk. Herfra er det bru med trapper ned til flyene.

BagasjebåndetBagasjebåndet

Utenrikstrafikken vil ta vel 80 prosent av kapasiteten. Norwegian har lagt opp til vel 100 flybevegelser i uka fra februar og mars til og fra London-Stansted og 15 reisemål langs Middelhavet og i Øst-Europa, samt 13 rundturer hver uke til Bergen - for tiden eneste innenriksmål. I mars åpner Widerøe rute til og fra København.

Norske turoperatører var tidlig ute med å bestemme seg for Rygge som ny «snuplass» i Norge, og Star Tour, Apollo og Ving har jevnlige avganger til og fra Antalya i Tyrkia, Chania på Kreta, Gran Canaria, Mallorca, Tenerife og Larnaka på Kypros. (©NTB)