Klimaverstinger samles på Hawaii

Klimaverstinger samles på Hawaii
Klimaverstinger samles på Hawaii

Verdens største forurensere er samlet på Hawaii for å komme et lite skritt videre mot en ny internasjonal klimaavtale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er USAs president George W. Bush som har invitert til møtet, som er det andre i sitt slag. Utsendinger fra de rikeste industrilandene samt store utviklingsland skal i to dager diskutere klimatiltak bak lukkede dører i Honolulu.

Motsetningene er fortsatt store mellom USA og andre land både når det gjelder spørsmålet om bindende utslippsmål og hva slags klimaforpliktelser utviklingsland skal ha. Men stemningen er likevel bedre på dette møtet enn på det første, i Washington i september, sier Yvo de Boer, lederen for FNs klimasekretariat. Han mener enigheten fra klimakonferansen på Bali i desember har bidratt til bedre forhandlingsklima.

Talsmenn for Bush-administrasjonen understreker sterkt at møteserien ikke er et forsøk på å undergrave forhandlingene i FN-regi om en ny internasjonal klimaavtale. Den skal tvert om gi innspill til FN-forhandlingene, som etter planen skal resultere i en ny avtale på klimakonferansen i København i 2009.

Under den dramatiske avslutningen av klimakonferansen på Bali i desember truet europeiske land med å boikotte Bushs Hawaii-møte, dersom USA ikke godtok Bali-avtalen om forhandlingsmandat for en ny klimaavtale. Det presset bidro til at USAs delegasjon bøyde av i tolvte time.

Til sammen 16 land deltar på Hawaii-møtet, blant dem alle de største industrilandene samt store utviklingsland som Kina, India, Brasil, Indonesia og Sør-Afrika. EU og FN er også representert på møtet. (©NTB)

Personvernpolicy