I kveld heier Europa på disse

Det er ikke bare i Norge at det knyttes spenning til kveldens norske finale i Melodi Grand Prix. Også fans i Europa er engasjerte. Mye tyder på at de håper på seier til en av disse tre. (Ann-Mari Andersen, Veronica Akselsen, Maria Haukaas Storeng). Foto: NRK.
Det er ikke bare i Norge at det knyttes spenning til kveldens norske finale i Melodi Grand Prix. Også fans i Europa er engasjerte. Mye tyder på at de håper på seier til en av disse tre. (Ann-Mari Andersen, Veronica Akselsen, Maria Haukaas Storeng). Foto: NRK.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europeiske Melodi Grand Prix-fans er klare i sin dom. Ei av disse tre jentene bør sendes til finalen i Beograd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når de åtte MGP-finalistene entrer scenen i Oslo Spektrum i kveld, vil mange fans sitte rundt om i Europa og krysse fingrene for at norske tv-seere vil velge nettopp deres favoritt i år.

Det er nemlig ikke bare i Norge at det er knyttet spenning og interesse til vår nasjonale finale i Melodi Grand Prix. En titt på de utenlandske MGP-nettsidene viser at mange på kontinentet har sterke meninger om hvem Norge bør sende for å representere seg selv i år. Og ikke minst, hvem som absolutt ikke bør sendes.

I år er det tre jenter som skiller seg ut som favoritter. For er det opp til Europa, er det enten Ann-Mari Andersen, Veronica Akselsen eller Maria Haukaas Storeng som står på scenen i den internasjonale finalen i Beograd i mai.

Samisk pop
Ann-Mari Andersens samiske etnopop holdes fram av mange som favoritt til å kunne gjøre det bra i Beograd. Låten vurderes av flere som spennende, annerledes og stemningsfull.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denna låt känns så självklar och så bastant att till och med en Finnmarksvidda-storm skulle kunna blåsa förbi utan att låten faller, skriver Leelene Karlsson som blogger for den svenske MGP-siden Gylleneskor.se.

Hun liker Andagassii best av alle de 18 norske bidragene som har vært med i konkurransen og gir låten 8 av 10 mulige poeng på skalaen.

Også Marcell fra Ungarn håper på samisk seier. På den internasjonale hjemmesiden til ESC (Melodi Grand Prix) ber han Norge innstendig om å velge Andagassii i år:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kom igjen Ann-Mari Andersen!!! Vær så snill Norge!!! Andagassii er den mest minneverdige låta av alle!!!! Vær så snill!!!!!!!!!!!!! Jeg tror at en folketone kan vinne i MGP i 2008 fordi dette er den mest seriøse og magiske låta!!!

Flere favoritter
Også Veronica Akselsen (Am I Supposed To Love Again) og Maria Haukaas Storeng med låten Hold on be strong har mange fans ute i Europa. Begge tippes gode plasseringer dersom de skulle komme seg til en finale i Serbia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hold kæft hvor er sangen "Hold on, be strong" bare skide god!! Det er det bedste jeg nogensinde har hørt i melodi grand prix!! Hun har virkelig vinderpotentiale!! INGEN fra vore danske mgp kan slå hende!!!!! skriver en begeistret danske i et norsk MGP-forum.

Om oddsfavoritten King of Trolls virker Europa svært delt. Noen gir uttrykk for at de synes låta og sceneshowet rocker. Men vel så mange hevder at de misliker den norske trollrocken sterkt, og at låta Far Away bare er en blek kopi av ting som har vært gjort før - med varierende hell.

Det er flott at Veronica er i finalen, men en skam at King of Trolls har kommet seg dit, skriver svenske Björn Lin på nettsiden esctoday.com.

Europa tror ikke på Ole Ivars
Aller dårligst liker det europeiske publikumet Ole Ivars og Tinkerbells, som slo ut Lene Alexandra og Zuma i onsdagens sistesjanse. De to sistnevnte har vært hyppig omtalt i blogger og forum - og av mange vært nevnt som to som kunne gjøre det godt i den internasjonale konkurransen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ole Ivars og Tinkerbells karakteriseres derimot som et pust av en gammel fortid . Skal man tro kommentarene har disse slett ikke slått an blant Europas ører, og i skrivende stund ligger Ole Ivars på en desidert sisteplass i en avstemning over hvilke av de atten norske bidragene brukerne liker best.

Det norske dansebandet har fått stusslige 0,3 prosent av stemmene på den internasjonale Melodi Grand Prix-siden. På soleklar topp i denne avstemningen troner Lene Alexandra, som falt ut av konkurransen onsdag.

Vi gjør forøvrig oppmerksom på at denne avstemningen også er åpen for nordmenn og derfor bør tas med en klype salt. Ingen land kan, som kjent, stemme på seg selv i den europeiske musikkonkurransen.

Lørdagens finale
Det er klokken 20.25 i kveld at årets finale i Melodi Grand Prix starter. Og i år som i fjor er finalen i Oslo Spektrum delt i to deler. Først opptrer alle de åtte artistene, mens publikum stemmer frem sine favoritter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fire artistene med flest stemmer går så videre til en gullfinale, før det tilslutt bare er én vinner igjen som får være med og representere Norge i Beograd i mai.

Programleder for finaleshowet er som i fjor Per Sundnes.

Her er lørdagens rekkefølge i finalen, med ABC Nyheters vurdering av de ulike finalelåtene. Låtene er bare vurdert etter studioinnspillingen, og ikke etter hvordan det fungerer live på scenen.

Artikkelen fortsetter under annonsen


Melodi 1: Crash! - Get Up

Crash er de eneste av fjorårets MGP-artister som stiller igjen i år. Av de raske rockelåtene som var med i årets runde er dette den som fungerer best. Det betyr ikke at den fungerer fantastisk, men den har et visst trøkk og er helt ok.
5/10.

Melodi 2: Ann-Mari Andersen - Ándagassi
Samisk låt, annerledes og med flott og spennende arrangement. Refrenget sitter også godt. Alt i alt veldig bra og kan overraske i konkurransen. Det hadde forøvrig vært på høy tid at Samiid Ædnan fikk en erstatter.
8/10.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Melodi 3: Tinkerbells - Hold On
Denne jentetrioen fremfører en låt av de musikalske ringrevene Jan Groth og Svein Gundersen. Men det hjelper lite når det hele føles som en time i coaching og personlig veiledning der du har hørt alt sammen før. Dette er kjedelig, platt, selvhøytidelig og avleggs og faller totalt igjennom hos undetegnede.
2/10.

Melodi 4: Veronica Akselsen - Am I Supposed To Love Again
Til tross for at teksten til denne tangoaktige og lavmælte balladen er litt klisj, er dette musikalsk sett kanskje den beste av de 18 norske låtene som ble plukket ut. Den er enkel, nynnbar og innsmigrende, og Veronica Akselsens vakre stemme kler låten godt. Om man skal trekke en parallell til tidligere norske bidrag må det være til Silje Viges 'Alle mine tankar'.
8/10
.

Melodi 5: King of Trolls - Far Away
King of Trolls tror muligens at man hevder seg i Melodi Grand Prix ved å kopiere Finlands Lordi med norsk rock 'n' troll. Men sannsynligvis bommer Frode Anderssen (som har skrevet tekst og melodi) med minst fem år. Om ikke ti. Alt i alt er dette et masete sammensurium, veldig klisjefullt og lite oppfinnsomt. Det minner også ikke så rent lite om Roger Pontares svenske bidrag i 2000 eller Gary Moores Over the hills.
3/10.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Melodi 6: Ole Ivars - Som i himmelen
Jeg frykter folkejuryer. Jeg frykter folkejuryer fordi de plutselig kan få det for seg at Ole Ivars i Grand Prix er akkurat det Norge og Europa trenger. For det er det ikke. Dette er så banalt, svulstig og søtt at man kan få diabetes av mindre. Det beste med Som i himmelen er faktisk strofen Ole Ivars har tjuvlånt fra den godeste Bach. Resten av låten kverner bare rundt verselinja 'Som i himmelen føler jeg meg - sammen med deg'. La oss spare Europa for dette. Vær så snill.
2/10.

Melodi 7: Torstein Sødal - Eastern Wind
Rolig ballade som mest av alt hadde passet glimrende som avslutningslåt når rulleteksten kommer i en Disneyfilm om noen dyr og alt det rare de finner på i skogen. Tekst og melodi er laget av Christian Ingebrigtsen og Eivind Rølles og fremføres fint av Torstein Sødal. Fint nok, men i denne sammenhengen blir det imidlertid for kjedelig
4/10.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Melodi 8: Maria Haukaas Storeng - Hold On Be Strong
Det har vært knyttet stor spenning til denne låten, som er signert Mira Craig da hun var femten år gammel. Og selv om man kan skimte Mira i det fjerne, klarer Maria å gjøre låten til sin egen. Hold On Be Strong varierer mellom å være en ballade og en litt mer uptempo låt med stilig arrangement og komp. Og Maria synger absolutt bra.
7/10
.

Hvilken låt er det som er din favoritt av årets finalelåter? Skriv inn kommentar under.