Meny

Norges ti viktigste lesber

Norges ti viktigste lesber

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forrige uke kåret nettstedet gaysir Norges ti viktigste homser, denne uken skulle lesbene til pers.

Her er listen over Norges ti mest innflytelsesrike lesber:

1. Anne Aasheim
Sjefredaktøren i Dagbladet inntar førsteplassen på listen over lesber med mest makt i Norge for andre året på rad. Hun leder en mediebedrift med 900.000 daglige lesere på nett og en papiravis som fremdeles leses av beslutningstagere over hele landet. Det er ingen tvil om at sjefsjobben i Dagbladet fremdeles oser makt, skriver gaysir.

2. Anette Trettebergstuen
Eneste åpne lesbe på Stortinget i Utenrikskomiteen. Fra sin plass her har hun vært en drivkraft for å sette internasjonale homorettigheter på dagsorden. Trettebergstuen presser på overfor norske utenriksstasjoner om å ta opp homofiles levekår i land som for eksempel Iran og Tyrkia.

Hun har også arbeidet godt overfor utenriksministeren og statsministeren i spørsmål om homofiles rettigheter og vært en døråpner for homofiles interesseorganisasjoner. Gaysir redaksjonen setter Trettebergstuen opp to plasser fra ifjor.

3. Christine Koht
Christine Koht er sammen med Klaus Sonstad programleder i NRK1s nye fredagssatsning, "Showbiz". Christine Koht innehar ikke så mye formell makt, men er et ikon for mange og alminneliggjør lesbisk kjærlighet for et bredt fjernsynspublikum gjennom sin naturlige og likefremme måte å omtale seg og kjæresten Pernille Rygg. Christine Koht beholder dermed plassen fra ifjor.

4. Gro Hammerseng
Kapteinen på det norske kvinnelandslaget i håndball er landets fremste åpne lesbe i idrettverden. En viktig funksjon og åpenheten om kjæresten Katja Nyberg gjør at sportsjournalistene i Akersgata også må forholde seg til lesbisk kjærlighet, skriver gaysir. Hammerseng får derimot kritikk for ikke å jobbe aktivt for homofiles rettigheter utover sin blotte åpenhet som lesbisk, og går to plasser ned fra ifjor.

5. Bera Moseng

Premissgiver for omtrent alt som finnes av homo-forskning. Med base i Nova og Helseutvalget for homofile er det ikke mange forskningsprosjektet som ikke har vært innom denne energiske og dyktige samfunnsforskeren. Opp en plass.

6. Beate Gangås
Beate Gangås er kvinnen som utvidet likestillingsbegrepet i Norge. Etter over 30 år med likestilling som ensbetydende med kjønnslikestilling, har vårt første likestillings- og diskrimineringsombud etablert begrepet som noe som omhandler langt flere grunnlag enn bare kjønn i det statlige virkemiddelapparat. Er for tiden sykemeldt, men Likestillings- og diskrimineringsombudet videreføres i hennes ånd. Opp en plass fra ifjor.

7. Erna Bøyum
Redaktøren i Blikk Magasin sitter med mye makt når det gjelder å sette enkeltsaker på dagsorden. Gang på gang har Blikk tatt opp saker hvor homofile har blitt diskriminert eller dårlig behandlet. En uredd og dyktig journalist som har lang fartstid i norsk presse, skriver gaysir. Bøyum er ny på listen.

8. Anne Holt
Forfatter, men også kjent som politiker, journalist og advokat. Kan media, og bruker sin makt når hun har noe å meddele. I hennes forfatterskap er politiromanene om den lesbiske politibetjenten Hanne Wilhelmsen særlig kjent. Anne Holt er registrert partner med forlegger Tine Kjær. De har en datter sammen.

9. Kim Friele
Homo-dronningen har inntatt fjellheimen men når hun åpner munnen så gir det gjenklag såvel i Dovreheimen, Jotunheimen og Stortinget, skriver gaysir. Friele er Norges første åpne lesbe, og har vært homo-aktivist siden midten av 60-tallet. Hun er i dag kanskje den viktigste premissgiver når norsk homohistorie skrives. Friele går ned en plass fra ifjor.

10. Linda Eide
I grilldress har vossingen Linda sjarmert hele det NRK-seende folk med suksess-serien "Norsk attraksjon". Eide jobber i disse dager med en ny runde av serien. Sier om seg selv at hun tilhører den nynorskskrivende lesbiske minoriteten. Nylig mottok hun prisene "årets homo" og "årets entertainer" under Bergen Gay Galla. Eide er helt fersk på listen.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus