Norske Haakon fostrer stjerner i Everton

<p>Både James Vaughan (venstre) og Leon Osman er produkt av Evertons gode arbeid i eget akademi. Haakon Lunov fra Oslo er sterkt delaktig i arbeidet med å fostre nye Everton-spillere i fremtiden. (Foto: Scanpix) </p>
Både James Vaughan (venstre) og Leon Osman er produkt av Evertons gode arbeid i eget akademi. Haakon Lunov fra Oslo er sterkt delaktig i arbeidet med å fostre nye Everton-spillere i fremtiden. (Foto: Scanpix)

For fotballelskere med forkjærlighet for engelsk fotball har Haakon Lunov fra Oslo «verdens beste jobb». Han jobber til daglig i Everton FC samtidig som han er involvert i både Liverpool FC og Bolt

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Everton Football Club

ble stiftet i 1878, og var en av 12 klubber som startet The Football League i 1888, under navnet St.Domingos FC.

«The Toffees», som er kallenavnet til Everton, spiller hjemmekampene sine på Goodison Park i Liverpool.

Byen Liverpool ligger ved Irskesjøen i den engelske regionen Nordvest-England, omtrent seks mil vest for Manchester.

Everton er den eneste klubben i England som har spilt mer enn 100 sesonger i den øverste divisjonen.

Mertitter:

Ligamesterskap: 9

Vinner av FA-cupen: 5

Vinner av FA Charity Shield: 9

Vinner av Europacupen: 1

Vinner FA Youth Cup: 3

Everton ligger for øyeblikket på fjerdeplass i den engelske Premier League og er kvalifisert for sekstendelsfinalen i UEFA-cupen. Onsdag 13. februar møter de Brann i Bergen. Returen i Liverpool spilles torsdag 21. februar.

Haakon Lunov fra Oslo jobber til daglig med å fostre nye Evertonstjerner.(Foto: privat)Haakon Lunov fra Oslo jobber til daglig med å fostre nye Evertonstjerner.(Foto: privat)

Haakon Lunov fra Oslo ville gjøre noe mer enn å bare studere i Norge og være fotballtrener på fritiden. Hans høyeste ønske var å utforske hvilke muligheter som lå til rette for en litt annerledes tilværelse og da med fotball som hovedingrediens i hverdagen.

I dag har 25-åringen en tung og viktig rolle i den engelske Premier League-klubben Everton.

Gjennom sin bachelorutdanning på universitetet, er han i tillegg involvert i ungdomsarbeidet til byrival Liverpool og Daniel Braatens Bolton.

- Jeg studerte pedagogikk og psykologi ved universitetet i Oslo samtidig som jeg var trener i Bærums-klubben Fossum ved siden av. Jeg ønsket noe mer som hadde med fotball å gjøre. Jeg sjekket litt opp rundt hvilke studiemuligheter innen fotball jeg hadde, og endte opp ved John Moore University i Liverpool. Jeg tar nå en bachelor innen Football & Science, sier Hakon Lunov til ABC Nyheter.

Videoanalytiker

Via kjente kom Oslo-mannen i kontakt med Everton Footballclub. Liverpool-klubben søkte folk som kunne hjelpe med å utvikle unge talenter på akademiet.

- I Everton jobber jeg hovedsaklig med videoanalyse fra U12 laget og opp til reservene på Evertons A-lag. I det siste har jeg også blitt involvert i trenerarbeidet med U11 og U12-lagene.

Lunov forteller om en hektisk hverdag. Alle spillernes valg i spillsituasjon blir nøye analysert i etterkant.

- I England er ikke lagets prestasjoner det som teller aller mest. Det er viktig å se på hva enkeltspilleren gjør i ulike situasjoner. Det er individet fotballspilleren som er i fokus. Etter kamper og treninger går vi gjennom videoen med spilleren slik at de selv kan være med i prosessen på å se hva de gjør bra eller hva de kunne gjort annerledes.

Lunov forteller at klubben hele tiden prøver å bli bedre i arbeidet med å fostre egne talenter.

- Det jobbes meget godt og systematisk i klubben, og den er stadig i utvikling. I dag har vi på analysesiden i akademiet en heltidsansatt og tre som er på deltid. Jeg er en av de tre. Jeg har vært i teamet i to sesonger nå og det skjer hele tiden noe nytt.

«Ny» Rooney på gang

Den fremadstormende, unge treneren sier det gror godt blant unge spillere i den blå delen av «Beatles-byen». Han mener fotballverdenen bør merke seg navnet Jack Rodwell med en gang. Han kan bli klubbens «nye» Wayne Rooney.

- Da jeg kom til klubben for to år siden spilte Jack Rodwell på U18-laget i en alder av bare 14 år. Spørsmålet man stiller seg i klubben er ikke når han blir god, men snarere hvor god kan han egentlig bli? Han er et fantastisk talent, helt utenom det vanlige. I og med at han er forsvarsspiller så blir det litt feil å sammenligne ham med Wayne Rooney, men at han kan nå helt opp i verdenstoppen er hevet over en hver tvil, sier Lunov om Rodwell.

Og Rodwell ble i en alder av 16 år og 284 dager den yngste evertonspilleren som har spilt E-cupfotball. Den 20. desember i fjor debuterte Rodwell på A-laget da han kom inn som innbytter i bortekampen mot nederlandske AZ Alkmaar i UEFA-cupen.

Konflikter?

Haakon Lunov er i den noe spesielle situasjonen at han også er involvert i et arbeid for Evertons argeste rival, storebror i byen og den mestvinnende klubben i England, Liverpool FC. Men ifølge Lunov selv er det helt problemfritt.

Manchester Uniteds Wayne Rooney er en verdensstjerne og «flasket» opp i Evertonakademiet. Her i aksjon for England mot Sveits sist onsdag. Foto: Scanpix)Manchester Uniteds Wayne Rooney er en verdensstjerne og «flasket» opp i Evertonakademiet. Her i aksjon for England mot Sveits sist onsdag. Foto: Scanpix)

- Jeg jobber og tjener penger i Everton mens jeg gjennom universitet er knyttet opp til Liverpool. Jeg var tidlig ute og fortalte om rollene jeg hadde og har funnet frem til en løsning som ikke skaper noe problem. Det er bare å være profesjonell i forhold til det jeg driver med. Jeg «sladrer» ikke til noen om hva som foregår i de respektive klubbene. Alle er veldig klar over at jeg har en slags dobbeltrolle, forklarer han.

Arbeidet Lunov utfører i Liverpool er helt annerledes enn hos «The Toffees».

- I studiet i Liverpool FC Academy ser jeg nærmere på hverdagen til klubbens talenter i alderen 16-19, og hvordan akademiet legger til rette for å for å utvikle deres talent.


En vanlig hverdag for en spiller innenfor et engelsk fotballakademi består av både fotballtrening og akademisk utdanning. Det sistnevnte er pålagt, noe klubbene i utgangspunktet er «lunkne» til, ifølge Lunov. Klubbene vil heller utnytte tiden til å utvikle en ny Wayne Rooney eller Steven Gerrard.

- Det hele er en motsetning, for når en spiller blir rekruttert til akademiet og klubben sier man: «Vi har troen på at du kan bli en profesjonell fotballspiller.» Samtidig sier lover og reglement at du må gjennomføre denne akademiske utdanningen i tilfelle du ikke blir en fotballspiller.

- Studiet dreier seg om å se på spilleres syn på den akademiske utdanningen parallelt med det å være en toppidrettsutøver. Er spillere klar over at sjansen for å lykkes er liten? Bør miljøet og omgivelsene fortelle dem dette? Finnes det andre løsninger? Hvordan ser spillere på viktigheten av den akademiske utdanningen? Hva slags påvirkning har foreldre, trenere, kultur og så videre. Det er svært mange aktuelle problemstillinger og spørsmål rundt tematikken, forteller han.

Mye av jobben går ut på å snakke med alle som er involvert i en gutts vei mot fotballstjernehimmelen.

- Studiet har pågått i 1,5 år hvor jeg besøker akademiet alt fra 1-3 dager i uken, hvor jeg observerer, prater, intervjuer, og engasjerer meg i hverdagen til spillere, trenere, foreldre, og klubben i seg selv.

«Shadow squad»

En skulle kanskje tro at det er nok med å ha roller i to av Englands største klubber. Men i tillegg til å jobbe i Merseysideklubbene er Lunov også engasjert i Daniel Braatens Bolton Wanderers. Enda et engasjement gjennom John Moore universitetet.

- Det er en helt annen jobb igjen. Der går det mer i retning av å fange opp de nest beste spillerne i akademisystemet.

Treneren forteller om hvordan akademistrukturen i klubbene er.

- På de fleste alderstrinnene er det en hovedtropp på rundt 16 spillere. I tillegg til disse har de noe som kalles «Shadow Squad» (de nest beste), en like stor gruppe som ikke helt har nådd opp i hovedgruppen, men som banker kraftig på døra. Spillere utvikler seg hele tiden, og det er alltid en mulighet for at en eller flere «Shadow Squad»-spillere bør få sjansen i hovedtroppen. Jeg er med på et slags fysisk program som prøver å fange opp disse spillerne. Jevnlig kjører vi tester på spillerne som er til hjelp for å finne ut om spillere bør flyttes opp eller ned.

Fremtiden

Livet i England er noe Lunov trives svært godt med. Men om han forblir på balløya i lang tid fremover er usikkert. Han utelukker ikke at han kanskje blir å se i Norge med tid og stunder.

- Jeg har det veldig bra slik situasjonen er i dag med jobben i Everton og engasjementene i Liverpool og Bolton. Hva som skjer etter tiden her kan jeg ikke si noe om nå. Kanskje blir jeg i England, kanskje forsvinner jeg til et annet land eller kanskje drar jeg tilbake til Norge. Men jeg har lyst til å jobbe med fotball, sier Lunov.

Som de aller fleste fotballinteresserte nordmenn så har også Haakon Lunov et favorittlag i England. Men laget som ligger Lunovs hjerte nærmest spiller verken i blått eller rødt.

- Det er ikke Everton, Liverpool eller Bolton, såpass kan jeg si, sier Lunov hemmelighetsfullt til ABC Nyheter.

Tony Hibbert er en av fire spiller i dagens Evertonstall som har gått gradene i klubbens akademisystem. (Foto: Scanpix)Tony Hibbert er en av fire spiller i dagens Evertonstall som har gått gradene i klubbens akademisystem. (Foto: Scanpix)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:09 Presset øker mot fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04 Erling Sandmo er død12:33 Norsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32 Fem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04 Anmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03 Rüdiger: – Rasistene har vunnet11:49 Kraftige virus-fall på europeiske børser11:17 Iranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17 Aps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16 Mann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33 Åpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32 Tiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51 Tidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50 Hovland med jafs på golfrankingen09:45 Våteste nyår i Bergen siden 186109:41 Klopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26 Fiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24 En av fem strøk til statsborgerprøven09:24 Oslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00 MDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18 Durek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51 Virustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48 18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46 Beboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40 Tredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30 Norwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28 Trump hyllet av over 100.000 i India07:22 Raser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21 Det kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00 Olsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37 Mann behandles for brannskader etter husbrann06:30 Sanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23 Kina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08 Ny vurdering av Flåmsbana mandag06:00 Marerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58 Politiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Friske personer får forlate Wuhan05:30 Klart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00 Asias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59 Arbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30 Trump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12 Sanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09 Norsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05 Leger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18 Sør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50 Togos president gjenvalgt for fjerde gang02:26 Tre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12 Syklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37 Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52 Togtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34 Utforkjøring på Nordmøre00:09 Motvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43 Katastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27 Neymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24 Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01 Atletico snudde til viktig seier22:41 Viktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52 Østerrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39 Arbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20 Ødegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54 Norske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27 Kaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03 Hus brant ned i Vågan i Lofoten19:52 MDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29 Brassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27 Innbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51 Drastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40 Vil avlive myter om utslipp fra mobilbruk og strømming17:33 Ambulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21 Straffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47 – Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36 Riiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26 Bygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59 Trump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49 Johannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07 Xi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47 Pål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10 Par i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57 Passasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33 Erna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30 En voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18 Olsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07 Stengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00 Maren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58 Søreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25 Wilhelm Wilhelmsen er død11:59 Johaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40 Loginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36 Afghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30 Kafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28 Toget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27 Haaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12 Åtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41 Falla hopper av Ski Tour10:38 Regissør Quentin Tarantino har blitt far10:34 Palestiner drept av israelsk soldat10:06 Antall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21 Sør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset
Siste nytt
13:09PolitikkPresset øker mot fiskeriministeren: – God gammeldags grådighet13:04KulturErling Sandmo er død12:33SportNorsk bokser risikerer fire års utelukkelse for EPO-bruk12:32Helse og livsstilFem døde av det nye koronaviruset i Italia12:04PolitikkAnmelder fiskeriministeren for bedrageri12:03SportRüdiger: – Rasistene har vunnet11:49PengerKraftige virus-fall på europeiske børser11:17Helse og livsstilIranske myndigheter avviser at 50 er døde av det nye koronaviruset11:17PolitikkAps Marianne Marthinsen gir seg i politikken11:16NorgeMann ringte ned 112-sentralen – ble fratatt telefonen10:33SportÅpningskampen i fotball-EM spilles på Old Trafford10:32NorgeTiltalt tsjekker erkjenner drap på Frogner09:51SportTidligere Premier League-spiller klar for AaFK09:50SportHovland med jafs på golfrankingen09:45NorgeVåteste nyår i Bergen siden 186109:41SportKlopp: – Ikke svekket lag mot West Ham tross tap09:26PolitikkFiskeriministeren: Denne saken ble helt feil09:24NorgeEn av fem strøk til statsborgerprøven09:24PengerOslo Børs faller kraftig på grunn av virusfrykt09:00PolitikkMDGs fylkesleder i Rogaland meldte seg ut av partiet08:18KulturDurek Verrett avviser brudd: – Vi bryr oss ikke om disse ryktene07:51Helse og livsstilVirustilfeller registrert i Bahrain og Kuwait07:48Norge18 av 20 høyesterettsdommere er Oslo-utdannet07:46NorgeBeboere evakuert etter røykutvikling i bygård i Bergen07:40SportTredje strake St. Louis-tap for Zuccarellos Wild07:30ReiseNorwegian og SAS gjør seg klare for å få sandfaste reisende hjem07:28PolitikkTrump hyllet av over 100.000 i India07:22PolitikkRaser mot 460 nye finanslover fra EU: – Enorme tall. Nå må vi ta en pause07:21StemmerDet kan hende Putin dropper «splitt og hersk»-taktikken07:00PengerOlsbu Røiseland og Thingnes Bø med heftig VM-inntekt06:37NorgeMann behandles for brannskader etter husbrann06:30PolitikkSanders leder etter seier i Nevada, men noen demokrater er bekymret06:23Helse og livsstilKina utsetter årets Folkekongress på grunn av virusutbruddet06:08NorgeNy vurdering av Flåmsbana mandag06:00SportMarerittet over for Kristiansen, reddet Györ til seier og vil til OL05:58NorgePolitiet styrker Dark Room-etterforskningen05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFriske personer får forlate Wuhan05:30VerdenKlart for rettsmøte om USAs utleveringskrav mot Assange05:00PengerAsias børser faller etter nyheter om flere virusdøde04:59NorgeArbeidstilsynet vil ta ansvar for yrkesdykkerne04:30VerdenTrump ser fram til kongelig mottakelse i India04:12PolitikkSanders villig til å møte Nord-Koreas Kim om han blir president04:09SportNorsk 15-åring vant 30.000 dollar i Fortnite-turnering04:05NorgeLeger Uten Grenser krediterer samme sitat med ulike navn03:18VerdenSør-Korea melder om flere syke og døde av covid-1902:50PolitikkTogos president gjenvalgt for fjerde gang02:26NorgeTre til sykehus etter utforkjøring i Rendalen02:12VerdenSyklist siktet for drapsforsøk etter krangel med bilist i Sverige01:37VerdenIsrael bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep00:52VerdenTogtrafikk mellom Østerrike og Italia åpnet etter mistanke om virus00:34NorgeUtforkjøring på Nordmøre00:09Helse og livsstilMotvillige menn får skylden for lave fødselstall23:43PolitikkKatastrofevalg for høyresiden i Hamburg23:27SportNeymar utvist da PSG bød opp til målfest23:24SportHovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama23:01SportAtletico snudde til viktig seier22:41SportViktor Hovland tok historisk PGA-seier tross mareritthull og uvær i avslutningsdrama21:52VerdenØsterrike stanser togtrafikk til Italia på grunn av virus21:39PengerArbeidstilsynet: Alvorlige brudd på arbeidsmiljøloven i XXL21:20SportØdegaard-lagkamerat vil ikke tilbake til Haalands Dortmund20:54VerdenNorske turister sitter værfast på Gran Canaria – flyavganger kansellert20:27VerdenKaster nytt lys over fortidsmenneskets ritualer20:03NorgeHus brant ned i Vågan i Lofoten19:52PolitikkMDGs valgkomité vil ha Une Bastholm som partileder19:29SportBrassescoring åpnet målfesten da Arsenal slo Everton19:27NorgeInnbyggerne på Vega har fått vannet tilbake18:51VerdenDrastiske tiltak mot virus-spredning i Italia17:40Helse og livsstilVil avlive myter om utslipp fra mobilbruk og strømming17:33NorgeAmbulanse kolliderte under utrykning i Troms17:21SportStraffespark og praktscoringer sikret seier til Solskjærs United16:47Helse og livsstil– Jeg hadde en million spørsmål, og ingen å snakke med16:36SportRiiber skrev kombinerthistorie med ny verdenscupseier16:26VerdenBygde hjemmelaget rakett for å bevise at jorda er flat - døde da raketten krasjet15:59VerdenTrump vil sette navnet sitt på Taliban-avtale15:49SportJohannes Thingnes Bø fullstendig overlegen på fellesstarten i skiskytter-VM15:07VerdenXi Jinping: Det nye koronaviruset er landets største helsekrise noensinne14:47SportPål Golberg vant årets Ski Tour etter russisk smørebom14:10VerdenPar i 70-årene forsvant fra Airbnb – funnet i villmarken én uke senere13:57NorgePassasjerer reddet ut etter å ha vært innesperret etter bussvelt på Geilo13:33PolitikkErna Solberg tar FN-gjengen med til Svalbard13:30NorgeEn voksen og tre barn til sykehus etter trafikkulykke i Trysil13:18SportOlsbu Røiseland etter ny VM-tittel: – Det klikka oppe i hodet mitt13:07NorgeStengte fjelloverganger i Sør-Norge13:00SportMaren Lundby tok sin første verdenscupseier på fem hopprenn12:58PolitikkSøreide forsvarer samarbeidet med Libyas kystvakt12:25PengerWilhelm Wilhelmsen er død11:59SportJohaug-knockout i Ski Tour, ny overlegen seier i Trondheim11:40SportLoginov dropper fellesstarten i skiskytter-VM etter dopingaksjon11:36VerdenAfghanere på flukt øyner på nytt et lite håp om fred11:30NorgeKafédrap på Frogner opp i Oslo tingrett11:28NorgeToget som kjørte inn i et snøskred på Bergensbanen er på vei til Bergen11:27SportHaaland må klare seg uten Dortmund-fansen i Hoffenheim11:12VerdenÅtte personer døde i jordskjelv i Tyrkia10:41SportFalla hopper av Ski Tour10:38KulturRegissør Quentin Tarantino har blitt far10:34VerdenPalestiner drept av israelsk soldat10:06NorgeAntall svindelforsøk mot norske bankkunder doblet09:21VerdenSør-Korea hever varslingsnivået til høyeste nivå på grunn av covid-19-viruset
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus