Meny

Orkan styrke mange steder

Foto: Ellen Slinning

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tusen personer har vært uten strøm, tak har blåst av hus og trær har sperret veier. Likevel førte stormen Tuva ikke til alvorlige personskader torsdag.

Oslo (NTB-Øyvind Torvund): Tidlig på ettermiddagen nådde stormen sørlandskysten. Enkelte plasser var vinden oppe i orkan styrke. Senere på dagen forflyttet uværet seg til Vestfold og Østfold, og politiet over store deler av Sør-Norge hadde nok å henge fingrene i.

Trær sperret veier

I Vestfold gikk politiet så langt at de ba folk holde seg hjemme dersom de ikke hadde viktige ærender.

– Trykket på telefonen er enormt. Bare i løpet av en time har vi fått inn 40 meldinger. Vi ber alle som ikke trenger å dra ut på veien om å holde seg hjemme. Først og fremst er det fare for personskader, men det er også store forsinkelser fordi det er mye som må ryddes opp, sa operasjonsleder Åge Haakonsen ved Vestfold politidistrikt til NTB i 18-tida. Også i flere andre fylker sperret trær mange veier.

Det ble også full stopp for toget mellom Tønsberg og Skien. Et av trærne dundret rett i toget, og flere andre landet over kjøreledningen på strekningen. Torsdag kveld var det fremdeles helt uvisst når togene kunne gå som normalt igjen. Mange av ferjene i Vestfold og Østfold har vært innstilt på grunn av den kraftige vinden. Fjord Line måtte på grunn av værforholdene utsette seilingen til «Bergensfjord» fra Hanstholm til Bergen torsdag kveld.

Tusenvis ble strømløse

På det meste har 6.000 abonnenter vært uten strøm i Agder, Telemark, Vestfold og Østfold.

– Vi har vært forberedt på at trær kunne falle over linjene våre, og har siden tidlig i ettermiddag hatt over 50 mann i sving for å rette feilene så fort de dukket opp, sier informasjonssjef Realf Ottesen i Agder Energi.

I løpet av torsdag kveld regner energiselskapene med at de fleste husstandene skal ha fått strømmen tilbake.

Mange hus har dessuten mistet taket. I Fredrikstad har politiet sperret av et boligområde etter at stormen tok tak i taket på et bolighus.

– Det er for øyeblikket for farlig for oss å foreta oss noe. Vinden er veldig kraftig, og vi har evakuert de som bor der, sier operasjonsleder Sigrun Mørkeseth i Østfold politidistrikt til NTB i 20-tida.

Like etter klokka 20 var stormen på vei bort fra norskekysten.

– Stormen når svenskekysten torsdag kveld, men vil trolig svekkes før den når land. Her til lands er det over for denne gang, sier vakthavende meteorolog Jan Erik Johnsen ved Meteorologisk institutt.

Kaos på veiene

På Romerike var det kraftig snøfall som skapte de største problemene.

– I tidsrommet fra klokka 15 til 20 har vi hatt nærmere 30 bilulykker. Totalt har fem personer blitt skadd i ulykkene, men det er ikke snakk om alvorlige skader, sier operasjonsleder Svein Arild Hallås i Romerike politidistrikt.

Han gir dårlig brøyting og sjåfører som ikke tar forholdsregler skylden for de mange ulykkene.

Flytrafikken ble også hemmet av snøfallet. Punktligheten på Oslo Lufthavn torsdag kveld var på litt over 50 prosent, på en normal dag ville 85 prosent av flyene gått til oppsatte tider.

– Men brøytemannskapene har gjort en kjempegod jobb for å holde rullebanen fri for snø, sier Kobro. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus