Meny

Volvo dømt etter dødsulykke

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Volvo Personvagnar er dømt for å ha forårsaket at to barn omkom i en trafikkulykke i Frankrike for snart ni år siden.

Det opplyser en domstol i franske Saverne. Det svenske selskapet er dømt til å betale bøter på 200.000 euro, cirka 1,6 millioner kroner. Det er mer enn beløpet på 150.000 euro som påtalemyndigheten krevde.

Kvinnen som kjørte ulykkesbilen, har hele tiden hevdet at bremsene på hennes Volvo 850 1996-modell ikke virket, og at hun derfor mistet kontrollen og kjørte på tre barn på vei til skolen 17. juni 1999. En elleveårig jente døde momentant, en jevnårig gutt døde senere på sykehuset, mens hans ni år gamle bror overlevde, men med alvorlige skader.

Under den lange rettsprosessen har Volvo hevdet at bremsene fungerte og har i stedet lagt skylden på kvinnen som man mener kjørte for fort.

Samtidig er det klart at ulykkesbilen var i samme serie som de drøyt 19.000 bilene der det ble oppdaget en konstruksjonsfeil som kan gjøre at det kjennes tregt å bremse. Feilen ble rettet opp ved rutinesjekk, og kvinnens bil hadde vært på en slik sjekk før ulykken.

Instruksjonene til de franske bilmekanikerne var imidlertid feil oversatt, og to år etter ulykken besluttet Volvo seg for å kalle tilbake alle biler av samme modell i Frankrike for å sjekke dem enda en gang. (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus