Ekte «Respekt»

(Svend Erichsen (t.v.) og Knut Joner ( Foto: NORDISK FILM )
(Svend Erichsen (t.v.) og Knut Joner ( Foto: NORDISK FILM )
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ungdom er ålreite dyr, sier regissør Johannes Joner. Her kan du se traileren til hans nye ungdomsfilm «Respekt».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om «Respekt»:

Produksjon: Nordisk Film AS
Manuskript: Nigel Williams
Filmregissør: Johannes Joner
Reality-regissør: Kjell Arne Mikkelsen
Filmkonsulent: Vera Micaelsen
Fotograf: Anders Flatland
Tilskudd: Tre mill. kr. fra Norsk Filmfond

I den nye filmen «Respekt» blander man sammen film og reality på en helt ny måte. Seks av skuespillerne ble rollebesatt til filmen på samme måte som man besetter deltakere til realityproduksjon og visste ikke hva de var med på. De resterende seks skuespillerne jobbet med manuset i mange måneder, og trente på de forskjellige scenene for å kunne drive handlingen framover.

Regissør Johannes Joner mener at denne metoden gjør filmen mer autentisk.

- Jeg synes at eksperimentet har vært svært vellykket. Det er en virkelighet i filmen som jeg tror på. Dette er ungdom som snakker til ungdom. Det føles ekte, sier han til ABC Nyheter.

Johannes sønn Knut var med i prosjektet. Han var naturlig nok en av dem som visste hva de var med på.

- Den største forskjellen fra en «vanlig» filminnspilling var nok at vi ikke kunne gå ut av rollene mens vi var der. Vi kunne heller ikke benytte oss av manus på den vanlige måten, og måtte finne på tekst og situasjoner bare ut ifra rollene. Det hele måtte se ut som virkelighet for de uinnvidde, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kreative eller problemer?

I filmen blir 12 problemgutter overlatt til seg selv i et klasserom på en videregående skole. Det kommer ingen lærere for å undervise dem, og de må selv ta ansvar for timene. Filmen handler om de utfordringene nesten voksne gutter møter når de ikke klarer å tilpasse seg et system som ikke er tilrettelagt for dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Knut Joner kjenner seg godt igjen i historien som blir fortalt.

- Jeg ser klare paralleller til virkeligheten. Hvordan skolesystemet fordummer elevene ved å undervurdere dem. Når skolen gir opp elevene gir de også opp seg selv. Når elever lærer fra tidlig av at de er et problem, vil de også etter hvert identifisere seg med det, og bli det stempelet de har fått.

Johannes sier at han hadde en klar tanke bak prosjektet.

- Filmen handler om at vi ser på unge gutter som urolige og at de har disiplinproblemer. Jeg ser mer på denne uroen som undertrykt kreativitet. Jeg vil at folk skal få bli bedre kjent med gutta og se på dem mer som ressurs enn problem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Knut sier seg enig i farens betraktninger.

- Respekt er et ord som har mistet sin tyngde, og som mange nå kun assosierer med frykt. Men respekt går alle veier. Respekt for elevene, Respekt for læreren. Filmen er et innlegg i en skoledebatt som har sporet helt av. Der man bare snakker om hvor dårlige norske ungdommer er, og hvordan vi må øke læringsmengden. Men ingen snakker om å øke læringslysten.

Johannes Joner håper at filmen vil ha en innvirkning på norsk skolepolitikk.

- Jeg har en del gode forslag til hvordan man kan hjelpe til og få barn til å trives bedre i skolen. Du kan si at jeg står på andre siden av gjerdet enn Clemet som vil legge inn flere realfag. Spør du meg så er det den dummeste veien å gå. Jeg vil ha glade lykkelige elever som vil lære, sier regissøren.

«Respekt» har premiere den 7.mars.