Fikk medaljer etter dramatisk tid i Afghanistan

Fikk medaljer etter dramatisk tid i Afghanistan
Fikk medaljer etter dramatisk tid i Afghanistan
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha opplevd å ha mistet en av sine egne, kom 120 soldater denne uka hjem fra Afghanistan. Torsdag fikk de overrakt Forsvarets operasjonsmedalje for sin innsats.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sessvollmoen (NTB-Svein Kristoffersen): Soldatene er hjemme igjen etter mellom et halvt og ett års opphold i Afghanistan. I kontingenten var også soldaten Kristoffer Sørlie Jørgensen som ble drept av en veibombe i november.

– Dette er en veldig spesiell kontingent. De har opplevd mye. Det har også opplevd tap av en av sine egne, og det er tøft for en avdeling, sier avtroppende kontingentsjef oberst Ivar Magne Sakserud til NTB.

Dramatisk halvår

– Annet halvår i 2007 har uten tvil vært det mest dramatiske halvår siden vi ble engasjert i Afghanistan, sa fungerende sjef for Fellesoperativt Hovedkvarter, viseadmiral Jan Eirik Finseth, til soldatene og slektningene som var til stede under seremonien på Sessvollmoen torsdag.

– Dere har vært mer involvert i pågående aksjoner enn noen kontingent tidligere. Dere har vært med i 30 oppdrag i hele Nord-Afghanistan, og mange av dem svært dramatiske, sa Finseth.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mye i felten

Sakserud er tydelig stolt over kontingenten og lovpriser soldatene for innsatsen.

– Mange har vært over 80 døgn i felt. De har knapt nok vært i leir og de har taklet det godt, sier han.

Obersten tror at mange sitter igjen med sterke inntrykk, men håper at soldatene ikke skal få problemer senere.

– Vi er veldig bevisste på at det kan komme reaksjoner og bearbeider det solid. De som ønsker det kan få en ny samtalerunde tre måneder etter at de er kommet hjem, sier han.

Selv om det har vært en tøff tid, er Sakserud ikke i tvil om at flere av soldatene vil reise ned igjen dersom de får mulighet til det.

– Mange opplever tjenesten som meningsfull. Vi har vært med på å stabilisere området slik at hjelpesendinger kan komme fram, sier han. (©NTB)