Meny

- Fotball hardt for hjertet

Det ble dramatisk for den tyske fansen da kvartfinalen mot Argentina endte med straffekonk, noe som førte til en kraftig økning av hjerteanfall. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En dramatisk fotballkamp kan gå hardt utover hjertene til fansen, og ikke bare i overført betydning, viser ny forskning.

Under fotball-VM i 2006 hadde tyske menn opptil tre ganger så stor sjanse for å få seriøse hjerteproblemer den dagen tyskland spilte, viser ny forskning. For tyske kvinner økte sjansene med opptil 82 prosent.

Problemene oppstod som regel innen to timer etter kampstart.

Det er forskere ved Ludwig-Maximilians universitetet i Munchen som har sett på virkningen av kampene under mesterskapet, melder Reuters.

De mener det er sannsynlig at andre intensive sportsbegivenheter vil kunne ha samme effekt på fansens hjerter.

- Dramatikken avgjørende

For å måle effekten så forskerne på 4,279 sykejournaler fra de syv dagene da det tyske laget spilte, de 24 dagene da det tyske laget ikke var involvert, samt 242 andre dager i 2003, 2005 og 2006. Bare tyskere som hadde en form for hjerteproblemer ble inkludert i undersøkelsen.

I forbindelse med seks av de syv kampene da det tyske laget spilte så man en økning i antall hjerteproblemer sammenlignet med kontrollperioden, skriver forskerne i sin rapport.

Aller høyest var økningen under kvartfinalen, da Tyskland slo Argentina i en dramatisk straffekonk. Semifinaletapet mot Italia førte til nesten like mange hjerteanfall.

Til sammenligning var det ingen økning over normalen i kampen om tredjeplassen, der Tyskland slo Portugal 3-1.

Forskerne konkluderer derfor med at det ikke er utfallet av kampen som er avgjørende, men hvor dramatisk kampforløpet er.

Forskerne foreslår at leger bør vurdere å øke dosen av hjertemedikamenter og gi fans med hjerteproblemer terapi slik at de kan takle stresset i forbindelse med intense idrettsopplevelser bedre.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus