Tom Cruise-video skaper bråk

(Foto: Scanpix)
(Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fjerning av et omdiskutert videoklipp med Tom Cruise fra YouTube skaper reaksjoner. Scientologi-kritikere varsler maskerte demonstrasjoner i Oslo på søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Scientologi-samfunnet:

Church of Scientology, bevegelse grunnlagt av amerikanske L. Ron Hubbard tidlig i 1950-årene.

Bevegelsen hevder at dens mål er å utvide intellektuell kapasitet og selvinnsikt.

Scientologenes virksomhet er kontroversiell
(Kilde: Caplex)

Aktuelle linker

- Scientologikirken i Norge
- Operation Clambake: Scientologkritikk

Hackere og scientologimotstandere raser etter at det heller merkelige YouTube-klippet hvor Tom Cruise utbroderer kirkens fortreffelighet ble fjernet fra nett.

Klippet som ble lekket på nett var fra en intern seremoni og dermed hadde scientologikirken opphavsretten til videoen.

 Andreas Heldal-Lund er kritisk til scientologene. (Foto: Wikipedia) Andreas Heldal-Lund er kritisk til scientologene. (Foto: Wikipedia)

At Tom Cruise euforiske tale ble fjernet fra YouTube ble av noen tolket som et forsøk på sensur.

En gruppe hackere som kaller seg «Anonymous» har i det siste stått bak rekke nettangrep mot kirken i det de mener er en kamp for ytringsfriheten. Gruppen skal også ha blitt beskylt for å stå bak brev med mistenkelig hvitt pulver som ble sendt til 23 scientologikirker i California. Pulveret viste seg å være harmløst, og gruppen nekter å ha noe med saken å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På søndag arrangere gruppen demonstrasjoner verden over mot scientologikirken. Også i Oslo vil medlemmer av «Anonymous» innta gatene i det de mener er en kamp for ytringsfriheten.

Vil bære masker?

Norske Andreas Heldal-Lund har siden midten av 90-tallet vært engasjert i å spre kritisk informasjon om scientologikirken på nett, og har fremdeles link til videoen liggende på sine nettsider. Han understreker at han selv ikke er et medlem av gruppen «Anonymous», men har mye informasjon om hva som foregår i den såkalte «nettkrigen» mellom scientologer og hackerne.

Heldal-Lund forteller at han ikke vet hvor mange som kommer til å delta på søndagens demonstrasjon, som i skrivende stund er planlagt å ta sted på Eidsvollsplass rett foran Stortinget. Det han vet er at flere av demonstrantene sannsynligvis vil bære maske. På nett ligger det informasjon som antyder at demonstrantenes masker vil være lik de som ble brukt i filmen V for Vendetta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra filmen V for Vendetta. (Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome Norge)Fra filmen V for Vendetta. (Foto: Warner Bros./Sandrew Metronome Norge)

- Jeg håper at demonstrasjonen vil arte seg fredelig og ikke-voldelig. Det har blitt gjennomgått retningslinjer for hvordan demonstrantene skal forholde seg dersom de blir provosert. Flere av de demonstrerende vil bære maske i frykt for represalier fra kirken. Ulempen med dette er at scientologene selv kan infiltrere demonstrasjonen og skape bråk for å stille kritikerne i et dårlig lys, sier han.

Heldal-Lund mener at konflikten mellom Scientologikirken og scientologikritikere har pågått mer enn femten år.

- «Krigen» mot scientologene har blitt drevet av individer over hele verden som har interesse for ytringsfrihet. Scientologene har systematisk forsøkt å fjerne kritisk informasjon på Internett. En gruppe av oss har jobbet hardt for å stoppe det.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Matthias Fosse som er informasjonssekretær i Scientologikirken i Oslo, er ikke enig av denne framstillingen.

- Vi er opptatt av meneskerettigheter og ytringsfrihet. Vi har selv den største kampanjen i verden for å fremme FNs Verdenserklæring om menneskerettighetene, sier han i en e-post til ABC Nyheter.

Kritisk til kriminalitet

Gruppen «Anonymous» har blant annet forsøkt å overbelaste serveren til Scientologikirken. De har også drevet med såkalt Google bombing hvor de har manipulert søkemotoren slik at scientologi-kirken er det første treffet som kommer opp dersom du søker etter «dangerous cult». Heldal-Lund stiller seg sterkt kritisk til denne type nettkriminalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette handler om ytringsfrihet. Dersom noen hadde lykkes med å ta ned scientologisidene hadde jeg tilbudt meg å «hoste» dem selv for å holde dem oppe, dette til tross for at det står usannheter om meg der. Til og med de du liker minst må få uttale seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske kritikeren mener at «Anonymous» nå har renset opp internt og at de kun driver med lovlig motstand mot scientologene.

Ikke overrasket over Cruise

Cruise-videoen lekket til media i forbindelse med Andrew Morton har skrevet en kontroversiell biografi om skuespilleren. Morton, som tidligere har har skrevet en biografi om prinsesse Diana, hevder ifølge Daily Mail i boken at enkelte mener Cruise og Katie Holmes datter Suri ble unnfanget ved hjelp av spermdonasjon fra Scientologikirkens grunnlegger L. Ron Hubbard.

Heldal-Lund har en teori om at scientologikirken selv kan ha infiltrert gruppen «Anonymous» for å ta oppmerksomheten bort fra denne boken. Han mener at Cruise-videoen i seg selv ikke er særlig oppsiktsvekkende.

- Videoen viser bare en Tom Cruise vi har kjent i mange år. Han er ikke noe unikum, men nå ser andre i verden hva scientologi kan gjøre med hjernen til folk, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Matthias Fosse mener saken er blitt snudd på hode.

- Det vesentlige spørsmålet som ingen spør er hvorvidt det er greit at en DVD til intern visning stjeles fra en kirke for så å manipuleres til det ugjenkjennelige og ta biter av den ut av sammenheng. Her gjør Tom Cruise et opprop om å gjøre noe for å hjelpe folk med lese-/skrivevansker, rette opp menneskerettighetsbrudd og bekjempe narkotika.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontaktet av kjendiser

Heldal-Lund hevder at flere Hollywood-kjendiser har tatt kontakt med ham etter at han begynte å spre kritisk informasjon om organisasjonen på nettsiden Operation Clambake.

- Jeg får e-post fra hele verden og kunne ansatt flere sækreterer bare for å svare på disse. De fleste historiene er konfidensielle og jeg har derfor ikke anledning til å fortelle dem videre. Hollywood-stjerner tør ikke å komme ut av skapet og fortelle historiere fordi scientologikirken har så mye makt at de kan ødelegge karrierene deres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske scientologikirke stiller seg uforstående til det Heldal-Lund forteller.

- Selv om det er mange merkelige påstander om oss så er faktum at i løpet av 2007 år vant Scientologikirken en sak i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen som gjaldt diskriminering. Vi fikk full religiøs anerkjennelse i både Portugal og Spania, sier Matthias Fosse som ikke vil kommentere demonstrasjonen ytterligere.

Les også:
- Ein trussel mot europeisk demorati