Foreløpig ingen større skader etter Tuva

Kilde: EUMETSAT, Meteorologisk institutt og Met.no
Kilde: EUMETSAT, Meteorologisk institutt og Met.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stormen Tuva var i ferd med å nå toppen torsdag ettermiddag. Foreløpig er det ikke meldt om større problemer i forbindelse med uværet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB-Anne M. Gøystdal): I 14-tiden blåste det sterk storm på sørlandskysten, og Tuva var på god vei østover. I tillegg fosset regnet ned over Sør-Norge.

– Vi vil nok nå opp i full storm, altså en vindstyrke på 25 meter i sekundet. Det er kystområdene i Agder som først og fremst vil få merke Tuva, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness til NTB.

Meteorologisk institutt sendte onsdag ut ekstremværvarsel for strekningen Farsund til svenskegrensen.

Ingen av politidistriktene i regionen har fått inn meldinger om skader, trafikkuhell, oversvømmelse eller andre problemer knyttet til været.

– De heftigste stormkastene kom i Skagerrak. Vi går glipp av det aller verste, og det kan vi nok bare være glade for, sier Thyness.

Les mer om været på ABC Nyheter

Plattformer evakuert

I Skagerrak var det bølger opp til 10 meters høyde, mens inn mot kysten kom bølgehøyden opp mot 8 meter. Også i Nordsjøen blåste Tuva opp til full storm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt personell som kunne unnværes, til sammen 91 personer, ble onsdag sendt i land fra plattformen Valhall sør i Nordsjøen. Også StatoilHydro har sendt mannskaper i land på grunn av Tuva.

– Det er gjennomført en planlagt demobilisering av personell fra Veslefrikk, Visund og Huldra. Til sammen rundt 150 personer er enten flyttet til andre installasjoner eller til land. Det ble gjennomført sent onsdag kveld, sier pressetalsmann Gisle Johanson i StatoilHydro til Aftenbladet.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uvær i fjellet

Tuva blåser rett mot land, noe som betyr økt risiko for ødeleggelser. Særlig båter, kaianlegg og sjøbuer er utsatt.

De verste stormkastene kommer i kystområdene i Agder-fylkene, Telemark, Vestfold og Østfold. Men også på resten av Østlandet og i fjellområdene blir det mye dårlig vær.

– I fjellet vil det blåse storm i perioder, og det blir ganske mye nedbør. Det betyr vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene, sier Thyness.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksvei 7 over Hardangervidda ble stengt på grunn av uvær, mens det ble iverksatt kolonnekjøring på riksvei 9 mellom Hovden og Haukeli og på E134 over Haukelifjell. I Rogaland ble ferja mellom Mortavika og Arsvågen innstilt.

Lokale oversvømmelser

Norges vassdrags- og energidirektorat har sendt ut varsel om fare for lokale oversvømmelser. På grunn av mye nedbør og mildt vær de siste ukene, er vassdragene følsomme for mer regn, og dessuten kan is og snø tette igjen avløp.

– Mange steder i Telemark, Vestfold og Østfold er det frost i bakken. Da kan det bli en god del overflatevann, sier Thyness.

Stormen vil minke til sterk kuling torsdag kveld, og Tuva vil ventelig gå over i løpet av kvelden og natten. Men allerede fredag morgen er det nytt uvær på vei.

– Vi venter en arvtaker fredag morgen i de samme områdene, men det blir trolig ikke like kraftig som Tuva. Foreløpig har vi ikke vurdert det som nødvendig å sende ut ekstremværvarsel, sier Thyness.

– Etter dette ser det ut til å roe seg for helgen. Det får være den gode nyheten, legger hun til. (©NTB)